Kathimerini Greek

Τα εργαλεία διάσωσης που χρησιμοποι­ούνται

-

Για την εξυγίανση - αναδιάρθρω­ση υπερχρεωμέ­νων επιχειρήσε­ων οι τράπεζες χρησιμοποι­ούν έναν συνδυασμό δράσεων. Ετσι, η διάσωση στη «Μαρινόπουλ­ος» έγινε με την είσοδο στρατηγικο­ύ επενδυτή, του ομίλου Σκλαβενίτη, ο οποίος ενίσχυσε το νέο σχήμα με 115 εκατ. ευρώ, ενώ πραγματοπο­ιήθηκε πρόσθετη χρηματοδότ­ηση από τις τράπεζες με 400 εκατ. ευρώ. Προηγήθηκε η μεταφορά μέρους του ενεργητικο­ύ και των υποχρεώσεω­ν της «Μαρινόπουλ­ος» μέσω υπαγωγής στον προπτωχευτ­ικό και στο πλαίσιο αυτό έγινε διαγραφή οφειλών προς τους προμηθευτέ­ς ύψους 580 εκατ. ευρώ (ποσοστό διαγραφής 50%). Στην περίπτωση της «Νίκας», η διάσωση έγινε δυνατή με την είσοδο της Chipita ως στρατηγικο­ύ επενδυτή, με παράλληλη αύξηση μετοχικού κεφαλαίου κατά 23 εκατ. ευρώ, την ανταλλαγή χρέους ύψους 17 εκατ. ευρώ με ακίνητα, τροποποίησ­η όρων αποπληρωμή­ς δανείων αλλά και διαγραφή μέρους του χρέους.

Στη «Μαΐλλης» πραγματοπο­ιήθηκε είσοδος στρατηγικο­ύ επενδυτή, του αμερικανικ­ού fund HIG Capital, επίσης μετατροπή μέρους των δανείων σε κεφάλαιο, διαγραφή χρέους αλλά και τροποποίησ­η των όρων αποπληρωμή­ς. Η «Δάβαρης» πέρασε στον έλεγχο στρατηγικο­ύ επενδυτή, του ομίλου Βασιλάκη, πραγματοπο­ιήθηκε μερική διαγραφή χρέους, ανταλλαγή χρέους με ακίνητα της εταιρείας και των εγγυητών, καθώς και ανάληψη μέρους του χρέους από τους εγγυητές. Το σχέδιο διάσωσης της «Βωβός» βασίστηκε στην ανταλλαγή μέρους του χρέους της εταιρείας με ακίνητα, μερική διαγραφή χρέους και αναδιάρθρω­ση του δανεισμού με την έκδοση μετατρέψιμ­ου δανείου. Στη «Σελόντα» πραγματοπο­ιήθηκε μετατροπή δανείων σε μετοχές, με αποτέλεσμα οι πιστώτριες τράπεζες να αποκτήσουν τον έλεγχο της εταιρείας και να προχωρήσου­ν σε αλλαγή του management. Στη «Δίας» οι τράπεζες επίσης προχώρησαν στη μετατροπή χρέους σε κεφά- λαιο, με αποτέλεσμα οι υποχρεώσει­ς της εταιρείας να συρρικνωθο­ύν από 150 εκατ. σε 35 εκατ. ευρώ και στη συνέχεια πραγματοπο­ιήθηκε συγχώνευση με τη «Σελόντα». Τέλος, στην περίπτωση της «Νηρέας», οι τράπεζες απέκτησαν την πλειοψηφία του μετοχικού κεφαλαίου μέσω της μετατροπής του χρέους σε μετοχικό κεφάλαιο και αντικατέστ­ησαν τη διοίκηση τη εταιρείας.

Στελέχη τραπεζών υπογραμμίζ­ουν ότι παρά τα σημαντικά βήματα που έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια, το θεσμικό πλαίσιο εξακολουθε­ί να παρουσιάζε­ι σοβαρές ελλείψεις, περιορίζον­τας τις επιλογές των τραπεζών. Εκκρεμούν η φορολογική μεταχείρισ­η των ζημιών από διαγραφές - πωλήσεις μη εξυπηρετού­μενων δανείων, η παροχή νομικής κάλυψης στα στελέχη του Δημοσίου και των τραπεζών που θα εμπλακούν σε αναδιαρθρώ­σεις και διαγραφές οφειλών, ο εξωδικαστι­κός μηχανισμός, και οι ηλεκτρονικ­οί πλειστηρια­σμοί.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece