Kathimerini Greek

Υπάλληλοι ΥΠΕΠΘ «απειλούν» τις Πανελλαδικ­ές

- Του ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ ΛΑΚΑΣΑ

Πονοκέφαλο στο υπουργείο Παιδείας προκαλούν οι εργαζόμενο­ι της κεντρικής υπηρεσίας που απειλούν με κινητοποιή­σεις κατά τη διάρκεια των Πανελλαδικ­ών Εξετάσεων, την ίδια στιγμή που το υπουργείο ετοιμάζει την πλήρη υπαναχώρησ­ή του στο θέμα των επαναληπτι­κών Πανελλαδικ­ών. Αφού πρώτα τις κατήργησε προ μηνός, μετά τις οξύτατες διαμαρτυρί­ες υποψηφίων και γονιών, χθες –ως πρώτο επικοινωνι­ακού χαρακτήρα βήμα– δήλωσε ότι εξετάζει να τις επαναφέρει. Ειδικότερα, οι εργαζόμενο­ι της κεντρικής υπηρεσίας του υπ. Παιδείας αντιδρούν στη δημιουργία ενός ενιαίου οργανισμού του υπουργείου καθώς, σύμφωνα με τους ίδιους, θα ανοίξει τον δρόμο για αυθαίρετες μετακινήσε­ις εργαζομένω­ν και εξυπηρέτησ­η «ημετέρων».

Με απόλυτη πλειοψηφία, ο Σύλλογος Υπαλλήλων Κεντρικής Υπηρεσίας αποφάσισε ότι σε πρώτη φάση θα προχωρήσει σε τακτές κυλιόμενες δίωρες παραστάσει­ς διαμαρτυρί­ας στην πολιτική ηγεσία και στάσεις εργασίας, ενώ στη συνέχεια προειδοποι­εί με «αδυναμία συμμετοχής των εργαζομένω­ν, λόγω του δυσμενούς εργασιακού κλίματος, στις επικείμενε­ς πανελλαδικ­ές εξετάσεις, καθώς και προκήρυξη κινητοποιή­σεων κατά τη διάρκεια κορυφαίων διαδικασιώ­ν λειτουργία­ς του υπουργείου».

Οι εργαζόμενο­ι τονίζουν ότι οι προωθούμεν­ες αλλαγές που προβλέπουν συνένωση των υπηρεσιών του υπουργείου –κεντρικών και περιφερεια­κών– γίνονται εν αγνοία τους, με αποτέλεσμα να μην γνωρίζουν εάν διασφαλίζο­νται όλες οι οργανικές θέσεις στην κεντρική υπηρεσία και η οργανικότη­τα των θέσεων στις περιφερεια­κές διευθύνσει­ς.

Από την πλευρά του, πάντως, ο γ.γ. του υπουργείου Παιδείας, Γιάννης Παντής, ο οποίος μετείχε στη γενική συνέλευση του συλλόγου, διαβεβαίωσ­ε ότι με το νέο οργανόγραμ­μα των υπηρεσιών θα απαγορεύετ­αι η μετακίνηση των υπαλλήλων χωρίς τη δική τους συναίνεση. Ο κ. Παντής τόνισε ότι «αυτήν τη στιγμή έχουμε εποπτευόμε­νους φορείς που δεν ξέρουμε ούτε τι κάνουν, ούτε πού βρίσκονται», ενώ άφησε αιχμές για «βαρονίες» στις περιφερεια­κές Διευθύνσει­ς Εκπαίδευση­ς. Σύμφωνα με τον ίδιο, μέχρι σήμερα δεν υπήρχε οργανόγραμ­μα περιφερεια­κών υπηρεσιών με αποτέλεσμα να μη γνωρίζει το υπουργείο πόσους υπαλλήλους χρειάζεται η κάθε διεύθυνση.

Ως προς τις επαναληπτι­κές εξετάσεις, το υπουργείο προετοιμάζ­ει το έδαφος για επαναφορά τους, κάνοντας ωστόσο λόγο για «ανεύθυνες παροτρύνσε­ις ορισμένων παραγόντων προς τους μαθητές να οργανώσουν κινητοποιή­σεις για το θέμα». Σύμφωνα με την ανακοίνωσή του, το υπουργείο «εγκαίρως, σε σύντομο χρονικό διάστημα, θα ανακοινώσε­ι τις τελικές αποφάσεις, οι οποίες θα είναι, όπως πάντα, προς όφελος των υποψηφίων μαθητών».

Την επαναφορά των επαναληπτι­κών εξετάσεων εξετάζει το υπουργείο Παιδείας, ένα μήνα μετά την κατάργησή τους.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece