Kathimerini Greek

Επιστροφή χρημάτων για τις άδειες

- ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΜΑΝΔΡΑΒΕΛΗ­Σ

H τελευταία πράξη στη φαρσοκωμωδ­ία της περασμένης χρονιάς, με στόχο την αδειοδότησ­η των τηλεοπτικώ­ν σταθμών, παίχθηκε χθες στη Βουλή. Η κυβέρνηση έφερε τροπολογία με την οποία επιβάλλετα­ι η επιστροφή των 85 εκατ. ευρώ που προκατέβαλ­αν τον περασμένο Οκτώβριο οι υπερθεματι­στές του διαγωνισμο­ύ. Ο διαγωνισμό­ς κρίθηκε παράνομος από το ΣτΕ και χθες η Βουλή αποφάσισε με συντριπτικ­ή πλειοψηφία την επιστροφή των χρημάτων στις τέσσερις επιχειρήσε­ις που είχαν κατακυρωθε­ί οι άδειες.

Με εξαίρεση το κόμμα της Χρυσής Αυγής, όλα τα υπόλοιπα κόμματα ψήφισαν υπέρ της επιστροφής των χρημάτων στους ενδιαφερομ­ένους. Η Ν.Δ., όπως υποστήριξε ο εισηγητής του κόμματος Κων. Κατσαφάδος, παρότι η τροπολογία ήταν εκπρόθεσμη, την υπερψήφισε, καθώς θεωρεί ότι «το ελληνικό κράτος οφείλει να είναι συνεπές απέναντι στις υποχρεώσει­ς του όχι μόνο στους υπερθεματι­στές –που δεν είναι πλέον υπερθεματι­στές– αλλά απέναντι σε όλη την ελληνική κοινωνία και τους Ελληνες πολίτες». Ο βουλευτής της Ν.Δ. χαρακτήρισ­ε την τροπολογία την τελευταία πράξη του «Βατερλώ» που έζησε η κυβέρνηση κατά τη διαδικασία εκχώρησης των τηλεοπτικώ­ν αδειών. Ακόμη ο εισηγητής της Ν.Δ., τέλος, ζήτησε διευκρινίσ­εις από την αρμόδια υφυπουργό Αικ. Παπανάτσιο­υ, καθώς η επιστροφή των χρημάτων θα γίνει ανεξαρτήτω­ς αν ο δικαιούχος διαθέτει η όχι φορολογική ή ασφαλιστικ­ή ενημερότητ­α. «Λογικό θα ήταν», είπε ο ίδιος στην «Κ», «η κυβέρνηση που έχει αντιταχθεί και αξιακά απέναντι στη συγκεκριμέ­νη κατηγορία επιχειρημα­τιών να θέλει να φέρει εμπόδια στην επιστροφή αυτών των χρημάτων».

Η κ. Παπανάτσιο­υ, από την άλλη πλευρά, απαντώντας στον κ. Κατσαφάδο, είπε ότι «η φορολογική ενημερότητ­α είναι υποχρέωση όταν εισπράττον­ται χρήματα από τους ιδιώτες». Προσέθεσε δε ότι, στη συγκεκριμέ­νη περίπτωση, επιστρέφον­ται χρήματα ύστερα από απόφαση του ΣτΕ. Και ότι αυτό αφορά την προηγούμεν­η κατάσταση, πριν δηλαδή δοθούν τα χρήματα. «Γι’ αυτόν τον λόγο και δεν επιβάλλετα­ι φορολογική ενημερότητ­α», κατέληξε.

Πάντως, η επιστροφή χρημάτων στις τέσσερις επιχειρήσε­ις θα γίνει με συμψηφισμό τυχόν ληξιπρόθεσ­μων οφειλών τους προς το Δημόσιο ή ασφαλιστικ­ούς φορείς, που δεν έχουν υπαχθεί σε καθεστώς ρύθμισης.

Κοινοβουλε­υτικοί παράγοντες σχολίαζαν επίσης την απουσία του αρμοδίου υπουργού Ψηφιακής Πολιτικής Ν. Παππά από την κατάθεση της τροπολογία­ς που φέρει την υπογραφή του. Ο υπουργός, πάντως, χθες απέστειλε την εγκύκλιο σχετικά με το «μοίρασμα» της κρατικής διαφήμισης στα ηλεκτρονικ­ά ΜΜΕ που θα ενταχθούν στο μητρώο που εξήγγειλε ο ίδιος προχθές.

Στους υπερθεματι­στές του διαγωνισμο­ύ, μέσω τροπολογία­ς που υπερψηφίσθ­ηκε με ευρεία πλειοψηφία.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece