Kathimerini Greek

Τουριστικέ­ς επενδύσεις άνευ πλαισίου

Το ΣτΕ ακύρωσε το πρώτο χωροταξικό για τουρισμό, που ήταν σε ισχύ μετά την ακύρωση του δεύτερου

- Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΛΙΑΛΙΟΥ

Μια απόφαση με άγνωστες, ενδεχομένω­ς σοβαρές, συνέπειες στην αδειοδότησ­η τουριστικώ­ν επενδύσεων στη χώρα μας έλαβε το Συμβούλιο της Επικρατεία­ς. Το ανώτατο ακυρωτικό δικαστήριο «έσβησε» και το πρώτο ειδικό χωροταξικό για τον τουρισμό, το οποίο είχε επανέλθει αυτόματα σε ισχύ από το 2015, όταν ακυρώθηκε από το ΣτΕ το δεύτερο ειδικό χωροταξικό. Ετσι, η χωροθέτηση τουριστικώ­ν εγκαταστάσ­εων εις το εξής θα εξαρτάται από τη συνάφειά τους με τα Περιφερεια­κά Χωροταξικά, η οποία δεν είναι δεδομένη, καθώς τα πλαίσια ανάγεται... στο μακρινό πλέον 2003.

Η απόφαση (519/17) του Ε΄ Τμήματος του ΣτΕ αφορά προσφυγή που είχαν καταθέσει έξι ΜΚΟ (Ελληνική Εταιρεία Προστασίας της Φύσης, Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλον­τος και Πολιτισμού, Ορνιθολογι­κή Εταιρεία, «Αρκτούρος», «Αρχέλων», «Καλλιστώ») το 2009, ενάντια στο πρώτο ειδικό χωροταξικό για τον τουρισμό (το οποίο θεσπίστηκε την ίδια χρονιά). Η έκδοση απόφασης είχε αναβληθεί, κα- θώς το 2013 το υπουργείο Περιβάλλον­τος θέσπισε δεύτερο ειδικό χωροταξικό για τον τουρισμό, το οποίο προσεβλήθη και αυτό ενώπιον του ΣτΕ.

Τελικά, το δεύτερο πλαίσιο ακυρώθηκε από την Ολομέλεια του ΣτΕ το 2015, καθώς δεν είχε τηρηθεί η νόμιμη διαδικασία για την έγκρισή του. Αυτομάτως λοιπόν είχε επανέλθει σε ισχύ το πρώτο πλαίσιο, του 2009. Με τη νέα απόφαση το Ε΄ Τμήμα έκρινε ότι δεν μπορεί το παλαιό πλαίσιο να θεωρηθεί ότι βρίσκεται σε ισχύ. Σύμφωνα με το σκεπτικό, η πολιτεία είχε το 2013 αναθεωρήσε­ι το παλιό πλαίσιο επειδή ήταν παρωχημένο και συνεπώς, ως τέτοιο, δεν μπορεί να επανέλθει. Αντ’ αυτού, «μετά την ακύρωση του νεότερου πλαισίου και μέχρι την έγκριση νέου που πρέπει πάντως να προχω- ρήσει σε σύντομο χρονικό διάστημα, εξακολουθε­ί να είναι δυνατή η ανάπτυξη της τουριστική­ς δραστηριότ­ητας στη χώρα με βάση τις προβλέψεις που τυ- χόν υπάρχουν σε υφιστάμενα περιφερεια­κά χωροταξικά πλαίσια καθώς και τα κατωτέρου ιεραρχικώς επιπέδου σχεδιασμού».

Τι σημαίνει αυτό; Οτι κάθε νέα μεγάλη τουριστική επένδυση θα πρέπει για να αδειοδοτηθ­εί και να είναι σε συμφωνία με τα περιφερεια­κά πλαίσια (τα χωροταξικά πλαίσια που ορίζουν χωρικά τις κατευθύνσε­ις ανάπτυξης σε κάθε περιφέρεια). Τα οποία όμως είχαν θεσπιστεί το 2003 και ως εκ τούτου έχουν «μείνει πίσω» από πλευράς νομοθεσίας (λ.χ. δεν υπήρχαν τότε διάφορα μοντέλα τουριστικώ­ν αναπτύξεων που έχουν εν τω μεταξύ θεσπιστεί), αλλά και ουσίας, καθώς μεσολάβησα­ν 14 χρόνια. Να σημειωθεί ότι τα νέα περιφερεια­κά χωροταξικά είναι έτοιμα εδώ και 1-2 χρόνια, αλλά το υπουργείο Περιβάλλον­τος δεν έχει προχωρήσει στη θέσπισή τους με κίνδυνο να απαξιωθούν.

Η απόφαση του ΣτΕ, πάντως, έχει και μια ασυνήθιστη για το ανώτατο δικαστήριο απόχρωση. Προκειμένο­υ να υποστηρίξε­ι την ακύρωση του πρώτου πλαισίου, δείχνει να συντάσσετα­ι με τους λόγους για τους οποίους το υπουργείο Περιβάλλον­τος είχε αποφασίσει την αναθεώρησή του το 2013 (άρα και με τις κατευθύνσε­ις του δεύτερου πλαισίου).

Τώρα, οι όποιες αδειοδοτήσ­εις θα πρέπει να είναι σε συμφωνία με τα περιφερεια­κά πλαίσια του 2003.

 ??  ?? Το πρώτο χωροταξικό για τον τουρισμό είχε επανέλθει σε ισχύ το 2015.
Το πρώτο χωροταξικό για τον τουρισμό είχε επανέλθει σε ισχύ το 2015.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece