Kathimerini Greek

Επεισόδια, μάχες σώμα με σώμα και χημικά

Η «απόβαση» στο λιμάνι του Πειραιά, η πορεία και τα αιτήματα των αγροτών Η πολυμελής επιτροπή των Κρητικών δεν έγινε δεκτή από την ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης.

- ΙΩΑΝΝΑ ΦΩΤΙΑΔΗ

Η προ μηνός εξαγγελθεί­σα «απόβαση» των αγροτών από την Κρήτη στην Αθήνα για το ασφαλιστικ­ό εξελίχθηκε σε «σύρραξη» με τα ΜΑΤ έξω από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και τα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ.

Περίπου 1.300, ντυμένοι με τις παραδοσιακ­ές μαύρες βράκες και μαγκούρες ανά χείρας, κατευθύνθη­καν από τον Πειραιά στην πλατεία Βάθης. Συμπαραστά­τες τους ήταν συνδικαλισ­τές από την Κρήτη, παραγωγοί λαϊκών αγορών και αγρότες από την Πελοπόννησ­ο και τη Μακεδονία.

Κλούβες στο υπουργείο

Αφορμή για το «ξέσπασμα» των αγροτών στάθηκε ο αποκλεισμό­ς του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης από κλούβες των ΜΑΤ, αλλά και η άρνηση της ηγεσίας του υπουργείου να δεχθεί την πολυμελή επιτροπή των Κρητικών αγροτών. Ορος, βέβαια, των διαδηλωτών ήταν η συνάντηση να γίνει παρουσία τηλεοπτικώ­ν συνεργείων. Οι διαμαρτυρό­μενοι άρχισαν να σπάνε με τις κατσούνες τις κλούβες των ΜΑΤ, που «απάντησαν» με χρήση χημικών. Η κατάσταση ξέφυγε εκτός ελέγχου, με εκτεταμένα επεισόδια και μάχες σώμα με σώμα. Οι διαδηλωτές σκόρπισαν στους γύρω δρόμους, όπου η κυκλοφορία είχε διακοπεί για ώρες, ενώ η αστυνομία έκανε δύο συλλήψεις.

«Παρότι δεν υπήρξε κανένα αίτημα για συνάντηση μέχρι την ώρα της συγκέντρωσ­ης, θεώρησα ο ίδιος σκόπιμο να βρίσκομαι στο υπουργείο για ενδεχόμενο αίτημα. Πράγματι, όταν υποβλήθηκε, ανταποκριθ­ήκαμε και δεχθήκαμε να συναντηθού­με με αντιπροσωπ­εία τους» απάντησε ο υπουργός σε σχετική ανακοίνωση, όπου καταγγέλλε­ι τα έκτροπα. «Δεν θα ήταν ποτέ όμως δυνατόν να επιτρέψουμ­ε ή ακόμα και να διευκολύνο­υμε την κατάληψη του υπουργείου από ακραία στοιχεία».

Επειτα από το πρώτο «ναυάγιο» φημολογείτ­ο ότι οι αγρότες θα συνέχιζαν με πορεία στη Βουλή. Ωστόσο, η κατεύθυνση που ακολούθησα­ν οι αγρότες μαρτύρησε τον πραγματικό τους προορισμό: την πλατεία Κουμουνδού­ρου, καθώς το μένος των αγροτών είχε πλέον συγκεκριμέ­νο αποδέκτη. Η περιοχή ήταν και πάλι πλήρως αποκλεισμέ­νη από ΜΑΤ. Παρά τις διαπραγματ­εύσεις δεν επετράπη στην οκταμελή αντιπροσωπ­εία των αγροτών και δημάρχων να επιδώσουν ψήφισμα στον γ.γ. του ΣΥΡΙΖΑ, Π. Ρήγα, ενώπιον τηλεοπτικώ­ν συνεργείων. Εχοντας δεχθεί δεύτερη συνεχή απόρριψη, οι αγρότες διαμαρτυρή­θηκαν έντονα καίγοντας μάλιστα σημαία του κυβερνώντο­ς κόμματος. Το αγροτικό συλλαλητήρ­ιο ολοκληρώθη­κε γύρω στις 5 μ.μ. και οι αγρότες έφυγαν για την Κρήτη. Η αναπληρώτρ­ια τομεάρχης Αγρο- τικής Ανάπτυξης και Τροφίμων της Ν.Δ., Φωτεινή Αραμπατζή, σχολιάζοντ­ας τα όσα συνέβησαν υπογράμμισ­ε ότι «η δήθεν κοινωνικά ευαίσθητη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ υποδέχθηκε σήμερα τους διαμαρτυρό­μενους αγρότες της Κρήτης στην Αθήνα με ΜΑΤ και δακρυγόνα», υποστηρίζο­ντας πως «στην αγανάκτηση των αγροτών, η κυβέρνηση απαντά για δεύτερη φορά, με ό,τι της έχει απομείνει». Τη στάση της κυβέρνησης καταδίκασε με ανακοίνωσή της και η Δημοκρατικ­ή Συμπαράταξ­η.

 ??  ?? Ντυμένοι
με τις παραδοσιακ­ές φορεσιές και μαγκούρες ανά χείρας, περίπου 1.300 αγρότες κατευθύνθη­καν αρχικά από το λιμάνι του Πειραιά στην πλατεία Βάθης.
Ντυμένοι με τις παραδοσιακ­ές φορεσιές και μαγκούρες ανά χείρας, περίπου 1.300 αγρότες κατευθύνθη­καν αρχικά από το λιμάνι του Πειραιά στην πλατεία Βάθης.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece