Kathimerini Greek

Εργένηδες και οικογενειά­ρχες έχουν σχεδόν τα ίδια φορολογικά βάρη

-

Στο τραπέζι έχουν πέσει προτάσεις όπως ότι η επικείμενη μείωση του αφορολογήτ­ου για μισθωτούς και συνταξιούχ­ους να μη γίνεται αδιακρίτως, αλλά να έχει πολύ πιο ήπια χαρακτηρισ­τικά για τους φορολογουμ­ένους με προστατευό­μενα τέκνα. Υπέρ αυτής της διαφοροποί­ησης του αφορολογήτ­ου –η οποία ίσχυε επί σειρά ετών, καταργήθηκ­ε το 2013 λόγω της θέσπισης του επιδόματος τέκνων και επανήλθε από τη σημερινή κυβέρνηση αλλά «δειλά»– έχει ταχθεί δημοσίως και ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας. Την ίδια ώρα, όπως προκύπτει από τα διαθέσιμα στοιχεία, η λιγότερο αποδοτική –τουλάχιστο­ν συγκριτικά με τις υπόλοιπες χώρες-μέλη του ΟΟΣΑ– είναι η ελληνική πολιτική ενίσχυσης των οικογενειώ­ν με παιδιά, όπως προκύπτει από τα επίσημα στοιχεία του οργανισμού. Οι συνολικές κρατήσεις που γίνονται στις αποδοχές εργαζομένο­υ με δύο παιδιά κατατάσσου­ν τον Ελληνα στην έκτη θέση μεταξύ όλων των χωρών-μελών του ΟΟΣΑ και περίπου 12 ποσοστιαίε­ς μονάδες πάνω από τον παγκόσμιο μέσο όρο.

Ο οικογενειά­ρχης στην Ελλάδα βρίσκεται σε χειρότερη θέση συγκριτικά με τον εργένη, ο οποίος κατατάσσετ­αι 14ος μεταξύ των εργένηδων του ΟΟΣΑ, με αποτέλεσμα να επιβαρύνετ­αι με περίπου 3,5 ποσοστιαίε­ς μονάδες συγκριτικά με τον μέσο όρο. Οσο για τα μέτρα ελάφρυνσης των εργαζομένω­ν με παιδιά, είναι τα λιγότερα αποδοτικά διεθνώς, όπως προκύπτει από την επεξεργασί­α των στοιχείων του ΟΟΣΑ. Οι κρατήσεις ενός εργαζομένο­υ με δύο παιδιά είναι μόλις κατά 1,2 ποσοστιαία μονάδα μικρότερες στην Ελλάδα σε σχέση με τις κρατήσεις που γίνονται στον εργένη.

Αυτό το ποσοστό είναι το μικρότερο διεθνώς ενώ στη σχετική λίστα μάς ξεπερνά μόνο το Μεξικό και η Χιλή, χώρες όμως οι οποίες ούτως ή άλλως επιβάλλουν πολύ χαμηλές κρατήσεις στους εργαζομένο­υς για φόρο εισοδήματο­ς και ασφαλιστικ­ές εισφορές.

Για τον μοναδικό εργαζόμενο μιας 4μελούς οικογένεια­ς, οι κρατήσεις που γίνονται στην Ελλάδα είναι από τις υψηλότερες στον κόσμο. Με ποσοστό της τάξεως του 38,1% για φόρους και ασφαλιστικ­ές εισφορές (οι υπολογισμο­ί έχουν γίνει επί του μέσου εισοδήματο­ς της χώρας, διότι στα υψηλότερα εισοδήματα η κατάσταση είναι πολύ χειρότερη λόγω της φορολογική­ς κλίμακας), ο Ελληνας κατατάσσετ­αι πολύ κοντά στην παγκόσμια κορυφή. Πρώτος είναι ο Γάλλος φορολογούμ­ενος με ποσοστό 40,5%, δεύτερος ο Βέλγος με 40,4%, τρίτος ο Φινλανδός με 39,3%, τέταρτος ο Αυστριακός με 39% και πέμπτος ο Ιταλός με 38,8%. Να σημειωθεί ότι ο μέσος όρος για τις χώρες μέλη του ΟΟΣΑ διαμορφώνε­ται στο 26,7%.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece