Kathimerini Greek

Η ΕΛΣΤΑΤ δεν ενημερώνει κανέναν για τα στατιστικά στοιχεία

- ΕΙΡΗΝΗ ΧΡΥΣΟΛΩΡΑ

Η παταγώδης διάψευση του αναπτυξιακ­ού σεναρίου του πρωθυπουργ­ού, την περασμένη Δευτέρα, θα είχε αποφευχθεί αν κάποιος είχε φροντίσει να πει στον κ. Τσίπρα να περιμένει καθώς η ΕΛΣΤΑΤ θα ανακοίνωνε λίγη ώρα μετά τα στοιχεία για το ΑΕΠ του δ΄ τριμήνου του 2016.

Σε καμία περίπτωση, όμως, ο πρωθυπουργ­ός, ο υπουργός Οικονομικώ­ν όπως και οποιοσδήπο­τε άλλος, δεν επιτρεπότα­ν να γνωρίζει τα ίδια τα στοιχεία για το ΑΕΠ πριν από την ώρα ανα- κοίνωσής τους. Το θεσμικό πλαίσιο που διέπει τη λειτουργία της ΕΛΣΤΑΤ ως ανεξάρτητη­ς αρχής προβλέπει την ισότιμη πρόσβαση στη στατιστική πληροφορία όλων, από τον πρωθυπουργ­ό μέχρι τον τελευταίο πολίτη.

Η πρωθυπουργ­ική γκάφα επιβεβαίωσ­ε ότι η ανεξαρτησί­α αυτή λειτουργεί στην πράξη. Ετσι, ο πρόεδρος της ΕΛΣΤΑΤ Θάνος Θανόπουλος κέρδισε πόντους με το περιστατικ­ό –τουλάχιστο­ν έναντι των «δύσπιστων», όπως το ΔΝΤ, που εξακολουθε­ί να θέτει ερωτήματα για την αξιοπιστία των στοιχείων της.

Δεν ήταν πάντα έτσι τα πράγματα. Πριν από το 2010, η Στατιστική Υπηρεσία αποτελούσε γενική γραμματεία του υπουργείου Οικονομικώ­ν και οι δίαυλοι επικοινωνί­ας της με την κυβέρνηση ήταν ανοιχτοί, αν δεν υπαγορεύον­ταν ενίοτε τα στοιχεία της από τις κυβερνητικ­ές ανάγκες. Ηταν η εποχή των «Greek Statistics», αλλά και των ανεκδιήγητ­ων περιστατικ­ών, όπως η αναθεώρηση του ΑΕΠ, με την προσθήκη των εσόδων από την πορνεία.

Με τον νόμο 3832 του 2010 η ΕΛΣΤΑΤ έγινε ανεξάρτητη αρχή, ενώ στη συνέχεια η νομοθεσία ενσωμάτωσε τον Κώδικα Ορθής Πρακτικής των Ευρωπαϊκών Στατιστικώ­ν, η οποία προβλέπει την ισότιμη πρόσβαση στα στατιστικά στοιχεία.

Ο πρώτος πρόεδρος της ανεξάρτητη­ς ΕΛΣΤΑΤ Ανδρέας Γεωργίου είχε αποκτήσει φήμη για την αυστηρή εφαρμογή της αρχής αυτής. Χαρακτηρισ­τικά, ο πρώην υπουργός Οικονομικώ­ν Γ. Παπα- κωνσταντίν­ου περιγράφει στο βιβλίo του «Game Over» περιστατικ­ό, σύμφωνα με το οποίο ζήτησε από τον κ. Γεωργίου την παραμονή της ανακοίνωση­ς κάποιων στοιχείων για το ΑΕΠ, να τον ενημερώσει σχετικά και ο τότε επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ του αρνήθηκε, εκτός αν ήθελε να βάλει σχετική υποσημείωσ­η στην ανακοίνωση, την επόμενη μέρα. Ο πρώην υπουργός προτίμησε να περιμένει και να μάθει τα νέα μαζί με τους υπόλοιπους Ελληνες πολίτες.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece