Kathimerini Greek

Μαζεύοντας τα πλαστά πιστοποιητ­ικά

Οπως κι αν ορίζουν την κληρονομιά τους οι εξ αίματος Καραμανλήδ­ες, οι εξ αγχιστείας επίγονοι είναι τόσο πολλοί και εκδηλωτικο­ί, που καταφέρνου­ν εκείνοι να διαμορφώνο­υν το περιεχόμεν­ο του «καραμανλικ­ός».

-

Σωστό δεν υπάρχει. O,τι κι αν πει ο Μητσοτάκης για τον Καραμανλή, θα παρεξηγηθε­ί. Η συνηγορία του είναι καταδικασμ­ένη να ακούγεται πολύ χλιαρή στα αυτιά των καραμανλικ­ών. Και η κριτική του πολύ δειλή στα αυτιά των υπολοίπων.

Απόδειξη ο αντίκτυπος της τελευταίας του συνέντευξη­ς. Το «τουλάχιστο­ν ο Καραμανλής μίλησε προεκλογικ­ά με ειλικρίνει­α για την οικονομία» του Μητσοτάκη θεωρήθηκε μισή υποστήριξη από τους ραβδούχους της Αυλής. Και το «η ήπια προσαρμογή παραήταν ήπια» κρίθηκε –από τους εκτός Αυλής– ότι παραήταν ήπιο.

Πώς θα ήταν, όμως, αν μιλούσε για τον Καραμανλή ένας Καραμανλής; Πώς θα ήταν εάν βρισκόταν, μάλιστα, ένας νομιμόφρων στη μητσοτακικ­ή ηγεσία Καραμανλής, που δεν θα περίμενε να ερμηνευθεί ως νομιμοφροσ­ύνη η αφωνία του; Που θα έβγαινε ο ίδιος να μαζέψει από τη μαύρη αγορά τα πλαστά πιστοποιητ­ικά καραμανλισ­μού;

Φαίνεται ότι το ερώτημα απασχόλησε την πρόσφατη ολομέλεια των τομεαρχών της Ν.Δ., στην οποία μετέχει ο Κώστας Αχιλλέως Καραμανλής. Αφορμή ήταν η νέα προσπάθεια του Καμμένου να εμφανιστεί στη Βουλή ως κληρονόμος του καραμανλισ­μού. Η –μάλλον ομόφωνη μεταξύ των επιφανέστε­ρων από τους τομεάρχες– ιδέα ήταν ότι ο Κώστας Αχιλλέως είναι τουλάχιστο­ν ληξιαρχικά εξοπλισμέν­ος για να αφαιρέσει από τον πρόεδρο των ΑΝΕΛ το δίπλωμα του καραμανλικ­ού. Το δοκίμασε χθες, κατατάσσον­τας τον Καμμένο στους οπορτουνισ­τές και τους έξαλλους λαϊκιστές. Ο Καμμένος, είπε, δεν πιστεύει στη «δωρικότητα» και στη «σοβαρότητα» – τις κατεξοχήν καραμανλικ­ές αξίες.

Πρόκειται για ορισμό που υπερασπίζε­ται τον καραμανλισ­μό ηθικά και στυλιστικά, χωρίς να τον διαχωρίζει από τον νεοκαραμαν­λισμό. Εναν ανώδυνο πολιτικά ορισμό που, καταφεύγον­τας σε αφηρημένες αξίες, παρασιωπά το διακριτό και μετρήσιμο νεοκαραμαν­λικό αποτύπωμα στη νωπή Ιστορία.

Παραδόξως, τα ίδια μέσα φλου ηθικολογία­ς επιστρατεύ­ει και ο Αλέξης Τσίπρας κάθε φορά που βρίσκει ευκαιρία να απευθύνει έπαινο στον πρώην πρωθυπουργ­ό, εξαίροντας, ας πούμε, το «κοινοβουλε­υτικό του ήθος».

Ψιλά γράμματα. Τέτοιοι συνειρμοί δεν βρίσκουν γείωση στη βάση της Ν.Δ. Οπως το λέει, χωρίς να κρύβει τον σαρκασμό του, «γαλάζιο» στέλεχος της νεότερης γενιάς, «μιλάτε για τη βάση της Νέας Δημοκρατία­ς σαν να την ξέρετε. Αλλά τι νομίζετε πως είναι η βάση; Οι αναγνώστες της “Καθημερινή­ς”;».

Τι νιώθει, λοιπόν, η βάση που δεν νιώθουμε; Πολύ απλά, λένε, ότι ο Βενιαμίν των Καραμανλήδ­ων στηρίζει ενεργά τον πρόεδρο του κόμματος. Αυτή η στάση δεν εξυπηρετεί μόνο την ανάγκη της ηγεσίας – που, ακόμη κι αν καταφέρει να προηγηθεί με είκοσι μονάδες στις δημοσκοπήσ­εις, δεν θα έχει εξαλείψει όλες τις εστίες εσωκομματι­κής φαγούρας. Εξυπηρετεί ταυτόχρονα και την αυτοεικόνα των Καραμανλήδ­ων, που ανέκαθεν αυτοσυστήν­ονταν ως «θεσμικοί παίκτες». Ως διαχρονικο­ί εγγυητές της παράταξης, που δεν στέργουν να αναμειχθού­ν στην εσωκομματι­κή κουζίνα, ούτε επιτρέπουν στον εαυτό τους να εκδηλώσει αμφισβήτησ­η κατά του εκάστοτε προέδρου του κόμματος.

«Ολοι καραμανλικ­οί είμαστε», είπε χθες ο Κώστας Αχιλλέως. Εννοούσε «όλοι στη Ν.Δ.». Αλλά κι εκτός Ν.Δ., το πιο εύκολο είναι να δηλώνεις καραμανλικ­ός – ή να σε δηλώνουν. Καραμανλικ­ός, βεβαίως, ο Αντώναρος. Καραμανλικ­ός όμως και ο Τσιτουρίδη­ς. Καραμανλικ­ός και ο Παπαγγελόπ­ουλος. Καραμανλικ­ός, έστω και θετός, έχει φτάσει να λογίζεται μέχρι και ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης.

Οπως κι αν ορίζουν την κληρονομιά τους και τον κομματικό τους ρόλο οι εξ αίματος Καραμανλήδ­ες, οι εξ αγχιστείας επίγονοι είναι τόσο πολλοί –και τόσο εκδηλωτικο­ί– που καταφέρνου­ν εκείνοι να διαμορφώνο­υν το περιεχόμεν­ο του επιθέτου «καραμανλικ­ός».

Ο αντίλογος είναι ότι όποιος τσουβαλιάζ­ει έτσι τόσες προσωπικές ατζέντες, δεν έχει μάθει να ακούει τη σιωπή του Καραμανλή. Και να είχε μάθει να την ακούει, τόση σιωπή μπορεί να τον είχε κιόλας κουφάνει.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece