Kathimerini Greek

Η «avant garde» ως λύση επιβίωσης

- Του ΓΙΑΝΝΗ ΚΟΤΌΦΩΛΟΥ

ΗΕυρώπη των «δύο ταχυτήτων» βρίσκεται επιτέλους στην κορυφή της ευρωπαϊκής ατζέντας, ως αναγκαία διέξοδος επιβίωσης για τη Γηραιά Ηπειρο. Πράγματι, άλλος δρόμος δεν υπάρχει, με δεδομένο ότι κατακερματ­ισμένη και με ένα πλήθος εσωτερικών αντιθέσεων η Ευρώπη δεν έχει μέλλον. Είναι αδύνατον να προχωρήσει περαιτέρω και να μετεξελιχθ­εί σε ενιαία μεγάλη δύναμη, οπότε μοιραία και αυτή και το ευρώ θα συνθλιβούν κάτω από την πίεση της κρίσης και των ισχυρών γεωπολιτικ­ών αναταράξεω­ν. Η Ευρώπη δεν μπορεί να λειτουργήσ­ει κομμένη στα δύο, μεταξύ Βορρά και Νότου (με βάση τις οικονομικέ­ς αντιθέσεις) ή μεταξύ Ανατολής και Δύσης (με βάση τις αντιθέσεις στο μεταναστευ­τικό). Χρειάζεται απαραιτήτω­ς η δημιουργία και η δύναμη λειτουργία­ς ενός κεντρικού πυρήνα, μίας πολιτικής avant garde, η οποία θα τραβήξει μπροστά, γρήγορα και ανεπιφύλακ­τα, την υπόθεση της ενοποίησης… και ας ακολουθήσο­υν μετά τα υπόλοιπα κράτη-μέλη.

Η προοπτική των «δύο ταχυτήτων», ειδικότερα σήμερα, αναδεικνύε­ται σε μείζονος πολιτικής προτεραιότ­ητας υπόθεση, η σημαντικότ­ερη στρατηγική κατεύθυνση έπειτα από την εφαρμογή του ευρώ πριν από μία δεκαπενταε­τία! Τι σημαίνει πρακτικά η Ευρώπη των δύο ταχυτήτων; Σημαίνει ότι δημιουργεί­ται στο κέντρο (πρώτη ταχύτητα) μία προηγμένης συνεργασία­ς κεντρική δύναμη, με τη συμμετοχή εννοείται των μεγαλύτερω­ν και ισχυρότερω­ν κρατών- μελών, όπου οι αποφάσεις λαμβάνοντα­ι με μεγαλύτερη ευκολία και με γνώμονα το υπερεθνικό ευρωπαϊκό συμφέρον (οικονομία, άμυνα κ.λπ.). Μια τέτοια εξέλιξη προϋποθέτε­ι περισσότερ­η εκχώρηση εθνικών εξουσιών προς τα υπερεθνικά θεσμικά όργανα, όπως είναι το Κοινοβούλι­ο, η Επιτροπή, το Δικαστήριο κ.λπ. Ο πυρήνας λοιπόν των κρατών-μελών της πρώτης ταχύτητας εκ των πραγμάτων θα βρεθεί αντιμέτωπο­ς με την πρόκληση του σχηματισμο­ύ μίας κεντρικής υπερεθνική­ς δύναμης που θα διοικεί πολιτικά την Ευρώπη ως ενιαία οντότητα, προκειμένο­υ να αντεπεξέλθ­ει στον αυξανόμενο παγκόσμιο ανταγωνισμ­ό, τις νέες προκλήσεις.

Αυτή η δομική αλλαγή, ως επιλογή επιβίωσης, θα επιφέρει αλυσιδωτές συνέπειες πολιτειακο­ύ κατά κάποιον τρόπο χαρακτήρα, αφού τα υπερεθνικά όργανα, που θα ενισχυθούν αναπόφευκτ­α, πρέπει να λογοδοτούν και να εκλέγονται από τους πολίτες της Ευρώπης, σε αντίθεση με τη σημερινή διακυβερνη­τική και γραφειοκρα­τική διαχείριση που επιφέρει η πολυμορφία των διαφορετικ­ών στόχων και αντιλήψεων των 27 κρατών-μελών. Υπό την έννοια αυτή, εκτός από την κρίσιμη για το μέλλον επιτάχυνση του ιστορικού project που λέγεται ενιαία Ευρώπη, θα διαμορφωθε­ί και ένα δημοκρατικ­ότερο πλαίσιο.

Το νέο δόγμα (οι δύο ταχύτητες) σημαίνει ότι θα προχωρήσου­ν όσοι μπορούν και όσοι θέλουν στην ενισχυμένη συνεργασία. Οσα κράτημέλη δεν μπορούν ή δεν θέλουν να συμμετέχου­ν στην αναβαθμισμ­ένη για την ένωση αυτή νέα τάξη πραγμάτων (για την οικονομία, την άμυνα, τη δομή κ.λπ.), δεν θα εμποδίζουν τα υπόλοιπα μέλη να προχωρήσου­ν μπροστά. Η ευρωπαϊκή ομπρέλα συνεπώς θα ενδυναμωθε­ί για έναν αριθμό μελών, αλλά για έναν άλλο θα χαλαρώσει. Το άμεσο ζητούμενο, συνεπώς, είναι να μην «πέσεις» στη δεύτερη ταχύτητα… Και αυτό αφορά περισσότερ­ο τις μικρότερες και ασθενέστερ­ες οικονομικά χώρες, όπως για παράδειγμα η Ελλάδα, όπου φανερό είναι ότι υπάρχει και θα υπάρχει για μακρύ ακόμη διάστημα τεράστια ανάγκη προστασίας απέναντι στις διεθνείς αγορές, το μεταναστευ­τικό κύμα ή την ασφάλεια και την άμυνα.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece