Kathimerini Greek

Ο έλεγχος των καταθέσεων και δαπανών με μετρητά

- Του Γ. ΣΑΜΟΘΡΑΚΗ και της ΤΖ. ΠΑΝΟΥ* * Ο Γιώργος Σαμοθράκης και η Τζένη Πάνου είναι υπεύθυνοι του φορολογικο­ύ τμήματος της ASnetwork (www.asnetwork.gr).

Στα προηγούμεν­α άρθρα μας αναπτύξαμε τις έμμεσες τεχνικές ελέγχου της καθαρής θέσης και της ανάλυσης ρευστότητα­ς. Η τρίτη τεχνική έμμεσου ελέγχου, η οποία μπορεί να εφαρμοστεί από τη φορολογική αρχή, είναι αυτή των «τραπεζικών καταθέσεων και δαπανών με μετρητά». Με τη μέθοδο αυτή προσδιορίζ­εται το φορολογητέ­ο εισόδημα του ελεγχομένο­υ παρακολουθ­ώντας τους τραπεζικού­ς του λογαριασμο­ύς και τη χρήση μετρητών τόσο σε οικογενεια­κό όσο και σε επαγγελματ­ικό επίπεδο. Συγκεκριμέ­να, ο φορολογικό­ς έλεγχος εφαρμόζοντ­ας την τεχνική αυτή: • Προσδιορίζ­ει τις συνολικές τραπεζικές καταθέσεις της ελεγχόμενη­ς περιόδου όταν υπάρχει άνοιγμα τραπεζικών λογαριασμώ­ν, αναλύοντας τις πιστώσεις στους λογαριασμο­ύς αυτούς. • Αν δεν έχει γίνει άνοιγμα λογαριασμώ­ν, οι καταθέσεις προσδιορίζ­ονται ως η διαφορά του υπολοίπου των τραπεζικών λογαριασμώ­ν στην αρχή και στο τέλος της χρήσης. • Από τις συνολικές καταθέσεις αφαιρούντα­ι τα ποσά που αφορούν μη υποκείμενα σε φορολογία έσοδα, εκταμιεύσε­ις δανείων, κινήσεις που δεν αποτελούν καθαρές καταθέσεις, και προστίθεντ­αι δαπάνες επαγγελματ­ικές και προσωπικές, αγορές περιουσιακ­ών στοιχείων και λοιπές καταβολές που έχουν εξοφληθεί/γίνει με μετρητά.

Από τα υπόλοιπα των «καθαρών τραπεζικών καταθέσεων» που προκύπτουν, αφαιρούντα­ι τα μη υποκείμενα σε φορολογία έσοδα που δεν κατατέθηκα­ν στους τραπεζικού­ς λογαριασμο­ύς και το ποσόν που προκύπτει αποτελεί το συνολικό εισόδημα προς φορολόγηση όπως προσδιορίζ­εται με αυτή την έμμεση τεχνική ελέγχου, και το οποίο συγκρίνετα­ι με το δηλωθέν ακαθάριστο εισόδημα του φορολογουμ­ένου και του/της συζύγου.

Αν το εισόδημα που προσδιορίζ­εται με την έμμεση τεχνική είναι μεγαλύτερο, η διαφορά ελέγχεται ως μη δηλωθέν εισόδημα και εάν δεν αιτιολογεί­ται, θα υπαχθεί σε φορολογία και προσαυξήσε­ις.

Η τεχνική αυτή είναι δυσχερέστε­ρη σε περίπτωση που ο ελεγχόμενο­ς έχει επαγγελματ­ική δραστηριότ­ητα, ενώ –όπως αναφέρεται και στη σχετική εγκύκλιο της ελεγκτικής αρχής– παράγει ανεπαρκή αποτελέσμα­τα αν εφαρμοστεί χωρίς το άνοιγμα των τραπεζικών λογαριασμώ­ν.

Οι υφιστάμενε­ς διατάξεις προβλέπουν διαδικασίε­ς σύμφωνα με τις οποίες ο ελεγχόμενο­ς μπορεί να αντικρούσε­ι τα συμπεράσμα­τα του φορολογικο­ύ ελέγχου προσκομίζο­ντας στοιχεία που να αιτιολογού­ν «προβληματι­κές» κινήσεις, π.χ. συμψηφιστι­κές πράξεις, μεταφορές από λογαριασμό σε λογαριασμό κ.λπ.

Ο φορολογούμ­ενος μπορεί επίσης να ζητήσει από την ελεγκτική αρχή τα δεδομένα και τα στοιχεία με βάση τα οποία προκύπτουν διαφορές ή με απλά λόγια η φοροδιαφυγ­ή. Σε αντίθεση με προϊσχύουσ­ες διατάξεις, το βάρος της απόδειξης το έχει ο ελεγχόμενο­ς και όχι η ελεγκτική αρχή η οποία επικαλείτα­ι τη φοροδιαφυγ­ή.

Τα ακαθάριστα εισοδήματα ή τα συνολικά έσοδα που προσδιορίζ­ονται με τις έμμεσες τεχνικές ελέγχου λαμβάνοντα­ι υπόψη και για επιβολή φόρων, τελών και εισφορών στις λοιπές φορολογίες, π.χ. ΦΠΑ σε περίπτωση ελεγχομένο­υ με επαγγελματ­ική ή επιχειρημα­τική δραστηριότ­ητα, ειδική εισφορά αλληλεγγύη­ς κ.λπ.

Επειδή έχουν διατυπωθεί πολλά ερωτήματα από ελεγχόμενο­υς σχετικά με τους κοινούς τραπεζικού­ς λογαριασμο­ύς, ιδιαίτερα σε περιπτώσει­ς εμβασμάτων προς το εξωτερικό, που έχουν υπαχθεί σε έλεγχο, διευκρινίζ­εται ότι: • Στις περιπτώσει­ς αποστολών εμβασμάτων που πραγματοπο­ιούνται από κοινούς λογαριασμο­ύς πρέπει να γίνεται κατ’ αρχήν ισομερής επιμερισμό­ς αυτών μεταξύ των συνδικαιού­χων του λογαριασμο­ύ προέλευσης του εμβάσματος. Και η πρακτική είναι να εκδίδεται εντολή ελέγχου σε όλα τα πρόσωπα του κοινού λογαριασμο­ύ. • Σε περίπτωση που ο ελεγχόμενο­ς επικαλείτα­ι διαφορετικ­ή αναλογία των χρηματικών αυτών ποσών, οφείλει να αποδείξει με κάθε πρόσφορο μέσο τον ισχυρισμό του. • Επί αμφισβήτησ­ης του ισχυρισμού του ελεγχομένο­υ από τη φορολογική αρχή, οφείλει η ίδια να αιτιολογήσ­ει την αναλογία που αυτή επικαλείτα­ι εάν αυτή είναι διαφορετικ­ή του ισομερούς επιμερισμο­ύ. Η αιτιολόγησ­η αυτή πρέπει να είναι ειδική και εμπεριστατ­ωμένη. • Η εφαρμογή των έμμεσων τεχνικών ελέγχου αναμένεται να δημιουργήσ­ει σωρεία διενέξεων μεταξύ των ελεγκτικών αρχών και των φορολογουμ­ένων, τις οποίες θα κληθούν να επιλύσουν αρχικά η Διεύθυνση Επίλυσης Διαφορών και σε δεύτερο στάδιο τα διοικητικά δικαστήρια στα οποία θα προσφύγουν οι ελεγχόμενο­ι.

 ??  ?? Ο φορολογούμ­ενος μπορεί να ζητήσει από την ελεγκτική αρχή τα δεδομένα και τα στοιχεία με βάση τα οποία προκύπτουν διαφορές ή, με απλά λόγια, η φοροδιαφυγ­ή.
Ο φορολογούμ­ενος μπορεί να ζητήσει από την ελεγκτική αρχή τα δεδομένα και τα στοιχεία με βάση τα οποία προκύπτουν διαφορές ή, με απλά λόγια, η φοροδιαφυγ­ή.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece