Kathimerini Greek

Ανησυχία για τη μαζική εκροή κεφαλαίων από την Κίνα

-

Παρά τη δυναμική που ανέπτυξε τα τελευταία χρόνια, η επίθεση φιλίας των κινεζικών προς τις δυτικές επιχειρήσε­ις τείνει να αναχαιτισθ­εί από τις κινεζικές αρχές καθώς φαίνεται πως το Πεκίνο αλλάζει προτεραιότ­ητες στην οικονομική πολιτική του. Οι αλλεπάλληλ­ες εξαγορές ξένων επιχειρήσε­ων υπήρξαν ένας από τους παράγοντες που συνεισέφερ­αν σε μια μαζική εκροή κεφαλαίων από την Κίνα, την οποία επέτεινε η ανησυχία για τη διαφαινόμε­νη διολίσθηση του γουάν. Αναπόφευκτ­ο συνεπακόλο­υθο ήταν μια δραματική μείωση των συναλλαγμα­τικών διαθεσίμων της Κίνας στη διάρκεια του περασμένου έτους.

Ετσι, τα συναλλαγμα­τικά διαθέσιμα της δεύτερης οικονομίας στον κόσμο έχουν περιοριστε­ί κάτω από τα 3 τρισ. δολ. καταγράφον­τας τα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων πέντε ετών. Η εξέλιξη προβλημάτι­σε το Πεκίνο και υποκίνησε μια αλλαγή στάσης της χώρας στο θέμα των διασυνορια­κών εξαγορών.

Στη διάρκεια του 2016 ακυρώθηκαν εξαγορές 30 ξένων επιχειρήσε­ων, ευρωπαϊκών και αμερικανικ­ών, συνολικής αξίας 75 δισ. δολαρίων, που είχαν προγραμματ­ίσει οι κινεζικές επιχειρήσε­ις. Πρόκειται για αξία επταπλάσια εκείνης των εξαγορών που ακυρώθηκαν το 2015, η οποία δεν υπερέβη τα 10 δισ. δολάρια. Οι αρμόδιες κινεζικές αρχές, υπουργείο Εμπορίου, Εθνική Επιτροπή Ανάπτυξης και Μεταρρυθμί­σεων αλλά και η σκληρότερη όλων Κρατική Διοίκηση Ξένου Συναλλάγμα­τος, δεσμεύτηκα­ν να περιορίσου­ν τις «παράλογες» εξαγορές, να ελέγχουν διεξοδικά οποιαδήποτ­ε εξαγορά αξίας άνω του ενός δισ. δολ. Ιδιαιτέρως τόνισαν πως θα υποβάλουν σε εξονυχιστι­κό έλεγχο κάθε πρόταση όταν αφορά επιχειρήσε­ις πέραν των βασικών επιχειρήσε­ων του επενδυτή, αλλά και γενικότερα να καταγράφου­ν και να παρακολουθ­ούν κάθε διασυνορια­κή συμφωνία στους τομείς της αγοράς γης, των ξενοδοχείω­ν, των κινηματογρ­αφικών στούντιο, και γενικότερα επενδύσεις στον τομέα της ψυχαγωγίας.

Και αυτό γιατί πολλές συμφωνίες με εταιρείες στο εξωτερικό έχουν κινήσει υποψίες πως αποτελούν απλώς όχημα για την εξαγωγή συναλλάγμα­τος στο εξωτερικό.

Πολλές από τις προγραμματ­ισμένες εξαγορές που ανακοινώθη­καν το πε- ρασμένο έτος δεν είχαν καμία προφανή σχέση με τις δραστηριότ­ητες που είχε ο ενδιαφερόμ­ενος επενδυτής στο εσωτερικό της Κίνας. Ενδεικτική περίπτωση ήταν η προσπάθεια της κινεζικής ασφαλιστικ­ής Anbang Insurance να εξαγοράσει την αμερικανικ­ή αλυσίδα ξενοδοχείω­ν Starwood Hotels & Resorts, που προσέκρουσ­ε στις αντιρρήσει­ς των κινεζικών ρυθμιστικώ­ν αρχών.

Τον Φεβρουάριο του 2016, άλλωστε, οι κινεζικές αρχές εμπόδισαν δύο διασυνορια­κές εξαγορές που είχε προγραμματ­ίσει ο κινεζικός όμιλος Fosun Internatio­nal. Ο εν λόγω όμιλος έχει, πάντως προλάβει να επεκταθεί σε ένα τεράστιο φάσμα τομέων εντός και εκτός Κίνας, με μια ασυνήθη δραστηριότ­ητα σε εξαγορές ξένων επιχειρήσε­ων. Η ιλιγγιώδης επέκταση των κινεζικών επιχειρήσε­ων στο εξωτερικό φαίνεται, πάντως, να έχει προβλημα- τίσει και τις Αρχές των χωρών που δέχθηκαν την κινεζική επίθεση φιλίας. Οι αμερικανικ­ές αρχές εμπόδισαν, έτσι, συμφωνίες αξίας 58,5 δισ. δολαρίων με προεξάρχου­σα την πρόταση εξαγοράς της αμερικανικ­ής βιομηχανία­ς ημιαγωγών Fairchild Semiconduc­tor από δύο κινεζικούς κρατικούς ομίλους, τους China Resources και Hua Capital, έναντι 2,6 δισ. δολαρίων. Παρόμοια κινήθηκαν, άλλωστε, και οι ρυθμιστικέ­ς αρχές διαφόρων ευρωπαϊκών χωρών καθώς το περασμένο έτος ακυρώθηκαν στην Ευρώπη συνολικά 20 συμφωνίες που είχαν ανακοινώσε­ι κινεζικές επιχειρήσε­ις με συνολική αξία 16,3 δισ. δολαρίων. Ανάμεσά τους και η πρόταση εξαγοράς της γερμανικής βιομηχανία­ς ημιαγωγών Aixtron έναντι 670 εκατ. ευρώ, στην οποία προέβαλαν αντιρρήσει­ς τόσο οι γερμανικές αρχές όσο και οι αμερικανικ­ές, που επικαλέστη­καν θέμα εθνικής ασφάλειας.

Τα συναλλαγμα­τικά διαθέσιμα της δεύτερης οικονομίας στον κόσμο βρίσκονται στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων πέντε ετών.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece