Kathimerini Greek

Νέα e-άδεια διαμονής μεταναστών

Η κάρτα-ταυτότητα θα φέρει τσιπ με τα βιομετρικά στοιχεία του κατόχου της

- Της ΤΑΝΙΑΣ ΓΕΩΡΓΙΟΠΟΥ­ΛΟΥ

Τέλος στα αυτοκόλλητ­α στα διαβατήρια και στην κάθε είδους χαρτούρα βάζει η ηλεκτρονικ­ή άδεια διαμονής αλλοδαπών, που ξεκινά να εφαρμόζετα­ι και στην Ελλάδα τις επόμενες ημέρες. Αφορά τους 557.476 πολίτες τρίτων χωρών που διαμένουν, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, νομίμως στην Ελλάδα και πρόκειται για έγγραφο που ενέχει θέση ταυτότητας για όσους το αποκτούν. Ωστόσο, όσοι ήδη διαθέτουν άδεια παραμονής η οποία έχει εκδοθεί έως και τις 20 Φεβρουαρίο­υ 2017 δεν είναι ανάγκη να την αντικαταστ­ήσουν έως τη λήξη ισχύος της, οπότε και θα αντικαταστ­αθεί με την ηλεκτρονικ­ή.

Η ηλεκτρονικ­ή άδεια διαμονής αποτελεί υποχρέωση της χώρας σε εφαρμογή του Ευρωπαϊκού Κανονισμού 1030/2002 που τροποποιήθ­ηκε το 2008, σύμφωνα με τον οποίο οι πολίτες τρίτων χωρών που διαμένουν νόμιμα στην Ελλάδα επιβάλλετα­ι να έχουν άδεια διαμονής με τα βιομετρικά τους δεδομένα, δηλαδή φωτογραφία προσώπου και δαχτυλικά αποτυπώματ­α. Για τη φωτογραφία απαιτούντα­ι συγκεκριμέ­νες προδιαγραφ­ές και έτσι απαγορεύον­ται φωτογραφίε­ς με μαντίλα, χιτζάμπ, νικάμπ, γυαλιά ή άλλα στοιχεία που κρύβουν τα χαρακτηρισ­τικά του προσώπου και βέβαια πρέπει να έχουν ληφθεί πρόσφατα. Επίσης η κάρτα θα έχει και μικροτσίπ όπου θα βρίσκονται αποθηκευμέ­να τα σχετικά στοιχεία.

Στο ίδιο έγγραφο θα υπάρχει ψηφιοποιημ­ένη η υπογραφή του κατόχου, η χώρα γέννησης, το φύλο, ένδειξη που αφορά τη διάταξη του νόμου με βάση την οποία εκδόθηκε η άδεια διαμονής –καθώς σε διαφορετικ­ές χρονικές περιόδους ίσχυαν διαφορετικ­οί νόμοι όσον αφορά στους μετανάστες– αλλά και ένδειξη που θα αφορά τον αν ο κάτοχος έχει δικαίωμα πρόσβασης στην αγορά εργασίας.

Η νέα ηλεκτρονικ­ή κάρτα διαμονής είναι ένα ασφαλές έγγραφο

Στο έγγραφο θα υπάρχει ένδειξη για το αν ο κάτοχος έχει δικαίωμα πρόσβασης στην αγορά εργασίας.

υψηλών προδιαγραφ­ών που παρέχει όλα τα εχέγγυα έναντι πιθανών παραποιήσε­ων για την προστασία τόσο των ελληνικών και των ευρωπαϊκών αρχών όσο και του ίδιου του κατόχου.

Εντός τριάντα ημερών από την κατάθεση της σχετικής αίτησης, οι υπηρεσίες καθορίζουν ημερομηνία για τη λήψη των βιομετρικώ­ν δεδομένων – εξυπακούετ­αι ότι όποιος υποβάλλει αίτηση για άδεια παραμονής συμφωνεί σε ό,τι απαιτείται για την ολοκλήρωση της διαδικασία­ς. Eιδικά στην περίπτωση των πολιτών τρίτων χωρών που είναι ιδιοκτήτες ακινήτων στην Ελλάδα, εφόσον ο αιτών απουσιάζει από τη χώρα κατά την ημερομηνία υποβολής της αίτησης, μπορεί να καθοριστεί νέο ραντεβού εντός 6 μηνών.

Σε σχετική εγκύκλιο που εκδόθηκε χθες από το υπουργείο Με- ταναστευτι­κής Πολιτικής αναφέροντα­ι διεξοδικά οι λεπτομέρει­ες εφαρμογής της σχετικής διαδικασία­ς. Το κόστος έκδοσης και εκτύπωσης ανά κάρτα, σύμφωνα με την εγκύκλιο, έχει καθοριστεί στα 16 ευρώ. Η εφαρμογή της ηλεκτρονικ­ής άδειας διαμονής προβλεπότα­ν να ξεκινήσει από τις 20 Φεβρουαρίο­υ, ωστόσο αναμένεται να ξεκινήσει τις επόμενες ημέρες.

 ??  ?? Για τη νέα άδεια διαμονής απαγορεύον­ται φωτογραφίε­ς με μαντίλα, χιτζάμπ, νικάμπ, γυαλιά ή άλλα στοιχεία που κρύβουν τα χαρακτηρισ­τικά του προσώπου, ενώ πρέπει να είναι πρόσφατες.
Για τη νέα άδεια διαμονής απαγορεύον­ται φωτογραφίε­ς με μαντίλα, χιτζάμπ, νικάμπ, γυαλιά ή άλλα στοιχεία που κρύβουν τα χαρακτηρισ­τικά του προσώπου, ενώ πρέπει να είναι πρόσφατες.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece