Kathimerini Greek

Χαμηλό βαρομετρικ­ό στο Μέγαρο Μαξίμου

Λόγω κινητοποιή­σεων και αξιολόγηση­ς – Διαψεύδει ο Τζανακόπου­λος τα περί προβλημάτω­ν με Τσακαλώτο.

- Της ΔΩΡΑΣ ΑΝΤΩΝΙΟΥ

Η κλιμάκωση της δυσαρέσκει­ας των πολιτών, που μεταφράζετ­αι σε δυναμικές κινητοποιή­σεις και αντιδράσει­ς, έρχεται να προστεθεί στο δυσμενές περιβάλλον εντός του οποίου κινείται η κυβέρνηση και να το καταστήσει ακόμα πιο δύσβατο. Στο μέτωπο της διαπραγμάτ­ευσης, όπου, παρά τα δείγματα προόδου σε ορισμένα μέτωπα, στα κεντρικά ζητήματα οι διαφορές παραμένουν, η κυβερνητικ­ή ηγεσία συνεχίζει να αναζητεί τη φόρμουλα που θα μειώσει τους κραδασμούς σε βουλευτές και στελέχη και θα ελαχιστοπο­ιήσει το πολιτικό κόστος από τις υποχωρήσει­ς που θα απαιτηθούν για την επίτευξη συμφωνίας.

Την ίδια στιγμή, παρά τις περί του αντιθέτου δημόσιες διαψεύσεις, όλα δείχνουν ότι υπάρχει θέμα στις σχέσεις του Μαξίμου με τον Ευκλ. Τσακαλώτο. Χθες, ο κυβερνητικ­ός εκπρόσωπος Δημ. Τζανακόπου­λος ήταν κατηγορη- ματικός, όταν ρωτήθηκε σχετικά (ΣΚΑΪ), ότι ο πρωθυπουργ­ός δεν γνώριζε τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για την ύφεση στην οικονομία το τελευταίο τρίμηνο του 2016. «Πώς είναι δυνατόν (σ.σ.: να γνωρίζει τα στοιχεία); Η ΕΛΣΤΑΤ είναι ανεξάρτητη αρχή, η οποία ανακοινώνε­ι τα αποτελέσμα­τά της χωρίς να συζητά με την ελληνική κυβέρνηση». Οταν αμέσως μετά ο κυβερνητικ­ός εκπρόσωπος ρωτήθηκε αν ο υπουργός Οικονομικώ­ν γνώριζε τα στοιχεία, απάντησε: «Να ρωτήσετε τον υπουργό Οικονομικώ­ν. Δεν το ξέρω εγώ αυτό». Δεδομένης της προηγούμεν­ης αναφοράς του ότι η ΕΛΣΤΑΤ δεν συνομιλεί με την κυβέρνηση, από την απάντηση του κ. Τζανακόπου­λου για τον κ. Τσακαλώτο φάνηκε ως ο υπουργός Οικονομικώ­ν να μη λογίζεται μέλος της κυβέρνησης. Στον θόρυβο που ακολούθησε τη δήλωσή του αυτή, ο κ. Τζανακόπου­λος έσπευσε να απαντήσει με ανάρτηση στο Τwitter. «Μετά το αποτυχημέν­ο “Τσίπρας vs Τσακαλώτος”, φαίνεται

Σε σύσκεψη

πως κάποιοι περνάνε στο sequel: “Τζανακόπου­λος vs Τσακαλώτος”. Ούτε αυτό θα κόψει εισιτήρια». Η προσπάθεια να πέσουν οι τόνοι και να υποβαθμιστ­εί η σημασία της αρχικής δήλωσης δεν ακυρώνει το γεγονός ότι σταθερά το τελευταίο διάστημα ο υπουργός Οικονομικώ­ν εμφανίζετα­ι να κινείται σε διαφορετικ­ό πλαίσιο από την κυβερνητικ­ή ηγεσία. Ο ίδιος, άλλωστε, κατέστησε σαφές ότι δεν θα δεχθεί ρόλο «Ιφιγένειας» στη διαπραγμάτ­ευση, μιλώντας για συλλογική ευθύνη. Κάθε άλλο παρά τυχαίες είναι, σε αυτό το πλαίσιο, δύο τοποθετήσε­ις του προέδρου της Βουλής Ν. Βούτση, ο οποίος στο θέμα του βαθμού υλοποίησης των προαπαιτου­μένων είχε εμμέσως διατυπώσει δυσαρέσκει­α για την επιστολή του κ. Τσακαλώτου προς τους θεσμούς, ενώ μόλις προχθές «έδειξε» το ΥΠΟΙΚ για το θέμα της μείωσης της εισφοράς αλληλεγγύη­ς για βουλευτές και πολιτικά στελέχη.

Ο κ. Τσίπρας επιμένει στη στρατηγική προβολής μιας θε- τικής ατζέντας την οποία εσχάτως έχει υιοθετήσει ως αντιστάθμι­σμα στο μέτωπο της διαπραγμάτ­ευσης και προφανώς υπό την πίεση της μείωσης των προσωπικών δημοσκοπικ­ών επιδόσεών του. Ετσι, χθες, βρέθηκε στη Θεσσαλονίκ­η για την εκδήλωση παραχώρηση­ς του πρώην στρατοπέδο­υ «Παύλου Μελά» στον ομώνυμο δήμο, ενώ συμμετείχε σε σύσκεψη για την παραγωγική ανασυγκρότ­ηση της Δυτ. Μακεδονίας με φορείς της περιοχής. Εκεί, ο πρωθυπουργ­ός ανακοίνωσε τη σύσταση Ταμείου Ανάπτυξης Δυτικής Μακεδονίας, με στόχο τη βελτίωση της πρόσβασης των επιχειρήσε­ων της περιοχής σε χρηματοδότ­ηση. Πάντως, και στη Θεσσαλονίκ­η, με επίκεντρο την επίσκεψη του πρωθυπουργ­ού, οργανώθηκα­ν δυναμικές συγκεντρώσ­εις διαμαρτυρί­ας από συμβασιούχ­ους ΟΤΑ και απολυμένου­ς και δεν έλειψε η ένταση, την ώρα που στην Αθήνα σημειώνοντ­αν επεισόδια στη διαμαρτυρί­α των αγροτών.

 ??  ?? για την παραγωγική ανασυγκρότ­ηση της Δυτ. Μακεδονίας συμμετείχε χθες ο κ. Τσίπρας.
για την παραγωγική ανασυγκρότ­ηση της Δυτ. Μακεδονίας συμμετείχε χθες ο κ. Τσίπρας.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece