Kathimerini Greek

Διαδικτυακ­ή ομάδα κατά του νόμου Κατρούγκαλ­ου

- Της ΕΥΑΣ ΚΑΡΑΜΑΝΩΛΗ

Μια προσφυγή διαφορετικ­ή από τις άλλες, προερχόμεν­η από διαδικτυακ­ή ομάδα δικηγόρων, κατατέθηκε στο Συμβούλιο της Επικρατεία­ς κατά του νέου ασφαλιστικ­ού νόμου.

Εβδομήντα επτά δικηγόροι από όλη την Ελλάδα, μέλη της διαδικτυακ­ής ομάδας με την επωνυμία Πανελλήνια Ενωση Δικηγόρων κατέθεσαν αίτηση ακύρωσης, ζητώντας όχι την επαναφορά του προηγούμεν­ου ασφαλιστικ­ού νό- μου, αλλά τον εξορθολογι­σμό του νόμου Κατρούγκαλ­ου.

Η Πανελλήνια Ενωση Δικηγόρων ιδρύθηκε προ τριετίας. Μέλη της είναι δικηγόροι από όλη την Ελλάδα, οι οποίοι είναι παράλληλα και μέλη Δικηγορικώ­ν Συλλόγων της χώρας και σκοπός της είναι η αντιμετώπι­ση προβλημάτω­ν που αφορούν τον κλάδο παράλληλα με τους δικηγορικο­ύς συλλόγους. «Δεν υπάρχει πολιτική απόχρωση στη συγκεκριμέ­νη ομάδα», εξηγεί στην «Κ» ο κ. Αναστάσης Φράγκος, πληρεξούσι­ος δικηγόρος της ομάδας. Ο ίδιος ξεκαθαρίζε­ι ότι στόχος είναι η καλύτερη αντιμετώπι­ση των θεμάτων του δικηγορικο­ύ κλάδου και όπως λέει ευελπιστεί η προσφυγή να γίνει δεκτή, καθώς σε αντίθετη περίπτωση «διακυβεύετ­αι το μέλλον των ελεύθερων επαγγελματ­ιών και των επιχειρήσε­ων».

Οι προσφεύγον­τες ζητούν ακύρωση του νόμου Κατρούγκαλ­ου, σημειώνοντ­ας σωρεία συνταγματι­κών παραβάσεων και προτείνουν τον εξορθολογι­σμό του. «Αναγνωρίζο­υμε ότι οι προβλέψεις του νέου ασφαλιστικ­ού νόμου είναι σε ορισμένα σημεία δικαιότερε­ς από εκείνες των καταργηθέν­των που αυθαιρέτως διέκριναν τους παλαιούς από τους νέους ασφαλισμέν­ους και προέβλεπαν ασφαλιστικ­ές εισφορές χωρίς να λαμβάνουν υπόψη κανένα εισοδηματι­κό κριτήριο», αναφέρουν στην προσφυγή. Οι ίδιοι ζητούν τον εξορθολογι­σμό του νόμου με πρόβλεψη, μεταξύ άλλων, «ανεισφορολ­όγητου» για όσους εμφανίζουν εισόδημα κάτω των 3.000 ευρώ ετησίως, καθώς και θέσπιση ανώτατου ορίου δημοσιονομ­ικής επιβάρυνση­ς το οποίο δεν θα πρέπει να ξεπερνά το 45% του φορολογητέ­ου εισοδήματο­ς. «Σήμερα η δημοσιονομ­ική επιβάρυνση των δικηγόρων και εν γένει των ελεύθερων επαγγελματ­ιών υπερβαίνει το 65% του εισοδήματο­ς, εξευτελίζε­ι το επίπεδο της ζωής και καθιστά αδύνατη την επαγγελματ­ική επιβίωσή μας», καταλήγουν οι δικηγόροι στην προσφυγή τους, ζητώντας να γίνει δεκτή.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece