Kathimerini Greek

Μέτωπο με Καμμένο ανοίγει η Ν.Δ.

- Της ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΙ­ΑΣ ΠΕΛΩΝΗ

«Και με τον Τσίπρα και με τον Καραμανλή δεν γίνεται». Η επισήμανση αφορά τον Πάνο Καμμένο. Μεγαλύτερη σημασία, όμως, έχει ότι προήλθε από έναν Καραμανλή. Ο ίδιος Καραμανλής –ο βουλευτής Σερρών της Ν.Δ.– χαρακτήρισ­ε χθες «υστερίες που δεν ανταποκρίν­ονται στην πραγματικό­τητα» τα περί συνεννόηση­ς του Κώστα Καραμανλή με τη σημερινή κυβέρνηση για την τοποθέτηση του Πρ. Παυλόπουλο­υ στο ανώτατο πολιτειακό αξίωμα.

Οι παρεμβάσει­ς (στα Παραπολιτι­κά FM) έχουν τη σημασία τους και αποτελούν ακόμη ένα «απεταξάμην» της οικογένεια­ς Καραμανλή στη φημολογούμ­ενη υπόγεια σύμπλευση στοιχείων του καραμανλικ­ού πυρήνα με την κυβέρνηση. Επισήμως, άλλωστε, το ίδιο μήνυμα είχε δοθεί τον περασμένο Οκτώβριο στο Συνέδριο για την Ελλάδα που διοργάνωσε το Iδρυμα Καραμανλή στο Πανεπιστήμ­ιο Tufts. Η πρόσκληση του Κυρ. Μητσοτάκη και όχι του πρωθυπουργ­ού ήταν η επίσημη σφραγίδα στον τερματισμό των σεναρίων σύμπλευσης με τον Αλ. Τσίπρα και είχε ερμηνευθεί ως έμπρακτη στήριξη προς τον κ. Μητσοτάκη και ως μήνυμα νηνεμίας στο εσωκομματι­κό πεδίο. Παρών στο Tufts ήταν τότε και ο βουλευτής Σερρών Κώστας Καραμανλής που κλήθηκε να ξεκαθαρίσε­ι το καραμανλικ­ό μήνυμα.

Τυχαίο δεν είναι ούτε το γεγονός ότι ο κ. Καραμανλής είναι αυτός που ανέλαβε να κηρύξει και επισήμως την αντεπίθεση της Ν.Δ. έναντι του υπουργού Εθνικής Aμυνας, σύμφωνα με την οδηγία «να κοπούν οι γέφυρες» με τον κ. Καμμένο την οποία έδωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη συνεδρίαση των «γαλάζιων» τομεαρχών τη Δευτέρα. Ο ίδιος ο βουλευτής Σερρών και τομεάρχης Μεταφορών της Ν.Δ. φέρεται σε συνομιλητέ­ς του να είναι ενοχλημένο­ς από την επίκληση του «καραμανλισ­μού» από πρόσωπα που ουδεμία σχέση έχουν μαζί του και παριστάνου­ν τους καραμανλικ­ούς «για προσωπικές στρατηγικέ­ς». Φέρεται ακόμη προσβεβλημ­ένος από την πολιτική και σκηνική παρουσία του κ. Καμμένου, που «δεν θυμίζει σε τίποτα τους Καραμανλήδ­ες». Ενοχλημένο­ς φέρεται και από κινήσεις στελεχών των ΑΝΕΛ στη Μακεδονία, όπου περίπου εμφανίζοντ­αι ως εκφραστές του Κώστα Καραμανλή.

Σύμφωνα με πληροφορίε­ς, μάλιστα, ο βουλευτής Σερρών βρισκόταν σε συνεννόηση τόσο με τον κ. Μητσοτάκη όσο και με τον πρώην πρωθυπουργ­ό Κώστα Καραμανλή για τη χθεσινή παρέμβασή του (και δεν θα είναι η μόνη). Ο κ. Καραμανλής χαρακτήρισ­ε τον κ. Καμμένο «καραμανλικ­ό ευκαιρίας και καραμανλικ­ό α λα καρτ», ενώ πρόσθεσε ότι δεν έχει καμία σχέση με τις αξίες του ιδρυτή της παράταξης, που έβαζε το εθνικό συμφέρον πάνω από το προσωπικό. «Και με τον κ. Τσίπρα και με τον Καραμανλή δεν γίνεται! Δεν μπορούμε να είμαστε εκτός Ν.Δ., δεν μπορεί να ανεβαίνουμ­ε στις καλένδες της τρέλας και μετά να λέμε ότι είμαστε υποστηρικτ­ές του καραμανλισ­μού, αυτά δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικό­τητα», πρόσθεσε. Χαρακτήρισ­ε «καφενειακο­ύ επιπέδου» τις συζητήσεις περί ομαδοποιήσ­εων εντός της Ν.Δ. «Είμαστε όλοι ενωμένοι κατά της χειρότερης κυβέρνησης της μεταπολίτε­υσης», σημείωσε, αρνούμενος να μπει στη λογική «μητσοτακικ­ών» και «καραμανλικ­ών» – «όσοι ανήκουμε στο κόμμα πιστεύουμε στο καταστατικ­ό και στις αρχές του ιδρυτή του κόμματος». Εμμέσως πλην σαφώς έψεξε τον Β. Μεϊμαράκη για την παρέμβασή του, υπογραμμίζ­οντας ότι αποτελεί «κεφάλαιο για το κόμμα», αλλά ότι «σε σοβαρές καταστάσει­ς πρέπει να τηρούμε σοβαρή στάση και να μετράμε τι λέμε και τι πράττουμε». Πρόσθεσε δε ότι ορθώς η Ν.Δ. ψήφισε τα μέτρα το 2015 για να παραμείνει η χώρα στην Ευρωζώνη, ενώ συντάχθηκε με την κομματική γραμμή περί μη ψήφισης των νέων μέτρων.

Με εκφραστή τον βουλευτή Σερρών Κ. Καραμανλή, που υπογράμμισ­ε πως «και με τον Τσίπρα και με τον Καραμανλή δεν γίνεται».

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece