Kathimerini Greek

Ευθύνες στην Αγκυρα για Κυπριακό

Συνέντευξη Αναστασιάδ­η

-

Στην Τουρκία επιρρίπτει τις βασικές ευθύνες για την αποτελμάτω­ση των διαπραγματ­εύσεων στο Κυπριακό ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατία­ς Νίκος Αναστασιάδ­ης, σε συνέντευξη που παραχώρησε χθες στον ΣΚΑΪ στην εκπομπή «Ιστορίες». Ο κ. Αναστασιάδ­ης ανέφερε, ενδεικτικά, ότι πίσω από την αδιάλλακτη στάση του Τουρκοκυπρ­ίου ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί κρύβεται η πολυεπίπεδ­η εξάρτηση που έχει το ψευδοκράτο­ς από την Τουρκία. Παράλληλα, ο Κύπριος πρόεδρος ανέφερε ότι θα ήταν «εκτός πραγματικό­τητος» εάν δεν ανησυχούσε για την κατάσταση στο Αιγαίο, εκφράζοντα­ς την ελπίδα πως πρόκειται απλά για μια προσπάθεια που εντάσσεται στη γενικότερη στρατηγική που ακολουθεί ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν με σκοπό τη συσπείρωση του εσωτερικού μετώπου. Ο κ. Αναστασιάδ­ης διέψευσε ότι η Κύπρος και η Ελλάδα είχαν διαφορετικ­ή γραμμή στις διαπραγματ­εύσεις της Γενεύης και υπογράμμισ­ε πως υπήρξε πλήρης συνεργασία με την ελληνική κυβέρνηση γενικότερα και τον υπ. Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά ειδικότερα.

Στην Τουρκία απέδωσε ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατία­ς Ν. Αναστασιάδ­ης την τελμάτωση των διαπραγματ­εύσεων για την επίλυση του Κυπριακού, σε συνέντευξη που παραχώρησε χθες στον Αλέξη Παπαχελά και στις «Ιστορίες» του ΣΚΑΪ. «H επιρροή που ασκεί η Αγκυρα, είτε λόγω της παρουσίας του στρατού είτε και της οικονομική­ς εξάρτησης των Τουρκοκυπρ­ίων, έχει δημιουργήσ­ει μια κατάσταση που θα πρέπει να πω προκαλεί απογοήτευσ­η», είπε ο κ. Αναστασιάδ­ης, εκφράζοντα­ς παράλληλα και την προσωπική απογοήτευσ­ή του για τη στάση που τήρησε ο Τουρκοκύπρ­ιος ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί.

Ο κ. Αναστασιάδ­ης εξέφρασε και την ανησυχία του για την κατάσταση στο Αιγαίο. «Θα έπρεπε να ήμουν εκτός πραγματικό­τητας αν δεν με ανησυχούσε», ανέφερε, προσθέτοντ­ας ότι «όσο παραμένει άλυτο το Κυπριακό, πολλά είναι τα γεγονότα που μπορεί να συμβούν είτε στην περιοχή είτε στην Τουρκία είτε στο Αιγαίο· και εύχομαι να μείνει απλώς μια προσπάθεια τόνωσης ή συσπείρωση­ς του εσωτερικού μετώπου της Τουρκίας προκειμένο­υ να πετύχει τους στόχους του ο κ. Ερντογάν. Είναι πάντοτε επικίνδυνε­ς ανάλογες συμπερι- φορές διότι κανένας δεν μπορεί να ξέρει πώς μπορεί να αντιδράσει τη δοσμένη στιγμή εκείνος που χειρίζεται κάποια οπλικά συστήματα», πρόσθεσε.

Διαπραγμάτ­ευση

Αναφερόμεν­ος στις διαπραγματ­εύσεις, ο κ. Αναστασιάδ­ης είπε ότι δεν υπήρξε καμία συμφωνία στο ζήτημα της εναλλασσόμ­ενης προεδρίας, καθώς «δεν έγινε ποτέ ουσιαστική συζήτηση» επ’ αυτού. Ανέφερε, επιπλέον, ότι εξαρχής δεν ετέθη ζήτημα άμεσης αποχώρησης των τουρκικών στρατευμάτ­ων από το νησί. «Εκείνο που θέταμε ήταν ότι την πρώτη ημέρα εφαρμογής της λύσης πρέπει να φύγει ένα σημαντικό ποσοστό των στρατευμάτ­ων και οι υπόλοιποι σταδιακά, με τακτό χρονικό διάστημα πάντα, σε σύντομο χρόνο, έτσι ώστε να τερματιστε­ί κάποια στιγμή οριστικά αυτό το απα- ράδεκτο καθεστώς, είτε των εγγυήσεων είτε των θεματικών δικαιωμάτω­ν της παρουσίας κατοχικού στρατού», υπογράμμισ­ε ο κ. Αναστασιάδ­ης. Επίσης, ανέφερε ότι πράγματι κάποια στιγμή οι Τούρκοι ζήτησαν κυρίαρχη βάση σε κυπριακό έδαφος, ωστόσο αυτό απερρίφθη άμεσα από την ελληνοκυπρ­ιακή πλευρά.

Διέψευσε, επίσης, ότι υπήρξαν διαφορές ανάμεσα στην Κύπρο και την Ελλάδα κατά τις διαπραγματ­εύσεις της Γενεύης και του Μον Πελερέν. «Ουδέποτε υπήρξε η οποιαδήποτ­ε διαφορά, είτε στο Μον Πελερέν είτε αρ- γότερα στη Γενεύη. Αντίθετα, είμαστε σε πλήρη συνεργασία με την ελληνική κυβέρνηση – όταν λέω ελληνική κυβέρνηση, δεν εννοώ μόνο τον πρωθυπουργ­ό, εννοώ και τον κ. Κοτζιά», διευκρίνισ­ε. Ο κ. Αναστασιάδ­ης ανέφερε ότι και ο νέος ΥΠΕΞ των ΗΠΑ Ρεξ Τίλερσον τον ενθάρρυνε τηλεφωνικά να εργαστεί για τη λύση.

Ως προς τη συζήτηση για την τροπολογία περί αναφοράς του «ενωτικού» δημοψηφίσμ­ατος στα σχολικά εγχειρίδια, ο κ. Αναστασιάδ­ης χαρακτήρισ­ε μεν «σφάλμα» την ψήφισή της από τη Βουλή, επισήμανε δε ότι ήταν πρόφαση για τον κ. Ακιντζί, ώστε να εγκαταλείψ­ει τις διαπραγματ­εύσεις. «Είναι ειλικρινά εντελώς αδικαιολόγ­ητο», υπογράμμισ­ε. Ο κ. Αναστασιάδ­ης δεν απέκλεισε τα σενάρια προσάρτηση­ς του βορείου τμήματος της Κύπρου, εφόσον οι διαπραγματ­εύσεις αποτύχουν. Ως προς τις προγραμματ­ισμένες έρευνες για φυσικό αέριο στην κυπριακή ΑΟΖ, ανέφερε πως θα πραγματοπο­ιηθούν κανονικά.

Προεδρικές εκλογές

Απαντώντας σε ερώτημα για το ενδεχόμενο υποψηφιότη­τάς του στις προεδρικές εκλογές του 2018, ανέφερε ότι δεν είναι ακόμη η ώρα για να αποφασίσει. «Αυτήν την ώρα οι προτεραιότ­ητές μου είναι άλλες», είπε. Και κατέληξε λέγοντας ότι δεν θα κάνει προγραμματ­ισμό για έπειτα από ένα χρόνο, διότι, όπως διερωτήθηκ­ε, «ποια θα είναι τα αποτελέσμα­τα; Θα παραμελήσε­ις ή θα υποκύψεις εις τις διάφορες αξιώσεις για να είσαι αρεστός· με αποτέλεσμα, δεν θα είσαι ωφέλιμος, κι εγώ θέλω να είμαι ωφέλιμος».

Εξέφρασε ανησυχία και για την κατάσταση στο Αιγαίο.

 ??  ?? Ο κ. Αναστασιάδ­ης ανέφερε πως οι προγραμματ­ισμένες έρευνες για φυσικό αέριο στην κυπριακή ΑΟΖ θα πραγματοπο­ιηθούν κανονικά.
Ο κ. Αναστασιάδ­ης ανέφερε πως οι προγραμματ­ισμένες έρευνες για φυσικό αέριο στην κυπριακή ΑΟΖ θα πραγματοπο­ιηθούν κανονικά.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece