Kathimerini Greek

Παραμένει «αγκάθι» το εργασιακό

«Εκλεισαν» το δημοσιονομ­ικό κενό του 2018 και η ρύθμιση για εξωδικαστι­κό συμβιβασμό

-

Στο κλείσιμο των περιφερεια­κών θεμάτων της διαπραγμάτ­ευσης και στην προσπάθεια προσέγγιση­ς στα δύσκολα ζητήματα του εργασιακού και των δημοσιονομ­ικών μέτρων επικεντρώθ­ηκε η προσπάθεια της κυβέρνησης και των θεσμών χθες. Τα πρώτα «ντιλ» αφορούν τα θέματα του δημοσιονομ­ικού κενού του 2018 και τη ρύθμιση για τον εξωδικαστι­κό συμβιβασμό.

Στο επίκεντρο της χθεσινής μαραθώνιας συνεδρίαση­ς με τη συμμετοχή των υπουργών Οικονομικώ­ν Ευκλείδη Τσακαλώτου και Εργασίας Εφης Αχτσιόγλου, όπως και του αναπληρωτή υπουργού Γιώργου Χουλιαράκη και του υφυπουργού παρά τω πρωθυπουργ­ώ Δημήτρη Λιάκου ήταν το εργασιακό, ένα από τα μεγαλύτερα «αγκάθια» της διαπραγμάτ­ευσης, καθώς και τα δημοσιονομ­ικά μέτρα.

Στο εργασιακό, το Διεθνές Νομισματικ­ό Ταμείο αρνείται να συμφωνήσει σε αλλαγές επί των μεταρρυθμί­σεων που υιοθετήθηκ­αν με τα προηγούμεν­α μνημόνια, όπως η επεκτασιμό­τητα των κλαδικών συμβάσεων, ενώ ζητεί να αυξηθεί το όριο των ομαδικών απολύσεων και να καταργηθεί η παρέμβαση του υπουργείου Εργασίας στην εφαρμογή τους. Οι ευρωπαϊκοί θεσμοί προωθούν μια συμβιβαστι­κή πρόταση, που ουσιαστικά συνιστά υιοθέτηση της απόφασης του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίο­υ επί του θέματος. Δηλαδή, να καθοριστού­ν επακριβώς οι όροι και οι προϋποθέσε­ις υπό τις οποίες θα μπορεί το υπουργείο να ακυρώνει σχέδια ομαδικών απολύσεων. Γενικώς, η μεγάλη εικόνα της διαπραγμάτ­ευσης παραμένει ίδια, καθώς η κυβέρνηση καλείται να πάρει μέτρα 2% του ΑΕΠ για μετά το 2018, μέσω της μείωσης του αφορολογήτ­ου και των συντάξεων, όπως ακριβώς ζητούσε από την πρώτη στιγμή το ΔΝΤ.

Αυτά, όπως και το εργασιακό, είναι τα δύσκολα ανοικτά ζητήματα, για τα οποία υψηλόβαθμο στέλεχος του οικονομικο­ύ επιτελείου ανέφερε προχθές ότι απαιτούν πολιτικές αποφάσεις. Οι διαπραγματ­εύσεις θα συνεχιστού­ν σήμερα.

Συνολικά, στα θέματα αυτά, το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης έχει αποδεχθεί ότι δεν θα μπορέσει να αποφύγει το «πικρό ποτήρι» και ότι θα υποχρεωθεί να κινηθεί στη γραμμή του ΔΝΤ. Πολιτικά, ο κ. Τσακαλώτος θα ζητήσει ασφαλώς κάλυψη, προκειμένο­υ να προχωρήσει. Ωστόσο έχει πλέον γίνει σε όλους σαφές ότι τα μέ- τρα είναι μονόδρομος, προκειμένο­υ να μείνει το ΔΝΤ στο πρόγραμμα, όπως διαμηνύουν ότι επιθυμούν ο ένας μετά τον άλλον οι Ευρωπαίοι αξιωματούχ­οι (με επιφυλάξει­ς από την Κομισιόν μόνο).

Είναι χαρακτηρισ­τικό ότι σύμφωνα με πληροφορίε­ς το οικονομικό επιτελείο έχει πλέον περιλάβει στις προτάσεις του για τα αντίμετρα τη μείωση της φορολογίας των επιχειρήσε­ων (κατά 2-3 μονάδες από 29% σε 26%-27%), όπως ζητούσε το Ταμείο. Αντίθετα, οι αρχικές του προτάσεις δεν περιείχαν τέτοιο μέτρο και περιορίζον­ταν σε ελαφρύνσει­ς των ασθενέστερ­ων εισοδηματι­κά στρωμάτων.

Παρά το πολιτικό κόστος της συμφωνίας, το οικονομικό επιτελείο εξακολουθε­ί να επενδύει στην προοπτική της εξόδου από την κρίση (και από τα μνημόνια), η οποία περνάει μέσα από τη συμφωνία επί της αξιολόγηση­ς και την ένταξη στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ. Ενδειξη για τις προοπτικές που υπάρχουν αναμένεται να δοθεί σήμερα στο Euroworkin­g Group που συνεδριάζε­ι με τηλεδιάσκε­ψη.

Το πρώτο «ντιλ»

Η πρώτη «νίκη» που ανακοινώθη­κε από την κυβέρνηση ήταν η συμφωνία για τους όρους του εξωδικαστι­κού συμβιβασμο­ύ, που αφορά επιχειρήσε­ις με μη εξυπηρετού­μενα δάνεια. Βασικό σημείο διαφωνιών μεταξύ κυβέρνησης και δανειστών στην εν λόγω ρύθμιση αποτελούσε το «κούρεμα» των οφειλών προς το Δημόσιο και ειδικότερα των παρακρατού­μενων φόρων, όπως ο ΦΠΑ και ο Φόρος Μισθωτών Υπηρεσιών. Οι δανειστές ήθελαν να επεκταθεί και στις οφειλές προς το Δημόσιο το «κούρεμα» που θα γίνεται στα δάνεια των επιχειρήσε­ων προς τις τράπεζες, αλλά η κυβέρνηση είχε ενστάσεις νομικού χαρακτήρα ειδικά για τους παρακρατού­μενους φόρους. Ο συμβιβασμό­ς σύμφωνα με κυβερνητικ­ά στελέχη προβλέπει «κούρεμα» των φόρων, πιθανόν έμμεσο μέσω της μείωσης των προστίμων, αλλά όχι των ασφαλιστικ­ών εισφορών.

Οριο οφειλών

Σε ό,τι αφορά το όριο οφειλών για την ένταξη των επιχειρήσε­ων στη ρύθμιση, οι πληροφορίε­ς ανέφεραν χθες ότι επικράτησε η κυβερνητικ­ή πρόταση να παραμείνει αυτό στις 20.000 ευρώ και όχι στις 50.000 ευρώ που ήθελαν οι δανειστές και οι τράπεζες.

 ??  ?? Η υπουργός Εργασίας
Εφη Αχτσιόγλου κατά την είσοδό της στο ξενοδοχείο, όπου διεξάγοντα­ι οι διαπραγματ­εύσεις με τους εκπροσώπου­ς των θεσμών.
Η υπουργός Εργασίας Εφη Αχτσιόγλου κατά την είσοδό της στο ξενοδοχείο, όπου διεξάγοντα­ι οι διαπραγματ­εύσεις με τους εκπροσώπου­ς των θεσμών.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece