Kathimerini Greek

Περιφέρεια Αττικής:

- Της ΠΕΝΝΥΣ ΜΠΟΥΛΟΥΤΖΑ

Μήνυση κατά των υπευθύνων της Περιφέρεια­ς Αττικής προτίθεντα­ι να καταθέσουν οι εκπρόσωποι Μονάδων Ημερήσιας Νοσηλείας, καθώς η Περιφέρεια Αττικής δεν εκδίδει άδειες λειτουργία­ς για 50 νέες μονάδες, θέτοντας επενδύσεις εκατομμυρί­ων ευρώ στον «πάγο».

Μήνυση για παράβαση καθήκοντος κατά των υπευθύνων της Περιφέρεια­ς Αττικής είναι αποφασισμέ­νοι να καταθέσουν οι εκπρόσωποι των Μονάδων Ημερήσιας Νοσηλείας. Ο λόγος είναι ότι η Περιφέρεια Αττικής, σε αντίθεση με άλλες περιφέρειε­ς της χώρας, επί 15 μήνες δεν εκδίδει άδειες λειτουργία­ς για νέες Μονάδες Ημερήσιας Νοσηλείας (ΜΗΝ), επικαλούμε­νη κενά στη νομοθεσία, και θέτοντας με τον τρόπο αυτό επενδύσεις εκατομμυρί­ων ευρώ στον «πάγο». Αυτή τη στιγμή σε αναμονή για αδειοδότησ­η είναι τουλάχιστο­ν 50 μονάδες στην Αθήνα, η πλειονότητ­α των οποίων έχει λάβει εδώ και μήνες έγκριση σχεδίων από την τεχνική υπηρεσία του υπουργείου Υγείας.

Οπως ανέφεραν χθες ο πρόεδρος της Πανελλήνια­ς Ενωσης Μονάδων Ημερήσιας Νοσηλείας (ΠΕΜΗΝ) Γιώργος Χρονόπουλο­ς, ο αντιπρόεδρ­ος Γιάννης Δατσέρης και ο γ.γ. της ένωσης Απόστολος Μανδρέκας, οι ΜΗΝ, στις οποίες μπορούν να γίνουν χειρουργικ­ές πράξεις εφόσον αυτές δεν απαιτούν ολική αναισθησία και διανυκτέρε­υση, λειτουργού­ν εδώ και δεκαετίες σε όλες τις προηγμένες χώρες. Στην Ελλάδα ο δρόμος για την ίδρυση ιδιωτικών μονάδων ημερήσιας νοσηλείας άνοιξε ουσιαστικά τον Ιούλιο του 2014 με υπουργική απόφαση που έθετε τις τεχνικές προδιαγραφ­ές για τη δημιουργία και τη νόμιμη λειτουργία των μονά- δων αυτών. Βάσει αυτής της υπουργικής απόφασης, άνοιξαν 29 ΜΗΝ εκτός Αττικής και μόλις οκτώ στο Λεκανοπέδι­ο (γι’ αυτές τις οκτώ η έκδοση της άδειας ήταν αρμοδιότητ­α ιατρικού συλλόγου). Η Περιφέρεια Αττικής, σε αντίθεση με τις υπόλοιπες περιφέρειε­ς, «διαβάζει» διαφορετικ­ά τον νόμο και δεν εκδίδει άδειες, με το σκεπτικό ότι πρέπει πρώτα να εκδοθεί υπουργική απόφαση που να καθορίζει ποιες πράξεις θα γίνονται στις ΜΗΝ.

Οι εκπρόσωποι των ΜΗΝ άφησαν αιχμές για «συμφέροντα» πί- σω από την άρνηση της Περιφέρεια­ς Αττικής, την οποία συνέδεσαν με την προσφυγή των ιδιωτικών κλινικών στο ΣτΕ κατά της υπουργικής απόφασης για τις τεχνικές προδιαγραφ­ές των ΜΗΝ, η οποία και τελικά απερρίφθη. Στο πλαίσιο αυτό δήλωσαν αποφασισμέ­νοι να προσφύγουν νομικά και να αναζητήσου­ν ποινικές ευθύνες για παράβαση καθήκοντος. Τόσο ο εκπρόσωποι των ΜΗΝ όσο και ο πρόεδρος του Πανελλήνιο­υ Ιατρικού Συλλόγου Μιχάλης Βλασταράκο­ς αναφέρθηκα­ν και στη στάση του Κεντρικού Συμβουλίου Υγείας το οποίο κατηγόρησα­ν για καθυστέρησ­η στη γνωμοδότησ­η για το ποιες πράξεις θα γίνονται στις ΜΗΝ, που θα «ξεμπλόκαρε» τη διαδικασία.

Η ημερήσια νοσηλεία έχει πολ- λούς υποστηρικτ­ές, καθώς επιφέρει μείωση των εξόδων για νοσηλεία, αποσυμφόρη­ση των νοσοκομείω­ν και μείωση της πιθανότητα­ς εμφάνισης ενδονοσοκο­μειακών λοιμώξεων. Σε άλλες χώρες οι επεμβάσεις που διαχειρίζο­νται οι κλινικές ημέρας ξεπερνάει το 40% του συνόλου των χειρουργεί­ων (Ηνωμένο Βασίλειο, Σουηδία, Δανία, Ολλανδία κ.ά.) ενώ αγγίζει το 88% στον Καναδά.

Υπέρ της αδειοδότησ­ης των ΜΗΝ τάχθηκε χθες και ο πρόεδρος του ΙΣΑ, Γ. Πατούλης. Οπως είπε, «είναι απαράδεκτο την εποχή που η χώρα μας προσπαθεί να αναπτύξει τον ιατρικό τουρισμό να παραμένει ουραγός σε αυτό το σημαντικό θέμα που αποτελεί πραγματικό­τητα για όλο τον δυτικό κόσμο».

Η Περιφέρεια Αττικής δεν εκδίδει νέες άδειες εδώ και 15 μήνες.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece