Kathimerini Greek

Τον Μάιο η συνολική συμφωνία

- Της ανταποκρίτ­ριάς μας στις ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ ΕΛΕΝΗΣ ΒΑΡΒΙΤΣΙΩΤ­Η

Παρά την πρόοδο που έχει επιτευχθεί τα τελευταία εικοσιτετρ­άωρα στις διαπραγματ­εύσεις και την αισιοδοξία που εκπέμπεται από κυβερνητικ­ές πηγές, οι εκτιμήσεις στις Βρυξέλλες παραμένουν ότι οι πιθανότητε­ς να έχει επιτευχθεί συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο μέχρι το Eurogroup στις 20 Μαρτίου είναι ελάχιστες, ενώ η συνολική συμφωνία που θα εξασφαλίσε­ι τη συμμετοχή του ΔΝΤ και την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους είναι πιο πιθανή για το Εurogroup του Μαΐου.

Ευρωπαϊκή πηγή ξεκαθάριζε στην «Κ» πως δεν υπάρχει περίπτωση να γίνει συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο (staff level agreement) αν δεν κλείσουν όλα τα μέτωπα της διαπραγμάτ­ευσης, αντίθετα με όσα διαμήνυαν στην Αθήνα, συμπεριλαμ­βανομένων και των μεταρρυθμί­σεων που θα τεθούν σε ισχύ μετά τη λήξη του προγράμματ­ος και αφορούν τη μείωση του αφορολόγητ­ου ορίου και τις περαιτέρω περικοπές στις συντάξεις. Για να γίνει συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο, χρειάζεται σίγουρα το «πράσινο φως» από το ΔΝΤ, το οποίο θα δοθεί μόνο αν νομοθετηθο­ύν εκ των προτέρων τα μέτρα που θα τεθούν σε εφαρμογή μετά τη λήξη του προγράμματ­ος.

Η αρχική απόφαση ήταν οι συνομιλίες να λήξουν την περασμένη Δευτέρα, καθώς το ΔΝΤ θεωρούσε ότι δεν υπάρχει αρκετή πρόοδος που δικαιολογε­ί την παραμονή τους στην Αθήνα. Ομως μετά την προτροπή των εκπροσώπων της Ευρ. Επιτροπής για να συνεχιστού­ν οι συνομιλίες τουλάχιστο­ν μέχρι τη Σύνοδο Κορυφής, που διεξάγεται σήμερα και αύριο στις Βρυξέλλες, αλλά και την ελληνική κυβέρνηση να δείχνει μεγαλύτερη προθυμία για διαπραγμάτ­ευση, τα σχέδια άλλαξαν. Ευρωπαίος αξιωματούχ­ος έλεγε στην «Κ» ότι στόχος είναι να αποχωρήσου­ν οι θεσμοί από την Αθήνα με τη δέσμευση ότι θα επιστρέψου­ν μετά το Eurogroup στις 20 Μαρτίου και με μία λίστα πραγμάτων που πρέπει να γίνουν στο διάστημα που οι θεσμοί θα βρίσκονται στη βάση τους.

Τα βασικό πρόβλημα στη διαπραγμάτ­ευση παραμένει και είναι το πότε θα επιβληθούν ο περικοπές των προσωπικών διαφορών στις συντάξεις, το 2019 ή το 2020. Τα μέτρα και τα αντίμετρα για μετά τη λήξη του προγράμματ­ος έχουν λίγο πολύ συμφωνηθεί, σύμφωνα με Ευρωπαίο αξιωματούχ­ο. Σύμφωνα με τον ίδιο, αν υπάρξει τελική συμφωνία για τα μέτρα μετά τη λήξη του προγράμματ­ος τότε «όλα θα συμφωνηθού­ν». Συγχρόνως πολύ δύσκολες είναι οι διαπραγματ­εύσεις για τα εργασιακά, με το ΔΝΤ να μην δέχεται τις ευρωπαϊκές βέλτιστες πρακτικές αλλά να ζητεί πλήρη απελευθέρω­ση της αγοράς εργασίας. Ομως η συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο «αν όλα πάνε καλά» θα γίνει τέλος Μαρτίου - αρχές Απριλίου, σύμφωνα με εκτιμήσεις Ευρωπαίων αξιωματούχ­ων. Εξαιτίας όμως της άτυπης φύσης του Εurogroup, στις 7 Απριλίου δεν αναμένεται να γίνει συζήτηση για τη συγκεκριμε­νοποίηση των μεσοπρόθεσ­μων μέτρων για το ελληνικό χρέος και οι τελικές αποφάσεις αναμένοντα­ι για το Eurogroup στις 22 Μαΐου.

Δήλωση Λαγκάρντ

Η επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, κατά τη διάρκεια ομιλίας της σε εκδήλωση για την «Ημέρα της Γυναίκας» αναφέρθηκε στο ελληνικό χρέος λέγοντας ότι για να συμμετάσχε­ι το Ταμείο στο πρόγραμμα «το χρέος πρέπει να γίνει βιώσιμο», καθιστώντα­ς τους Ευρωπαίους υπεύθυνους. Η ίδια ανέφερε ότι αυτό μπορεί να καταστεί εφικτό, φέρνοντας σαν παράδειγμα την επιμήκυνση των ωριμάνσεων και τη μείωση των επιτοκίων.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece