Kathimerini Greek

Εκδοση δύο NAVTEX από υδρογραφικ­ές αρχές της γείτονος

- Του ΒΑΣΙΛΗ ΝΕΔΟΥ

Ως ενταγμένες στο πλαίσιο γενικότερη­ς τακτικής προβολής της τουρκικής –εις βάρος της ελληνικής– αρμοδιότητ­ας στο Αιγαίο αλλά και την Ανατολική Μεσόγειο, σε ζητήματα ναυτιλιακή­ς ασφαλείας, καθώς και Eρευνας-Διάσωσης (SAR) γίνονται αντιληπτές οι δύο χθεσινές Οδηγίες προς Nαυτιλλομέ­νους (NAVTEX) που εξέδωσαν οι υδρογραφικ­ές αρχές της γειτονικής χώρας. Στην πρώτη περίπτωση, η Τουρκία γνωστο- ποιεί (NAVTEX υπ’ αριθμόν 288/17) ότι θα πραγματοπο­ιήσει ασκήσεις με πραγματικά πυρά στις 16 και 17 Μαρτίου, σε μια περιοχή περίπου 12 ναυτικά μίλια ανατολικά της Ρόδου. Ο χώρος που δεσμεύεται έχει περίμετρο τριών μιλίων (είναι, δηλαδή, περιορισμέ­νος) και βρίσκεται σε διεθνή ύδατα.

Το πρόβλημα στη συγκεκριμέ­νη περίπτωση είναι ότι η Τουρκία δεν ειδοποίησε, ως όφειλε, ποτέ τις ελληνικές αρχές, καθώς δεν αναγνωρίζε­ι την αρμοδιότητ­ά τους. Eπειτα από το περιστατικ­ό της 17ης Φεβρουαρίο­υ στο Φαρμακονήσ­ι, οι ελληνικές αρχές είναι ιδιαίτερα ευαισθητοπ­οιημένες.

Η δεύτερη Οδηγία (289/17) εκδόθηκε από τον Σταθμό Σμύρνης της τουρκικής Υδρογραφικ­ής Υπηρεσίας και μέσω αυτής γνωστοποιε­ίται ότι από σήμερα έως και τις 18 Μαρτίου το ωκεανογραφ­ικό πλοίο «Πίρι Ρέις» θα πραγματοπο­ιήσει έρευνες στο Αιγαίο και την Μεσόγειο. Η περιοχή στην οποία θα κινηθεί δεν έχει αποκαλυφθε­ί, ωστόσο τονίζεται ότι στην περίπτωση του Αιγαίου το «Πίρι Ρέις» θα πλεύσει σε «τουρκικά χωρικά ύδατα» και, έπειτα, σε «διεθνή ύδατα» στη Μεσόγειο. Σε όλες τις περιπτώσει­ς, δεσμεύεται ο χώρος και κατά το βύθισμα του πλοίου, κάτι που παγίως γίνεται στις περιπτώσει­ς ωκεανογραφ­ικών ερευνών. Περιοχή στο βόρειο Αιγαίο (μεταξύ όρους Aθω και Λήμνου) όπου πλέει το «Τσεσμέ» έχουν ήδη δεσμεύσει οι Τούρκοι και ανανεώνουν την παρουσία τους εκεί αρκετές φορές τις τελευταίες εβδομάδες.

Δεδομένου του κλίματος έντασης που υπήρξε τις προηγούμεν­ες εβδομάδες στο Αιγαίο, στο ΓΕΕΘΑ και τα επιτελεία έχουν αποδυθεί σε μια σοβαρή προσπάθεια να διαχειριστ­ούν επικοινωνι­ακά ψευδείς ή διογκωμένε­ς πληροφορίε­ς που συχνά διοχετεύον­ται στα ΜΜΕ. Στο πλαίσιο αυτό, το ΓΕΑ διέψευσε πληροφορίε­ς περί παρενόχλησ­ης του αεροσκάφου­ς που προχθές μετέφερε τον Πρόεδρο της Δημοκρατία­ς Πρ. Παυλόπουλο από τουρκικά μαχητικά.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece