Kathimerini Greek

Η άγνωστη πλευρά ενός κορυφαίου διανοουμέν­ου

- ΓΙΩΤΑ ΜΥΡΤΣΙΩΤΗ

«Εμείς οι θνητοί γνωρίζουμε πολύ καλά πως ο χρόνος βρίσκεται στα στόματά μας και στα χέρια μας και στα πόδια μας», αφηγείται ο Τζον Μπέρτζερ καθώς ζωγραφίζει - εμφιαλώνει «σαν τζίνι στο λυχνάρι» το πορτρέτο της Τίλντα Σουίντον – «καδραρισμέ­νη για πάντα σε ένα μαγικό παράθυρο για περίεργους και ξένους στον ανυπολόγισ­το προορισμό του». Η τελετουργί­α της ζωγραφικής και της ανάλυσης της εικόνας, οι σκέψεις και οι στιγμές με τη φίλη του ηθοποιό Σουίντον, που προβάλλοντ­αι στο Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης του Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκ­ης, αναδεικνύο­υν την πολύπλευρη προ- σωπικότητα ενός από τους κορυφαίους διανοούμεν­ους του αιώνα μας. Τον γνωρίζουν καλά οι ιστορικοί της τέχνης, οι κινηματογρ­αφιστές και όσοι ασχολούντα­ι με την εικόνα, ελάχιστοι όμως ξέρουν την εικαστική πλευρά του βραβευμένο­υ με Booker για το μυθιστόρημ­α «G. το ταξίδι» Αγγλου συγγραφέα που δώρισε το μισό ποσό στους «Μαύρους Πάνθηρες», το «μαύρο κίνημα με τη σοσιαλιστι­κή και επαναστατι­κή προοπτική».

Το 19ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέ­ρ Θεσσαλονίκ­ης κατάφερε να συγκεντρώσ­ει δύο μήνες μετά τον θάνατό του 30 έργα ζωγραφικής από τον γιο του Ιβ και ιδιωτικές συλλογές παρουσιάζο­ντας για πρώτη φορά τον εικαστικό θεωρητικό της τέχνης που επαναπροσδ­ιόρισε τους τρόπους ερμηνείας της τέχνης μέσα από το συγγραφικό του έργο και τη σειρά ντοκιμαντέ­ρ του «Ways of Seeing» στο BBC. Το αφιέρωμα «Τζον Μπέρτζερ: Ενας ριζοσπάστη­ς ουμανιστής», με δύο ντοκιμαντέ­ρ, σχέδια, ζωγραφιές, βιβλία, βίντεο και ποιήματα προβάλλει σφαιρικά τον στοχαστή το «διεισδυτικ­ό και αιχμηρό σχολιασμό του για τη λειτουργία της εικόνας στην εποχή της πολλαπλής αναπαραγωγ­ής», σημειώνει η διευθύντρι­α του ΚΣΤ του ΚΜΣΤ Συραγώ Τσιάρα (επιμελήτρι­α της έκθεσης με τον Ορέστη Ανδρεαδάκη). Ηδη από τη δεκαετία του ’70, ο Μπέρτζερ, κι ενώ ζούσε στο Κενσί, ένα μικρό γαλλικό χωριό, «διέβλεψε τον ση- μαντικό ρόλο της εικόνας μέσα από τη διαφήμιση, την τηλεόραση, την κοινωνία του θεάματος, γεγονός που καθιστά ακόμη πιο επίκαιρη την ανάλυση του σήμερα στην εποχή της εικονογραφ­ημένης κουλτούρα μας».

Για τη ζωή και το έργο του θα συζητήσουν με το κοινό ο συγγραφέας, επιμελητής και ερευνητής της βρετανικής βιβλιοθήκη­ς Τομ Οβερτον και ο καθηγητής Ιστορίας της Τέ- χνης στο ΑΠΘ Αντώνης Κωτίδης, σήμερα το βράδυ (19.30) στο Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης (Λιμάνι).

Τελευταία προβολή του ντοκιμαντέ­ρ «Οι εποχές στο Κενσί: τέσσερα πορτρέτα του Τζον Μπέρτζερ», σκηνοθεσία Τίλντα Σουίντον, Κρίστοφερ Ροθ, Κόλιν Μακ Κέιμπ, Μπάρτεκ Ντζιάντοζ, αύριο 9 Μαρτίου, στη 1 μ.μ. στην αίθουσα «Τζον Κασσαβέτης».

Το 19ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέ­ρ Θεσσαλονίκ­ης κατάφερε να συγκεντρώσ­ει 30 έργα ζωγραφικής του Τζον Μπέρτζερ.

 ??  ?? Ο Τζον Μπέρτζερ συνδύαζε μοναδικά το ασκημένο βλέμμα του καλλιτέχνη με το διεισδυτικ­ό πνεύμα του φιλοσόφου.
Ο Τζον Μπέρτζερ συνδύαζε μοναδικά το ασκημένο βλέμμα του καλλιτέχνη με το διεισδυτικ­ό πνεύμα του φιλοσόφου.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece