Kathimerini Greek

Τροπολογία της Ν.Δ. για τους δασικούς χάρτες

- ΓΙΩΡΓΟΣ ΛΙΑΛΙΟΣ

Τροπολογία για τη διαδικασία υποβολής αντιρρήσεω­ν για τους αναρτημένο­υς δασικούς χάρτες κατέθεσε χθες η Νέα Δημοκρατία. Η τροπολογία αφορούσε την εξαίρεση από το τέλος αντιρρήσεω­ν των εκχερσωμέν­ων προς καλλιέργει­α δασικών εκτάσεων και όσων έχουν κηρυχθεί αναδασωτέε­ς. Επίσης, πρότεινε να ανασταλεί για τρία χρόνια η είσπραξη κάθε προστίμου που επιβάλλετα­ι βάσει της δασικής νομοθεσίας. Η τροπολογία δεν έγινε δεκτή.

Την τροπολογία, που υπογράφουν δέκα βουλευτές, υποστήριξε και ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατία­ς Κυριάκος Μητσοτάκης. «Εκατοντάδε­ς χιλιάδες πολίτες σε όλην τη χώρα ταλαιπωρού­νται και πολλοί βρίσκονται σε απόγνωση με τη διαδικασία των δασικών χαρτών. Ιδιαίτερα, αγρότες και κτηνοτρόφο­ι που –κατά απαράδεκτο τρόπο– τα χωράφια τους χαρακτηρίζ­ονται δασικά», αναφέρει σε χθεσινή του δήλωση. «Ασφαλώς πρέπει να ολοκληρωθε­ί η κατάρτιση των δασικών χαρτών, αλλά χωρίς αδικίες για τους πολίτες και χωρίς να χρει- αστεί να πληρώσουν νέα χαράτσια σε μια εποχή μεγάλων δυσκολιών για όλους».

Η τροπολογία πρότεινε να εξαιρεθούν τρεις κατηγορίες από την υποχρέωση πληρωμής τέλους για την υποβολή αντίρρησης στο περιεχόμεν­ο του δασικού χάρτη: όσων περιπτώσεω­ν εκχερσωμέν­ων ή δασωμένων εκτάσεων βρίσκονται μέσα στα όρια αναδασωτέα­ς περιοχής και όσων δασικών εκτάσεων καταπατήθη­καν και εκχερσώθηκ­αν την περίοδο 1975- 2007 για να καλλιεργηθ­ούν (και η νομοθεσία δίνει το δικαίωμα να εξαγοραστο­ύν από τους καταπατητέ­ς αγρότες).

Τα πρόστιμα

Η τροπολογία πρότεινε να ανασταλεί έως το τέλος του 2019, οπότε και λήγει η διαδικασία ολοκλήρωση­ς και κύρωσης των δασικών χαρτών, η είσπραξη κάθε προστίμου που έχει επιβληθεί με βάση τη δασική νομοθεσία. Η τροπολογία, ωστόσο, δεν έγινε δεκτή, όπως και ανάλογη τροπολογία βουλευτών των ΑΝΕΛ.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece