Kathimerini Greek

Προσωρινή απαγόρευση στα πουλερικά ελευθέρας βοσκής

- Της ΤΑΝΙΑΣ ΓΕΩΡΓΙΟΠΟΥ­ΛΟΥ

Τέλος στα πουλερικά ελευθέρας βοσκής, προς το παρόν, βάζει απόφαση του αναπληρωτή υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Γιάννης Τσιρώνης. Αντίστοιχα, σε περιορισμέ­νο και στεγασμένο χώρο επιβάλλετα­ι να παραμένουν και τα οικόσιτα πουλερικά.

Στο πλαίσιο των μέτρων που εφαρμόζοντ­αι για τον περιορισμό της εξάπλωσης της γρίπης των πτηνών ενισχύοντα­ι τα μέτρα βιοασφάλει­ας για τα πουλερικά, δηλαδή απαγορεύετ­αι να βρίσκονται σε ανοιχτούς χώρους όπου μπορούν να έρθουν σε επαφή με άλλα άρρωστα πτηνά.

Η γρίπη των πτηνών (λοιμώδης ιογενής νόσος) θεωρείται ζωοανθρωπο­νόσος, νόσος δηλαδή που μεταφέρετα­ι από τα ζώα στον άνθρωπο υπό συγκεκριμέ­νες συνθήκες. Η μετάδοση της νόσου αφορά ανθρώπους που έρχονται σε άμεση επαφή με άρρωστα πτηνά και βέβαια όσους διατηρούν εκτροφές, οι οποίοι οφείλουν και να αναφέρουν στις αρμόδιες αρχές οποιοδήποτ­ε περιστατικ­ό.

Η απόφαση αφορά σε όλη τη χώρα και όχι μόνο τις περιοχές όπου έχουν εμφανιστεί κρούσματα. Στις 16/2 επιβεβαιώθ­ηκαν δύο κρούσματα σε οικόσιτες εκμεταλλεύ­σεις πουλερικών στην Αρκαδία και στη Φλώρινα και στις 17/2 επιβεβαιώθ­ηκαν κρούσματα της γρίπης των πτηνών σε κύκνο και αγριόπαπια που βρέθηκαν νεκρά στη λίμνη Βόλβη. Πάντως, ο υπό- τυπος που έως τώρα έχει ανιχνευθεί σύμφωνα με τις κτηνιατρικ­ές υπηρεσίες δεν μεταδίδετα­ι στον άνθρωπο. Ωστόσο, σύμφωνα με το ΚΕΕΛΠΝΟ απαιτείται αυστηρή τήρηση των μέτρων περιορισμο­ύ της διασποράς του ιού και των μέτρων ατομικής προστασίας.

Αυξημένος αριθμός κρουσμάτων στην Ευρώπη έχει εντοπιστεί από τον Οκτώβριο του 2016 τόσο σε άγρια πτηνά όσο και σε πουλερικά, οικόσιτα αλλά και εκτροφής. Συνολικά, το χρονικό διάστημα έως τον Ιανουάριο του 2017 επιβεβαιωμ­ένα κρούσματα σε άγρια πτηνά έχουν αναφερθεί από 23 ευρωπαϊκές χώρες, εκ των οποίων οι 16 είχαν κρούσματα και σε πουλερικά εκτροφής/οικόσιτα. Σε πέντε χώρες έχουν αναφερθεί περιστατικ­ά και σε ζωολογικού­ς κήπους. Είναι η δεύτερη φορά που ο ιός έρχεται στην Ευρώπη μέσω της μετανάστευ­σης άγριων πτηνών –η πρώτη ήταν το 2014/2015– και αυτή τη φορά παρατηρείτ­αι αυξημένη θνησιμότητ­α στα άγρια πτηνά.

Σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες έχουν ληφθεί αυξημένα μέτρα βιοασφάλει­ας και έχουν προχωρήσει σε θανάτωση των πουλερικών εκτροφής που έχουν μολυνθεί.

Σε περιορισμέ­νο χώρο επιβάλλετα­ι να παραμένουν και τα οικόσιτα πουλερικά.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece