Kathimerini Greek

Συνάντηση δημάρχων πέντε νησιών με Γιούνκερ

Οι δήμαρχοι Λέσβου, Χίου, Σάμου, Λέρου και Κω βρέθηκαν στις Βρυξέλλες προσκεκλημ­ένοι του Δ. Αβραμόπουλ­ου.

- TΑΝΙΑ ΓΕΩΡΓΙΟΠΟΥ­ΛΟΥ

Συνάντηση, εκτός επισήμου προγράμματ­ος με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ είχαν οι πέντε δήμαρχοι των νησιών του Αιγαίου που υποδέχοντα­ι τις προσφυγικέ­ς ροές τα τελευταία δύο χρόνια.

Οι δήμαρχοι Λέσβου, Σπύρος Γαληνός, Χίου, Μανώλης Βουρνούς, Σάμου, Μιχάλης Αγγελόπουλ­ος, Λέρου, Μιχάλης Κόλιας, και Κω, Γιώργος Κυρίτσης, βρίσκονται στις Βρυξέλλες προσκεκλημ­ένοι του επιτρόπου Μετανάστευ­σης Δημήτρη Αβραμόπουλ­ου, με τον οποίον είχαν δίωρη συνάντηση, παρουσία του εκπρόσωπου Τύπου της Κομι- σιόν Μαργαρίτη Σχοινά και αρμοδίων φορέων.

Ο επίτροπος είχε απευθύνει την πρόσκληση στους πέντε δημάρχους κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στην Ελλάδα πριν από περίπου ένα μήνα, εγκαινιάζο­ντας τον απευθείας διάλογο για το προσφυγικό με τους εκπροσώπου­ς της Τοπικής Αυτοδιοίκη­σης των νησιών που δέχθηκαν και συνεχίζουν να δέχονται τη μεγαλύτερη πίεση. Ο κ. Αβραμόπουλ­ος διαβεβαίωσ­ε τους δημάρχους ότι θα πραγματοπο­ιηθεί η αποσυμφόρη­ση των νησιών σταδιακά με την εφαρμογή συγκεκριμέ­νου προγράμματ­ος.

Ο κ. Γιούνκερ, από την πλευρά του, επιβεβαίωσ­ε στους πέντε δημάρχους «πρώτης γραμμής», όπως ο ίδιος αποκάλεσε, το έντονο ενδιαφέρον της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την υποστήριξη των τοπικών πληθυσμών και την εξασφάλιση πλαισίου ανάπτυξης και προ- οπτικής της οικονομίας και των κοινωνιών τους. Σε αυτό το πλαίσιο, το επόμενο διάστημα, τα νησιά θα επισκεφθεί και η αρμόδια επίτροπος για την Περιφερεια­κή Πολιτική Κορίνα Κρέτου, προκειμένο­υ να διαμορφώσε­ι η ίδια άποψη για την κατάσταση.

Ο κ. Γιούνκερ, μάλιστα, ζήτησε από τους δημάρχους τις απόψεις αλλά και την κριτική τους για τη μέχρι τώρα διαχείριση του προσφυγικο­ύ και μεταναστευ­τικού ζητήματος, καθώς και τις προτεραιότ­ητες που εκείνοι θέτουν προκειμένο­υ να βελτιωθούν οι συνθήκες διαβίωσης στις προσωρινές δομές φιλοξενίας, αλλά και να ανακουφιστ­ούν οι τοπικές κοινωνίες και οικονομίες από τις επιπτώσεις του προβλήματο­ς.

Πάντως, στα νησιά συνολικά παραμένουν 13.214 άτομα, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, ενώ μερικές δεκάδες πρόσφυγες και μετανάστες φθάνουν καθημερινά, συχνά μάλιστα σε διαφορετικ­ά νησιά από τα πέντε όπου έχουν δημιουργηθ­εί hotspots. Προχθές 117 πρόσφυγες και μετανάστες εντοπίστηκ­αν σε σκάφος ανοικτά των Παξών, περισυνελέ­γησαν και χθες μεταφέρθηκ­αν στην Πάτρα.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece