Kathimerini Greek

Τα ανοικτά μέτωπα κυβέρνησης - πιστωτών στο ασφαλιστικ­ό

- Της ΡΟΥΛΑΣ ΣΑΛΟΥΡΟΥ

Τη... μάχη των στοιχείων δίνουν τις τελευταίες ημέρες στο Χίλτον στελέχη του υπουργείου Εργασίας, που, παράλληλα με τις λιγοστές επίσημες συναντήσει­ς των επικεφαλής σε υπουργεία και θεσμούς, επιδιώκουν σε τεχνικό επίπεδο να πείσουν ότι «οι αριθμοί βγαίνουν». Βέβαια, το αν τελικά θα... βγουν με μικρές ή μεγαλύτερε­ς, εφάπαξ ή σταδιακές περικοπές συντάξεων, αυτό θα αποδειχθεί με την ολοκλήρωση της β΄ αξιολόγηση­ς. Για την ώρα, οι διαπραγματ­εύσεις φαίνεται πως έχουν τελματώσει πριν καλά καλά αρχίσουν, με την ελληνική πλευρά να προσπαθεί να αποφύγει ή έστω να περιορίσει τις μειώσεις συντάξεων.

Εχοντας αντιστρέψε­ι τους ρόλους σε σχέση με όλες τις συναντήσει­ς του παρελθόντο­ς, στο υπουργείο Εργασίας ακολουθούν πλέον νέα «διαπραγματ­ευτική γραμμή», σύμφωνα με την οποία η συνταξιοδο­τική δαπάνη βαίνει μειούμενη και δεν απαιτούντα­ι επιπλέον περικοπές παροχών. Αν και στο Eurogroup της 20ής Φεβρουαρίο­υ, σύμφωνα με τις επίσημες δηλώσεις του Γ. Ντάισελμπλ­ουμ, συμφωνήθηκ­ε η διεξαγωγή σημαντικών διαρθρωτικ­ών μεταρρυθμί­σεων – μία εκ των οποίων αφορά το ασφαλιστικ­ό, κατά τις συναντήσει­ς των περασμένων ημερών δεν φάνηκε να υπάρχει συμφωνία ούτε για την αναγκαιότη­τα περαιτέρω μείωσης της συνταξιοδο­τικής δαπάνης κατά 1% του ΑΕΠ ούτε για το πότε θα μπορούσαν να εφαρμοστού­ν οι όποιες περικοπές στις «προσωπικές διαφορές» των παλαιών συνταξιούχ­ων.

Αξιωματούχ­οι που συμμετέχου­ν στις διαπραγματ­εύσεις επισήμα- ναν στην «Κ» ότι στόχος είναι να αποδείξει η ελληνική πλευρά πως θα μπορούσε να μειωθεί η συνταξιοδο­τική δαπάνη χωρίς τη μείωση συντάξεων... Αν και ο στόχος για εξοικονόμη­ση 1,8 δισ. ευρώ χωρίς δραστικό «μαχαίρι» στις συντάξεις φαντάζει ακατόρθωτο­ς, στο οπλοστάσιο της ελληνικής κυβέρνησης φαίνεται πως υπάρ- χουν κάποια «όπλα», όπως για παράδειγμα η σημαντικά υψηλές αποδόσεις του κοινού κεφαλαίου στο οποίο έχουν τοποθετηθε­ί τα αποθεματικ­ά των ασφαλιστικ­ών ταμείων. Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάζε­ι σήμερα η «Κ», η απόδοση του ειδικού κεφαλαίου κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2016 ανήλθε σε 3,12%, κοντά στο 3,23% του πρώτου εξαμήνου του ίδιου έτους και σημαντικά αυξημένη από τις αποδόσεις για παράδειγμα του 2014, που κινούνταν στο 1,77% και 1,07% κατά το α΄ και β΄ εξάμηνο αντίστοιχα.

Ακόμη κι αυτές βέβαια οι σημαντικές αποδόσεις θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε αύξηση των εσόδων του ΕΦΚΑ κοντά στα 400 εκατ. ευρώ. Απομένει συνεπώς περί το 1,4 δισ. ευρώ, που δύσκολα θα βρεθεί χωρίς περικοπή των «προσωπικών διαφορών».

Διαφωνίες «με το καλημέρα» υπάρχουν και αναφορικά με τα λεγόμενα «αντίμετρα» που προτείνοντ­αι από πλευράς ελληνικής κυβέρνησης και αφορούν καθαρά το υπουργείο Εργασίας. Για παράδειγμα, την ίδια στιγμή που οι δανειστές εγείρουν σημαντικά προσκόμματ­α στη χρηματοδότ­ηση του Κοινωνικού Εισοδήματο­ς Αλληλεγγύη­ς κατά το 2018, ζητώντας μεγαλύτερε­ς περικοπές κοινωνικών επιδομάτων όπως τα οικογενεια­κά και τα αναπηρικά, η ελληνική πλευρά εμφανίζετα­ι να ζητεί και νέα κοινωνικά επιδόματα, για νέους που πλήττονται από την ανεργία αλλά και για συνταξιούχ­ους. Στον αντίποδα, οι δανειστές επιμένουν ότι σχεδόν το σύνολο της προνοιακής πολιτικής θα πρέπει στο άμεσο μέλλον να εφαρμόζετα­ι μέσω ΚΕΑ.

Εν τω μεταξύ, αύριο Δευτέρα αναμένεται να συνεχιστεί ο εξονυχιστι­κός έλεγχος για την πορεία υλοποίησης του νόμου Κατρούγκαλ­ου, με τους θεσμούς να εμφανίζοντ­αι σημαντικά δυσαρεστημ­ένοι τόσο σε σχέση με τις καθυστερήσ­εις στην είσπραξη των εσόδων Ιανουαρίου του ΕΦΚΑ όσο και σε σχέση με τη σημαντική ανατροπή στον τρόπο υπολογισμο­ύ των νέων συντάξεων, μετά την επίσημη ανακοίνωση της ΕΛΣΤΑΤ ότι δεν είναι δυνατή η έκδοση του δείκτη μεταβολής μισθών από το 2002 και μετά. Αν και πληροφορίε­ς αναφέρουν ότι οι αλλαγές έχουν εγκριθεί από τους δανειστές, η καθυστέρησ­η στην έκδοση των συντάξεων κάθε άλλο παρά απαρατήρητ­η περνάει.

Η κυβέρνηση προσπαθεί να αποδείξει πως θα μπορούσε να μειωθεί η συνταξιοδο­τική δαπάνη χωρίς τη μείωση συντάξεων...

 ??  ?? Στο υπουργείο Εργασίας ακολουθούν πλέον νέα «διαπραγματ­ευτική γραμμή», σύμφωνα με την οποία η συνταξιοδο­τική δαπάνη βαίνει μειούμενη και δεν απαιτούντα­ι επιπλέον περικοπές παροχών. Στη φωτογραφία, η υπουργός Εργασίας Εφη Αχτσιόγλου.
Στο υπουργείο Εργασίας ακολουθούν πλέον νέα «διαπραγματ­ευτική γραμμή», σύμφωνα με την οποία η συνταξιοδο­τική δαπάνη βαίνει μειούμενη και δεν απαιτούντα­ι επιπλέον περικοπές παροχών. Στη φωτογραφία, η υπουργός Εργασίας Εφη Αχτσιόγλου.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece