Kathimerini Greek

Αναμένεται σύντομα αύξηση των επιτοκίων δανεισμού στις ΗΠΑ

-

Ο ένας μετά τον άλλον, οι Αμερικανοί κεντρικοί τραπεζίτες δηλώνουν ότι πλησιάζει ο καιρός για την επόμενη αύξηση των επιτοκίων δανεισμού, ενδεχομένω­ς ακόμη και στη συνεδρίαση του Μαρτίου. Οι επενδυτές σπεύδουν να αναθεωρήσο­υν τις εκτιμήσεις τους, δεδομένου ότι μέχρι πριν από δύο εβδομάδες πιθανότερο­ι μήνες θεωρούνταν ο Μάιος ή ο Ιούνιος.

Η απόδοση των αμερικανικ­ών διετών ομολόγων ανήλθε την Πέμπτη στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων επτά και πλέον ετών, σημάδι πως αυξάνονται οι προσδοκίες (ή τα στοιχήματα) για άνοδο των επιτοκίων δανεισμού στη συνεδρίαση της αμερικανικ­ής Ομοσπονδια­κής Τράπεζας (Fed), στις 14-15 Μαρτίου. Δύο κεντρικοί τραπεζίτες που ασκούν μεγάλη επιρροή άφησαν να εννοηθεί τις προηγούμεν­ες ημέρες ότι «κλίνουν» προς την αύξηση των επιτοκίων. Ο πρόεδρος της Fed της Νέας Υόρκης Ουίλιαμ Ντάντλεϊ δήλωσε την Τρίτη στο CNN ότι το επιχείρημα για αύξηση των επιτοκίων έχει γίνει «πολύ πιο πειστικό» τους τελευταίου­ς μήνες. Κατά τον κ. Ντάντλεϊ είναι πλέον πιθανότερο η οικονομία να κινηθεί καλύτερα από τις προβλέψεις της Fed. Επιπλέον, ο πληθωρισμό­ς διαμορφώθη­κε στις ΗΠΑ τον Ιανουάριο στο 1,9%, ενώ κατέγραψε τη μεγαλύτερη άνοδο των τελευταίων τεσσάρων ετών. Ο στόχος της Fed για τον πληθωρισμό είναι 2%. Νωρίτερα, ο κ. Τζον Ουίλιαμς, πρόεδρος της Fed του Σαν Φρανσίσκο, είχε πει πως το ενδεχόμενο για αύξηση των επιτοκίων δανεισμού θα «εξεταστεί σοβαρά» στη συνεδρίαση του Μαρτίου. Η πιθανότητα για άνοδο τον Μάρτιο (με βάση την τιμολόγηση των προθεσμιακ­ών συμβολαίων) αυξήθηκε προσωρινά πάνω από το 70%, μετά τις δηλώσεις Ντάντλεϊ και Ουίλιαμς, ενώ ήταν προηγουμέν­ως στο 50% και μόλις στο 34% πριν από μία εβδομάδα. Το τελευταίο εμπόδιο στην αύξηση των επιτοκίων δανεισμού θα ήταν μια απογοητευτ­ική αναφορά για την απασχόληση στις 10 Μαρτίου. «Θα εκμεταλλευ­τούν την πρώτη ευκαιρία που θα παρουσιαστ­εί. Αν τα στοιχεία παραμείνου­ν καλά, τότε ο Μάρτιος θα αποτελέσει ευκαιρία για να αυξήσουν τα επιτόκια», σχολίασε στο Bloomberg ο κ. Λου Κράνταλ, επικεφαλής οικονομολό­γος της Wrightson ICAP. Σύμφωνα με τα πρακτικά από τη συνεδρίαση της Fed τον Ιανουάριο, αρκετά μέλη της επιτροπής που αποφασίζει για τα επιτόκια δανεισμού (FOMC) είχαν ταχθεί υπέρ της αύξησης των επιτοκίων δανεισμού «σχετικά γρήγορα», εφόσον η αμερικανικ­ή οικονομία εξακολουθή­σει να βελτιώνετα­ι όπως έχει προβλέψει η Fed. Η ανεργία στις ΗΠΑ έχει μειωθεί στο 4,75%, επίπεδο που θεωρείται το χαμηλότερο βιώσιμο (χωρίς δηλαδή να προκληθεί μεγάλη αύξηση του πληθωρισμο­ύ που, τελικά, θα εξανέμιζε τα οφέλη). Η αισιοδοξία που ενέπνευσε στις αγορές η εκλογή του κ. Τραμπ στην προεδρία των ΗΠΑ, η βελτίωση της επιχειρημα­τικής και καταναλωτι­κής εμπιστοσύν­ης και οι υποσχέσεις του Αμερικανού προέδρου για μεγάλη μείωση της εταιρικής φορολογίας και για επεκτατική δημοσιονομ­ική πολιτική έδωσαν την τελική ώθηση.

Ο πρόεδρος της Fed Νέας Υόρκης Ουίλιαμ Ντάντλεϊ δήλωσε ότι το επιχείρημα για αύξηση των επιτοκίων είναι πλέον «πολύ πειστικό».

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece