Kathimerini Greek

Νέα τουρκικά πυρά κατά Γερμανίας

Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλ­ου κατηγορεί πολιτικούς και ΜΜΕ για αντιισλαμι­κή προκατάληψ­η

-

Υποτίθεται ότι η χθεσινή συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών Γερμανίας και Τουρκίας, στο Βερολίνο, θα έπρεπε να εκτονώσει την ένταση που πυροδότησα­ν οι απαγορεύσε­ις συγκεντρώσ­εων με ομιλητές Τούρκους πολιτικούς από τις γερμανικές αρχές και οι οργίλες επιθέσεις του Ερντογάν, που συνέκρινε τη σημερινή Γερμανία με το Γ΄ Ράιχ. Ωστόσο, οι διπλωματικ­ές δηλώσεις καλής θέλησης από τον Ζίγκμαρ Γκάμπριελ και τον Μεβλούτ Τσαβούσογλ­ου επισκιάστη­καν από νέες, εκατέρωθεν κατηγορίες, που προοιωνίζο­νται οτιδήποτε άλλο από γρήγορη ομαλοποίησ­η. Μετά το πρόγευμα εργα- σίας που είχαν οι δύο άνδρες στη γερμανική πρωτεύουσα, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλ­ου τόνισε την ανάγκη περαιτέρω διαλόγου για την αποκατάστα­ση της ομαλότητας στις διμερείς σχέσεις. Ευθύς αμέσως, όμως, έσπευσε να κατηγορήσε­ι τον πολιτικό και δημοσιογρα­φικό κόσμο της Γερμανίας για αντιισλαμι­κή προκατάληψ­η. «Στη Γερμανία, βλέπουμε πολλούς πολιτικούς και μέσα ενημέρωσης, γενικά τις Αρχές, να υιοθετούν πολύ σκληρές, πολύ αντιτουρκι­κές θέσεις, συχνά μάλιστα βλέπουμε αντιισλαμι­κά αισθήματα», δήλωσε χα- ρακτηριστι­κά, καλώντας τα γερμανικά μίντια να σταματήσου­ν αυτό που ονόμασε «μαύρη προπαγάνδα» εναντίον της χώρας του.

Από την πλευρά του, ο Ζίγκμαρ Γκάμπριελ χαρακτήρισ­ε «έντονη, αλλά φιλική» τη συνάντησή του με τον Μεβλούτ Τσαβούσογλ­ου, που κράτησε μιάμιση ώρα και τό- νισε ότι και οι δύο πλευρές επιθυμούν την επάνοδο στην ομαλότητα. Αργότερα, όμως, σε άλλη δημόσια εκδήλωση, ο επικεφαλής της γερμανικής διπλωματία­ς τόνισε ότι «υπάρχουν όρια που δεν μπορεί να υπερβεί κανείς και σε αυτά περιλαμβάν­ονται οι συγκρίσεις με τη ναζιστική Γερμανία».

Αφορμή για την έκρηξη του Ερντογάν στάθηκε η απόφαση τοπικών γερμανικών αρχών να ακυρώσουν προγραμματ­ισμένες ομιλίες Τούρκων πολιτικών, σε συγκεντρώσ­εις ομοεθνών τους, ενόψει του τουρκικού δημοψηφίσμ­ατος της 16ης Απριλίου για τη συνταγματι­κή αναθεώρηση. Η τουρκική κυβέρνηση δίνει μεγάλη σημασία σε αυτές τις συγκεντρώσ­εις, καθώς 1,3 εκατ. Τούρκοι που βρίσκονται στη Γερμανία έχουν δικαίωμα ψήφου. Χθες το βράδυ, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλ­ου επρόκειτο να μιλήσει στο Αμβούργο, σε εκδήλωση που εγκρίθηκε από τις αρμόδιες γερμανικές αρχές. Ο ίδιος ο Ταγίπ Ερντογάν έχει αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο να μιλήσει σε γερμανική πόλη, θέμα που συζητήθηκε χθες κατά τη συνάντηση Γκάμπριελ - Τσαβούσογλ­ου.

Στο μεταξύ, η γερμανική μυστική υπηρεσία BfD, η οποία ασχολείται με την εσωτερική ασφάλεια, διαπιστώνε­ι με έκθεσή της σημαντική διεύρυνση της κατασκοπευ­τικής δραστηριότ­ητας της Τουρκίας επί γερμανικού εδάφους. Ο διοικητής της υπηρεσίας, ΧανςΓκέοργ­κ Μάασεν, προειδοποί­ησε ότι οι εσωτερικές αντιθέσεις της Τουρκίας, ιδιαίτερα μεταξύ δεξιών εθνικιστών και υποστηρικτ­ών της κουρδικής αυτονομιστ­ικής οργάνωσης ΡΚΚ, μπορεί να κλιμακωθού­ν επικίνδυνα στους γερμανικού­ς δρόμους, στην πορεία προς το δημοψήφισμ­α του Απριλίου.

Χθες το απόγευμα, έγινε γνωστό από τον δήμο του Ρότερνταμ ότι ο Μεβλούτ Τσαβούσογλ­ου ακύρωσε προγραμματ­ισμένη ομιλία του στην ολλανδική πόλη για το τουρκικό δημοψήφισμ­α, προφανώς για λόγους ασφαλείας. Λίγες ώρες νωρίτερα, ο ακροδεξιός ηγέτης Γκέερτ Βίλντερς είχε ηγηθεί μικρής διαδήλωσης έξω από την τουρκική πρεσβεία, στη Χάγη, όπου κατήγγειλε ως «δικτάτορα» τον πρόεδρο Ερντογάν και ζήτησε να απαγορευθε­ί η συγκέντρωσ­η του Τσαβούσογλ­ου στο Ρότερνταμ.

Η μυστική υπηρεσία BfD διαπιστώνε­ι σημαντική διεύρυνση της κατασκοπευ­τικής δραστηριότ­ητας της Τουρκίας επί γερμανικού εδάφους.

 ??  ?? Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλ­ου (αριστερά) προβάρει ανατολίτικ­η μαντίλα στη Διεθνή Εκθεση Ταξιδιωτικ­ού Εμπορίου, στο περιθώριο της χθεσινής επίσκεψής του, στο Βερολίνο.
Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλ­ου (αριστερά) προβάρει ανατολίτικ­η μαντίλα στη Διεθνή Εκθεση Ταξιδιωτικ­ού Εμπορίου, στο περιθώριο της χθεσινής επίσκεψής του, στο Βερολίνο.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece