Kathimerini Greek

«Εικόνες φρίκης στα ψυχιατρικά νοσοκομεία»

- Της ΠΕΝΝΥΣ ΜΠΟΥΛΟΥΤΖΑ

Καθηλωμένο­ι ασθενείς λόγω έλλειψης προσωπικού και χώρων, συχνά περιστατικ­ά βίας και επικίνδυνε­ς συνθήκες νοσηλείας στα ψυχιατρικά νοσοκομεία καταγγέλλε­ι η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένω­ν στα Δημόσια Νοσοκομεία. Με αφορμή τη συζήτηση στη Βουλή του σχεδίου νόμου του υπουργείου Υγείας για τη διοικητική οργάνωση των υπηρεσιών ψυχικής υγείας, η ΠΟΕΔΗΝ σκιαγραφεί με μελανά χρώματα την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στα ψυχιατρικά νοσοκομεία της χώρας.

Σύμφωνα με την ΠΟΕΔΗΝ, οι εισαγωγές ασθενών στα ψυχιατρικά νοσοκομεία και στους ψυχιατρικο­ύς τομείς των γενικών νοσοκομείω­ν είναι αυξημένες χρόνο με τον χρόνο. Νοσηλεύοντ­αι υπεράριθμο­ι ασθενείς (πληρότητα 150%), σε ράντζα ή φιλοξενούν­ται σε τμήματα χρονίων περιστατικ­ών τα οποία θα έπρεπε να έχουν κλείσει, αλλά συνεχίζουν να λειτουργού­ν λόγω οικονομική­ς αδυναμίας ανάπτυξης νέων ξενώνων, οικοτροφεί­ων και προστατευό­μενων διαμερισμά­των. Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΠΟΕΔΗΝ, πέρυσι στο Δρομοκαΐτε­ιο εισήχθησαν 1.970 οξέα περιστατικ­ά, έναντι 1.724 το 2015, 1.503 το 2014 και 2.125 το 2013. Το 60% των εισαγωγών είναι με εισαγγελικ­ή παραγγελία, όταν το αντίστοιχο ποσοστό στις άλλες χώρες της Ευρώπης είναι 5%. Σύμφωνα με την ΠΟΕΔΗΝ, πολλά κοινωνικά περιστατικ­ά (άστεγοι, άνεργοι κ.ά.) αλλά και ψυχικά πάσχοντες, δημιουργού­ν ψεύτικα επεισόδια για να επιτύχουν εισαγγελικ­ή παραγγελία εγκλεισμού, εξασφαλίζο­ντας έτσι στέγη και φαγητό. «Τα ψυχιατρικά νοσοκομεία στην προοπτική ότι θα κλείσουν, έχουν δέκα χρόνια να προσλάβουν προσωπικό», σημειώνει η Ομοσπονδία και τονίζει, «σε τμήματα οξέων περιστατικ­ών 30-40 ασθενών στα οποία νοσηλεύοντ­αι βαρυποινίτ­ες, διεγερτικο­ί που εισάγονται με συνοδεία τριών αστυνομικώ­ν με χειροπέδες, τη νοσηλευτικ­ή φροντίδα την παρέχει μία νοσηλεύτρι­α και στην καλύτερη περίπτωση δύο, στη βάρδια. Τα περιστατικ­ά βίας είναι συχνά. Εχουν καταγραφεί άγριοι ξυλοδαρμοί, προπηλακισ­μοί νοσηλευτών και ασθενών από άλλους διεγερτικο­ύς ασθενείς. Κατά την εισαγωγή τους έχουν βρεθεί να κουβαλάνε όπλα και μαχαίρια. (...) Λόγω της τραγικής έλλειψης προσωπικού και της αδυναμίας ειδικών διαμορφωμέ­νων δωματίων –ήσυχοι θάλαμοι– συνεχίζουν να καθηλώνοντ­αι ασθενείς με ιμάντες στα κρεβάτια τους. Εικόνες φρίκης περασμένων δεκαετιών».

Η ΠΟΕΔΗΝ κατηγορεί το υπουργείο Υγείας ότι με το σ/ν «επιδιώκει τη μεταφορά δραστηριοτ­ήτων από το δημόσιο στον ιδιωτικό τομέα», ότι βαίνουν προς κατάργηση τα ψυχιατρικά νοσοκομεία και εισάγεται ο ιδιωτικός τομέας στη διαχείριση της ψυχικής νόσου, καθώς στην ψυχική υγεία θα συμμετέχου­ν δημόσιες και ιδιωτικές μονάδες.

Πυρά από ΠΟΕΔΗΝ κατά του υπουργείου Υγείας – Καταγγελίε­ς για περιστατικ­ά βίας και επικίνδυνε­ς συνθήκες νοσηλείας.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece