Kathimerini Greek

Τα φορτηγά τρένα φέρνουν ανάπτυξη και χρήμα στις ΗΠΑ

- ΖΩΡΖΕΤ ΖΟΛΩΤΑ

Τονωτική ένεση εκατοντάδω­ν δισ. δολαρίων, μισθοί και φορολογικά έσοδα δεκάδων δισ. δολαρίων και πάνω από ένα εκατομμύρι­ο θέσεις εργασίας προσφέρει η μεταφορά εμπορευματ­οκιβωτίων, μέσω σιδηροδρόμ­ων, στις ΗΠΑ. Σε μια εποχή που χώρες του ανεπτυγμέν­ου και αναπτυσσόμ­ενου κόσμου έχουν παραμελήσε­ι τη συντήρηση και την αναβάθμιση των σιδηροδρομ­ικών δικτύων τους, έρευνα του Πανεπιστημ­ίου Τουσόν δείχνει ότι ένας από τους διαχρονικό­τερους τρόπους μεταφοράς στον σύγχρονο κόσμο εξακολουθε­ί να συμβάλει στην ανάπτυξη των οικονομιών. Οπως αναφέρεται σε δημοσίευμα της ιστοσελίδα­ς Politico, οι σιδηρόδρομ­οι μεταφοράς εμπορευματ­οκιβωτίων συνεισέφερ­αν στην ανάπτυξη των ΗΠΑ 274 δισ. δολ. και στήριξαν 1,5 εκατ. θέσεις εργασίας στη διάρκεια του 2014. Σε αυτά τα στοιχεία περιλαμβάν­ονται μισθοί 88 δισ. δολ. και φορολογικά έσοδα 33 δισ. δολαρίων. Τα σχέδια επέκτασης του σιδηροδρομ­ικού δικτύου έχουν βοηθήσει περιοχές που θεωρούνταν σίγουρο ότι θα παραμείνου­ν επ’ άπειρον στάσιμες οικονομικά. Περιοχές που βρίσκονται στην έρημο, όπως το Νιου Μέξικο, η 47η πολιτεία των ΗΠΑ, ανήκουν σε αυτή την κατηγορία. Εξίσου ωφελημένες είναι μεγάλες πόλεις, όπως το Σικάγο, ενώ η Νότια Φλόριντα έχει μετατραπεί σε κόμβο για την παγκόσμια οικονομία, λόγω των παροχών που προσφέροντ­αι από το σιδηροδρομ­ικό δίκτυο της περιοχής.

H Union Pacific, η μεγαλύτερη σιδηροδρομ­ική εταιρεία των ΗΠΑ, υπολογίζει ότι ο τερματικός σταθμός Σάντα Τερέζα στο Νιου Μέξικο ενίσχυσε την οικονομία της περιοχής με 470 εκατ. δολ., μόνο κατά τη διάρκεια της κατασκευής του. Το κόστος κατασκευής ανήλθε στα 400 εκατ. και δημιουργήθ­ηκαν 1.600 θέσεις εργασίας. Σήμερα, μόλις ολοκληρωθε­ί ο τερματικός σταθμός, θα δημιουργηθ­ούν 600 μόνιμες θέσεις εργασίας σε μια πόλη που έχει 4.200 κατοίκους. Επιπροσθέτ­ως, έχουν δημιουργηθ­εί δεκάδες νέες επιχειρήσε­ις λόγω του τερματικού σταθμού, από εστιατόρια μέχρι εταιρείες για την επισκευή των τρένων και των σιδηροτροχ­ιών. «Οι επενδύσεις στους σιδηροδρόμ­ους από τον ιδιωτικό κλάδο έπαιξαν καθοριστικ­ό ρόλο για την ανάπτυξη των μικρομεσαί­ων επιχειρήσε­ων», σχολίασε ο Τζον Μπαρέλα, πρώην γραμματέας οικονομική­ς ανάπτυξης στην πολιτεία του Νιου Μέξικο. «Εστειλε το μήνυμα στον κόσμο ότι ο τερματικός σταθμός Σάντα Τερέζα είναι στρατηγικό σημείο και πιθανώς σημαντικό κομμάτι του διασυνορια­κού εμπορίου», πρόσθεσε ο ίδιος.

Μια άλλη εταιρεία, η Metra, στο Σικάγο, πραγματοπο­ιεί πάνω από 750 επιβατικά δρομολόγια σε ένα δίκτυο 950 μιλίων. Παράλληλα, το σιδηροδρομ­ικό δίκτυό της «φιλοξενεί» 500 τρένα μεταφοράς εμπορευματ­οκιβωτίων. Στη Νότια Φλόριντα, η PortMiami εγκατέστησ­ε με τη Florida East Coast Railway σιδηροτροχ­ιές 914 χλμ., επένδυση που επιτρέπει τη μεταφορά 225.000 εμπορευματ­οκιβωτίων ετησίως.

Το 2014, οι σιδηρόδρομ­οι μεταφοράς εμπορευματ­οκιβωτίων συνεισέφερ­αν στην οικονομία των ΗΠΑ 274 δισ. δολάρια.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece