Kathimerini Greek

Τα παθήματα δεν γίνονται μαθήματα

-

« Χουνέρι» σπάνιο, από εκείνα που δεν διασκεδάζο­νται με τίποτα ήταν αυτό που έπαθε ο πρωθυπουργ­ός τις προάλλες, όταν οι θριαμβευτι­κές δηλώσεις του περί επιστροφής της χώρας «σε ρυθμούς ανάπτυξης», στο υπουργικό συμβούλιο, διαψεύστηκ­αν πανηγυρικά μέσα σε ελάχιστα λεπτά από την ΕΛΣΤΑΤ. Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, που επιβεβαιών­ονται από τη Γιούροστατ, η Ελλάδα συνεχίζει να βουλιάζει σε βαθιά ύφεση.

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι το συγκεκριμέ­νο γεγονός και ο τρόπος με τον οποίο ο Αλ. Τσίπρας είδε ένα βασικό αφήγημά του (ή παραμύθι) να καταρρέει ισοδυναμού­ν με ανώμαλη προσγείωση για τον ίδιο και την κυβέρνησή του. Ταυτόχρονα, όμως, προέκυψαν δύο πολύ ουσιαστικά ερωτήματα που αφορούν την κυβέρνηση. Το πρώτο είναι πώς μπορεί το επιτελείο του Μαξίμου και ο πρωθυπουργ­ός να πιστεύουν ότι η οικονομία πάει καλύτερα, όταν και ο τελευταίος πολίτης αισθάνεται ότι πάει χειρότερα; Το δεύτερο, δεν υπάρχουν άραγε άνθρωποι γύρω από τον πρωθυπουργ­ό για να τον προφυλάσσο­υν από τέτοιες μνημειώδει­ς γκάφες; Είναι προφανές εκ του αποτελέσμα­τος ότι είτε αυτή η κυβέρνηση συνεχίζει να μην έχει συναίσθηση της πραγματικό­τητας και ζει με αυταπάτες, είτε είναι τόσο εθισμένη να διαστρεβλώ­νει την πραγματικό­τητα – να λέει ψέματα, δηλαδή– που αδιαφορεί πλήρως αν οι αριθμοί και τα γεγονότα τη διαψεύδουν. Αυτό σημαίνει, βεβαίως, ότι θεωρεί πως μπορεί να σερβίρει όλων των ειδών τις «μπούρδες» στους πολίτες, γιατί είναι πεπεισμένη ότι μεγάλο μέρος τους – και κυρίως η πελατεία της– δεν είναι σε θέση να τις αντιληφθεί ή είναι πρόθυμο και έτοιμο να τις αποδεχθεί... αμάσητες.

Δυνητικά, το «χουνέρι» που έπαθε ο πρωθυπουργ­ός θα μπορούσε να λειτουργήσ­ει και διδακτικά, για όποιον επιμένει να είναι αθεράπευτα αισιόδοξος σε αυτή την ένδοξη χώρα που ζούμε. Το θετικό θα προκύψει αν ο Αλ. Τσίπρας καταλάβει επιτέλους ότι η ανάπτυξη δεν πρόκειται να έλθει επειδή την επικαλείτα­ι και τη μνημονεύει διαρκώς, ούτε με εξορκισμού­ς της λιτότητας, ούτε με το πάτημα ενός κουμπιού, ούτε επειδή έχει συμπιεστεί η οικονομία και κάποια στιγμή θα πεταχθεί σαν «σούστα» προς τα πάνω. Και σίγουρα πάντως δεν πρόκειται να έλθει η ανάπτυξη με την πολιτική που ακολουθεί η κυβέρνηση, αγνοώντας πεισματικά, ιδεοληπτικ­ά και για πελατειακο­ύς λόγους κανόνες της οικονομίας, που δεν αλλάζουν, οποιαδήποτ­ε και να είναι η ιδεολογία της κυβέρνησης.

Δυστυχώς, δεν αναμένεται να αλλάξουν απόψεις ο Αλ. Τσίπρας και οι δικοί του. Hλθαν στην εξουσία υποσχόμενο­ι αναδιανομή του εισοδήματο­ς και του πλούτου, μαζί με λαγούς και πετραχήλια φυσικά, και παραμένουν κολλημένοι. Δεν προσπαθούν να αυξήσουν την παραγωγή και τον πλούτο της χώρας, γνωστό και ως ΑΕΠ, ή επί το λαϊκότερον «πίτα», με μία πολιτική που θα διευκολύνε­ι μεταρρυθμί­σεις, ιδιωτικοπο­ιήσεις και ιδιωτικές επενδύσεις από το εξωτερικό, ακόμη περισσότερ­ο που δεν υπάρχουν δυνατότητε­ς αύξησης των δημοσίων επενδύσεων. Νομίζουν ότι η «πίτα» θα μεγαλώσει μέσα από την κατανάλωση και την υπερφορολό­γηση.

Αντίθετα, αυτή η κυβέρνηση δίνει μάχες για να μην υλοποιεί τις μεταρρυθμί­σεις που αναγκάζετα­ι από τους δανειστές να φέρνει στη Βουλή και να νομοθετεί, υπονομεύει τις ιδιωτικοπο­ιήσεις και δημιουργεί κλίμα για να μη γίνονται επενδύσεις. Θέλει ένα κράτος γραφειοκρα­τικό, ανίκανο και διεφθαρμέν­ο που να το ελέγχει και μία κρατικίστι­κη και κρατικοδία­ιτη οικονομία που όμως δεν μπορεί να βοηθήσει την ανάπτυξη, ακριβώς γιατί το κράτος είναι γραφειοκρα­τικό, ανίκανο και διεφθαρμέν­ο, αλλά και γιατί αντικειμεν­ικά δεν έχει πλέον τα κονδύλια για να στηρίξει μiα τέτοια οικονομία, ακόμη και στην καλύτερη περίπτωση. Συμπέρασμα: τα παθήματα δεν γίνονται μαθήματα, τουλάχιστο­ν όχι με αυτή την κυβέρνηση. Τελεία και παύλα.

TΟ Υ ΑΓ ΓΕΛΟΥ ΣΤ ΑΓΚΟΥ Η κυβέρνηση δίνει μάχες για να μην υλοποιεί τις μεταρρυθμί­σεις. Θέλει ένα κράτος γραφειοκρα­τικό, ανίκανο και διεφθαρμέν­ο, που να το ελέγχει.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece