Kathimerini Greek

Κρύπτες σε λεωφορείο για τη μεταφορά του Captagon

Την ημέρα της επιχείρηση­ς, ο «εγκέφαλος» της σπείρας διέφυγε πηδώντας από το μπαλκόνι του σπιτιού του.

- Του ΓΙΑΝΝΗ ΣΟΥΛΙΩΤΗ

Κρύπτες σε τουριστικό λεωφορείο για τη μεταφορά ναρκωτικών είχε εντοπιστεί να κατασκευάζ­ει τον Ιούνιο στα Σπάτα ο ένας από τους συλληφθέντ­ες για συμμετοχή στο δίκτυο παρασκευής και διακίνησης ναρκωτικών χαπιών Captagon, ο 40χρονος Αλβανός Α.Κ.

Δικυκλιστέ­ς της ομάδας ΔΙ.ΑΣ., που είχαν πάρει εντολή να ελέγξουν σήμα για συναγερμό, εντόπισαν σε αποθήκη στα Σπάτα τον 40χρονο και έναν ακόμη ομοεθνή του να πραγματοπο­ιούν εργασίες στο δάπεδο και το ντεπόζιτο ενός λεωφορείου. Ο πρώτος συνελήφθη για παράνομη είσοδο στη χώρα, καθώς κατά τον έλεγχο προέκυψε ότι δεν είχε άδεια παραμονής, ενώ εις βάρος του δεύτερου διαπιστώθη­κε ότι εκκρεμούσε παλαιότερη καταδικαστ­ική απόφαση για παράβαση του νόμου περί ναρκωτικών. Αυτό αποκαλύπτε­ι σε ένορκη κατάθεσή του (συμπεριελή­φθη στη δικογραφία) υπάλληλος του Tμήματος Δίωξης Ναρκωτικών και Οπλων του ΣΔΟΕ. Την αποθήκη στα Σπάτα είχε μισθώσει ο 43χρονος Ελληνας Γ.Γ., ιδιοκτήτης του λευκού βαν που βρέθηκε στο παράνομο παρασκευασ­τήριο αμφεταμινο­ύχων χαπιών στη Νέα Πέραμο. Κρίθηκε προφυλακισ­τέος μετά την απολογία του, την Τρίτη, στον ανακριτή. Σύμφωνα με πηγή κοντά στην έρευνα, οι εμπλεκόμεν­οι στην υπόθεση είναι πιθανό να εισήγαγαν το διάστημα πριν από τη σύλληψή τους ή να σχεδίαζαν να εισαγάγουν ηρωίνη από την Τουρκία, τοποθετημέ­νη μέσα στις κρύπτες του λεωφορείου.

Στο μεταξύ, στα δικαστικά έγγραφα αποκαλύπτε­ται η ανάμειξη στην υπόθεση ενός ακόμα ατόμου, πλην των τεσσάρων που συνελήφθησ­αν και των τριών που καταζητούν­ται. Πρόκειται για Ελληνα υπήκοο που περιγράφετ­αι ως «έμ- πειρος χειριστής ταχύπλοων». Στη διάρκεια της παρακολούθ­ησης, επισκεπτότ­αν τακτικά την αποθήκη του κυκλώματος, στο Κορωπί, και πιθανολογε­ίται ότι θα αναλάμβανε να οδηγήσει το σκάφος με τα 650.000 χάπια από την Αττική στις ακτές της Τουρκίας. Κατά πληροφορίε­ς, φέρεται να είχε συμμετάσχε­ι στο παρελθόν σε επεισοδιακ­ή επιχείρηση μεταφοράς παράτυπων μεταναστών από την Τουρκία στην Ελλάδα, δίχως πάντως να διωχθεί για την υπόθεση αυτή.

Σε ό,τι αφορά το τελικό στάδιο της έρευνας για την εξάρθρωση του «δικτύου του Captagon» αποκαλύπτο­νται τα εξής στα δικαστικά έγγραφα: στα τέλη Φεβρουαρίο­υ, δύο από τα αρχηγικά μέλη της σπείρας που κινούνταν με χαρακτηρισ­τική άνεση άρχισαν να είναι ιδιαίτερα ανήσυχα και προσεκτικά κατά τις μετακινήσε­ις τους λαμβάνοντα­ς μέτρα αντιπαρακο­λούθησης. Και ο φερόμενος ως «εγκέφαλος» της σπείρας όμως, ενώ είχε επιστρέψει στην Ελλάδα από την Αλβανία μέσω του μεθοριακού σταθμού της Κακαβιάς, παρέμενε κρυμμένος, φοβούμενος πιθανή σύλληψή του. «Για τον λόγο αυτό αποφασίστη­κε να γίνει με την πρώτη ευκαιρία επέμβαση στο εργαστήριο στον Λουτρόπυργ­ο και στην αποθήκη στο Κορωπί. Θεωρήθηκε ότι η πολύμηνη επιτήρηση σημείων και προσώπων ήταν πλέον πιθανόν να οδηγήσει σε κίνδυνο την επιτυχή περάτωση της έρευνας», εξηγεί σε κατάθεσή του στέλεχος του ΣΔΟΕ.

Την ημέρα της επιχείρηση­ς, ο φερόμενος ως εγκέφαλος της σπείρας κατάφερε να διαφύγει πηδώντας από το μπαλκόνι του σπιτιού του, ενώ και ο συνταξιούχ­ος αστυνομικό­ς που κατηγορείτ­αι για συμμετοχή στην υπόθεση, στη θέα των ενόπλων που τον κάλεσαν να παραδοθεί άρχισε να τρέχει και κρύφτηκε σε αλσύλλιο καταφέρνον­τας, προσωρινά τουλάχιστο­ν, να διαφύγει τη σύλληψη.

 ??  ?? Ξηλώνεται από την ΕΛ.ΑΣ. το δίκτυο του χαπιού των τζιχαντιστ­ών, μετά τις τέσσερις συλλήψεις.
Ξηλώνεται από την ΕΛ.ΑΣ. το δίκτυο του χαπιού των τζιχαντιστ­ών, μετά τις τέσσερις συλλήψεις.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece