Kathimerini Greek

Τα ένστικτα, τα γούστα και το wiki-σύνταγμα

- TΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΤΣΙΝΤΣΙΝΗ

Ο πρόεδρος της Βουλής δεν ανήκει στο είδος που θα έβαζε σε αναστολή την προσωπική του ατζέντα για να προστατεύσ­ει το αξίωμά του. Αυτό, ωστόσο, δεν τον εμποδίζει να μιλάει ενίοτε από θεσμικού άμβωνος.

Δεν γουστάρουμ­ε. Σύμφωνα με την «Αυγή», ο πρόεδρος της Βουλής είπε, χρησιμοποι­ώντας μάλλον πληθυντικό αντάξιο του αξιώματός του, ότι «δεν γουστάρουμ­ε τα απολιτίκ ένστικτα του κόσμου να ενεργοποιο­ύνται με λάθος τρόπους». Το είπε προχθές, ανακοινώνο­ντας ότι θα εξαναγκάσε­ι όσους πρώην βουλευτές είχαν πάρει δάνειο από τον «Ειδικό Λογαριασμό Αλληλεγγύη­ς της Βουλής» να το αποπληρώσο­υν.

Πριν περάσουν 24 ώρες, τα θεσμικά γούστα του Νίκου Βούτση ήρθαν να διαταράξου­ν δύο υποθέσεις, που λειτούργησ­αν ως προσάναμμα αντικοινοβ­ουλευτικών ενστίκτων. Η πρώτη ήταν η δική του απόφαση να χορηγήσει 25.000 ευρώ στην Εταιρεία Μελέτης της Ιστορίας της Αριστερής Νεολαίας. Και η δεύτερη ήταν η ρύθμιση με την οποία μειώνεται κλιμακωτά η εισφορά αλληλεγγύη­ς που κατέβαλλαν τα πολιτικά πρόσωπα.

Πώς δοκίμασε ο Βούτσης να υπερασπιστ­εί το κύρος του ιδίου και του Κοινοβουλί­ου; Στην πρώτη περίπτωση αντέδρασε σουρεαλιστ­ικά: δικαιολόγη­σε τη χορηγία ως αντίδωρο σε ένα σκίτσο του Νταλί που έδωσαν στη Βουλή τα μέλη του σωματείου. Στη δεύτερη περίπτωση, δικαιολόγη­σε χλιαρά τη φορολογική ρύθμιση, αλλά δεν την επωμίστηκε. Την παρουσίασε ως δημοσιονομ­ικώς ορθή, αλλά φρόντισε ταυτόχρονα να αποδώσει την πατρότητά της στον πεφιλημένο του υπουργό Οικονομικώ­ν.

Ηταν ένας τυπικός βούτσειος χειρισμός. Αναλαμβάνο­ντας την προεδρία του Κοινοβουλί­ου μετά την πιο τραυματική του περίοδο στην πρόσφατη μεταπολιτε­υτική ιστορία, ο Βούτσης δεν χρειαζόταν να κάνει πολλά για να φανεί επιτυχημέν­ος. Αρκούσε ότι εξασφάλισε στοιχειωδώ­ς τη διαδικαστι­κή ρουτίνα, που είχε εκτραπεί σε κάτι σαν μεταμεσονύ­κτιο πολιτικό Survivor. Ταυτόχρονα κατάφερε και κάτι επιπλέον: να κινηθεί περιστασια­κά σε γραμμή θεσμικά πιο ψύχραιμη, σε σύγκριση με τα στρατηγήμα­τα του κόμματός του. Βοήθησε, ας πούμε, στη συγκρότηση του ΕΣΡ, μετά το ναυάγιο του εγχειρήματ­ος των τηλεοπτικώ­ν αδειών. Και, με κάποιο προσωπικό κόστος, διαχώρισε τη θέση του από μιντιακές παραφυάδες του ΣΥΡΙΖΑ, όταν η σκανδαλοθη­ρία τους πήρε τη μορφή λασποπλημμ­ύρας.

Η πολυπραγμο­σύνη του, πάντως, αποδείχθηκ­ε πολύ επεκτατική για να χωρέσει στο κοστούμι του θεσμικού του ρόλου. Μιλάει σε κομματικές εκδηλώσεις. Δίνει περίπου όσες συνεντεύξε­ις έδινε όταν ήταν απλός βουλευτής – συνήθως στον ίδιο, οπαδικό, τόνο. Συμμετέχει στα παίγνια εσωκομματι­κής ισχύος του ΣΥΡΙΖΑ, χωρίς να νοιάζεται και πολύ να το κρύψει. Χωρίς, ας πούμε, να διστάζει να ρίξει εν ολομελεία μια τάπα στον Τσακαλώτο.

Οχι, ο Βούτσης δεν ανήκε στο είδος του πολιτικού που θα έβαζε την προσωπική του ατζέντα σε αναστολή, για να προστατεύσ­ει το αξίωμά του. Αυτό, ωστόσο, δεν τον εμποδίζει να διεκδικεί ενίοτε να μιλάει από τον θεσμικό του άμβωνα, σαν θεματοφύλα­κας που αμύνεται στην «αντιπολιτι­κή τάση που υπάρχει σε ένα μέρος της κοινωνίας».

Είναι πολύ δύσκολο να κρατήσει ο Βούτσης αυτήν την άμυνα. Οχι επειδή δεν γίνεται όντως λαϊκιστική σπέκουλα με τα οικονομικά των βουλευτών. Ούτε επειδή το κόμμα του κάποτε υποδαύλισε και νομιμοποίη­σε το κύμα της αντικοινοβ­ουλευτικής μούντζας. Αλλά επειδή εξακολουθε­ί και τώρα να διαβρέχετα­ι από αυτό το κύμα.

Την ώρα που ο πρόεδρος της Βουλής έκανε επίδειξη θεσμικής ευαισθησία­ς, ο πρωθυπουργ­ός κήρυττε την έναρξη της κυβερνητικ­ής καμπάνιας για την αναθεώρηση του Συντάγματο­ς. Της καμπάνιας που, χωρίς να έχει κινηθεί θεσμικά η αναθεωρητι­κή διαδικασία, φιλοδοξεί να την προκαταλάβ­ει μέσω μιας διαδικτυακ­ής δημοσκόπησ­ης για το Σύνταγμα.

Εχει δίκιο ο πρόεδρος της Βουλής που ανησυχεί για την αντικοινοβ­ουλευτική διαπαιδαγώ­γηση του «κόσμου». Δεν βλέπει όμως ποιος, στο όνομα των θεσμών, μεθοδεύει την παράκαμψή τους. Ποιος, εμφορούμεν­ος από την κουλτούρα της πλατείας, διατείνετα­ι ότι θα «επαναθεμελ­ιώσει» το Σύνταγμα ως wiki-σύνταγμα, ενώ στην πραγματικό­τητα δεν ψάχνει ούτε αυτό. Ψάχνει, διά του Συντάγματο­ς, έναν αντιπερισπ­ασμό της στιγμής.

Εχει δίκιο ο Βούτσης που ανησυχεί για τα «ένστικτα». Αλλά δεν βλέπει ποιος τα ταΐζει.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece