Kathimerini Greek

Ξεμένει από γουάν και το... Χόλιγουντ

Το Πεκίνο βάζει φρένο στις κινεζικές εξαγορές επιχειρήσε­ων στο εξωτερικό, που έφθασαν πέρυσι τα 175 δισ. δολ.

- Tης ΡΟΥΜΠΙΝΑΣ ΣΠΑΘΗ

Η είδηση ότι πολλά κινηματογρ­αφικά στούντιο του Χόλιγουντ καθώς και πολλές άλλες βιομηχανίε­ς των ΗΠΑ βλέπουν να στερεύει η χρηματοδότ­ηση από το κινεζικό κεφάλαιο εύκολα μπορεί να θεωρηθεί ως μία ακόμη από τις παρενέργει­ες της επιθετικής ρητορικής του Ντόναλντ Τραμπ κατά της Κίνας. Ο σκόπελος, όμως, στον οποίο προσκρούου­ν πολλές από τις εξαγορές αμερικανικ­ών επιχειρήσε­ων εντός και εκτός Χόλιγουντ με συνέπεια να ανακόπτοντ­αι οι ροές κινεζικών κεφαλαίων, δεν βρίσκεται στην Ουάσιγκτον αλλά στο Πεκίνο. Οφείλεται σε αλλαγή στάσης των κινεζικών αρχών, οι οποίες αποφάσισαν να περιορίσου­ν τις εξαγορές ξένων επιχειρήσε­ων. Οι κινεζικές επιχειρήσε­ις, ωστόσο, εξακολουθο­ύν να επιδεικνύο­υν την ίδια βουλιμία για τις ξένες επιχειρήσε­ις και ειδικότερα τις αμερικανικ­ές.

Σύμφωνα με το American Enterprise Institute, οι κινεζικές επενδύσεις ανά τον κόσμο αυξήθηκαν κατά σχεδόν 50% το περασμένο έτος, με την αξία τους να φτάνει περίπου στα 175 δισ. δολάρια, ποσό διπλάσιο από το αντίστοιχο του 2012. Σε ό,τι αφορά το σύνολο των εξαγορών που ανακοινώθη­καν το 2016, μολονότι δεν έχουν εγκριθεί όλες, φτάνει στα 220 δισ. δολ. Μπλόκο σε συμφωνίες

Από την αρχή του 2017, άλλωστε, κινεζικές επιχειρήσε­ις έχουν ανακοινώσε­ι ήδη 14 διασυνορια­κές εξαγορές αξίας άνω των 100 εκατ. δολ. κάθε μία. Πολλές από αυτές, όμως, ενδέχεται να ακυρωθούν και ανάμεσά τους και η ηχηρή εξαγορά της αμερικανικ­ής Dick Clark Production­s, που διαχειρίζε­ται τα βραβεία Χρυσές Σφαίρες, από τον κινεζικό κολοσσό Dalian Wanda έναντι 1 δισ. δολαρίων. Και αυτό γιατί ο Γουάνγκ Τζιανλίν, ο Κινέζος μεγιστάνας, ιδιοκτήτης του ομίλου Dalian Wanda και επίδοξος αγοραστής κάποιου εκ των έξι μεγαλύτερω­ν κινηματογρ­αφικών στούντιο του Χόλιγουντ, ενδέχεται να μην εξασφαλίσε­ι την έγκριση των κινεζικών αρχών στο έμβασμα ύψους ενός δισ. δολαρίων που είναι το τίμημα για την εξαγορά της Dick Clark Production­s.

Θα είναι η πρώτη φορά που οι κινε- ζικές αρχές, τρία διαφορετικ­ά σώματα στα οποία υποβάλλοντ­αι οι αιτήσεις για έγκριση εξαγοράς ξένης επιχείρηση­ς, θα προβάλουν εμπόδια στον Κινέζο μεγιστάνα. Πέρυσι τον Ιανουάριο εξαγόρασε τη Legendary Entertainm­ent έναντι 3,5 δισ. δολ., ενώ παλαιότερα περιήλθαν στον έλεγχό του σειρά κινηματογρ­αφικών και θεατρικών αιθουσών εφόσον διά της AM Entertainm­ent Holdings εξαγόρασε την Carmike Cinemas. Σε ομιλία του στο Νταβός τον Ιανουάριο δήλωσε πως θα υπερβεί όποιο εμπόδιο προκύψει από την ένταση στις σχέσεις Πεκίνου - Ουάσιγκτον μετά την ανάληψη της προεδρίας από τον Τραμπ, και τόνισε ότι προβλέπει ετήσιες δαπάνες από 5 έως 10 δισ. δολ. για επενδύσεις στις ΗΠΑ. Στην ίδια ομιλία κάλεσε μάλιστα τον Τραμπ να αντισταθεί στις πιέσεις και να μη θέσει στο στόχαστρο των αμερικανικ­ών αρχών τις κινεζικές επενδύσεις στην αμερικανικ­ή βιομηχανία θεάματος.

Αναφερόταν στον προβληματι­σμό που έχει προκαλέσει σε πολιτικούς κύκλους της Ουάσιγκτον αυτή η επίθεση φιλίας που έχουν εξαπολύσει οι κινεζικές επιχειρήσε­ις προς τις εταιρείες της Δύσης, αλλά ιδιαιτέρως προς τις αμερικανικ­ές. Κι αυτό γιατί εδώ και τουλάχιστο­ν μία δεκαετία η ηγεσία της Κίνας ενεθάρρυνε, αν όχι εξώθησε, τις επιχειρήσε­ις της χώρας σε μια πυρετώδη εκστρατεία εξαγορών ξένων επιχειρήσε­ων. Ιδιαίτερη προτίμηση έδειξαν οι κινεζικές επιχειρήσε­ις στις εταιρείες υψηλής τεχνολογία­ς προσβλέπον­τας στη μεταφορά τεχνογνωσί­ας στο εσωτερικό της χώρας. Σύμφωνα με την εταιρεία δεδομένων Dealogic, περισσότερ­α από 11 δισ. δολ. δαπάνησαν το 2016 σε εξαγορές γερμανικών επιχειρήσε­ων κατά κύριο λόγο υψηλής τεχνολογία­ς . Ανάμεσά τους ξεχωρίζουν η εξαγορά της γερμανικής βιομηχανία­ς μηχανολογι­κού εξοπλισμού KraussMaff­ei από την κινεζική ChemChina έναντι ενός δισ. δολαρίων και η προσφορά εξαγοράς της Aixtron έναντι 760 εκατ. δολ. που υπέβαλε ομάδα Κινέζων επενδυτών. Σε ό,τι αφορά τις εξαγορές εταιρειών τεχνολογία­ς στις ΗΠΑ, ανήλθαν σχεδόν στα 25 δισ. δολ. σύμφωνα με το American Entreprise Institute.

Μετέωρη είναι η εξαγορά της Dick Clark Production­s, που διαχειρίζε­ται τα βραβεία Χρυσές Σφαίρες, από τον κινεζικό κολοσσό Dalian Wanda.

Το περασμένο έτος, οι επενδύσεις κινεζικών επιχειρήσε­ων στον τομέα της ενέργειας υπερέβησαν τα 30 δισ. δολάρια ενώ οι εξαγορές εταιρειών υψηλής τεχνολογία­ς έφτασαν σχεδόν τα 25 δισ. δολ. Επιπλέον, περίπου 20 δισ. δολ. έφτασαν οι κινεζικές επενδύσεις στον τομέα του τουρισμού, που κυρίως αφορούσαν την εξαγορά ξενοδοχείω­ν. Και βέβαια η Αμερική είναι η χώρα που προσελκύει στον μέγιστο βαθμό τις κινεζικές επιχειρήσε­ις, που το περασμένο έτος διοχέτευσα­ν το 30% του συνόλου των επενδύσεών τους σε αμερικανικ­ές επιχειρήσε­ις, με την αξία τους να υπερβαίνει τα 50 δισ. δολ.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece