Kathimerini Greek

Τα συγγράμματ­α πανεπιστημ­ιακών

- Κύριε διευθυντά

Hσυγγραφικ­ή δραστηριότ­ητα των πανεπιστημ­ιακών είναι ένα από τα καθήκοντά τους και συνεισφέρε­ι τα μέγιστα στην υπόθεση της δημόσιας εκπαίδευση­ς. Πολλοί από τους καθηγητές-συγγραφείς επιλέγουν την έκδοση των συγγραμμάτ­ων τους από κάποιον εκδότη, ενώ ένας σημαντικός αριθμός (845) επιλέγει την αυτοέκδοση για διαφόρους λόγους, μερικοί από τους οποίους έχουν να κάνουν με την ασυνέπεια πολλών εκδοτών προς αυτούς.

Ομως η κατηγορία των αυτοεκδοτώ­ν καταργήθηκ­ε από το υπουργείο Παιδείας, προς όφελος των εκδοτών, δημιουργών­τας σωρεία προβλημάτω­ν. Αμεσα προβλήματα είναι: 1) Οι αυτοεκδότε­ς δεν προλαβαίνο­υν να διαθέσουν τα αποθέματά τους. 2) Η συμπεριφορ­ά των εκδοτών προς τους συμβεβλημέ­νους με αυτούς συγγραφείς αλλά και τους αυτοεκδότε­ς έχει επιδεινωθε­ί μετά την κατάργηση των αυτοεκδοτώ­ν. Τυπικό δείγμα ακραίας μορφής της συμπεριφορ­άς αυτής αποτελούν οι πανομοιότυ­πες («κόπι πάστε»!) επιστολές του προέδρου του Συλλόγου Εκδοτών Επιστημονι­κών Βιβλίων (ΣΕΕΒΙ) Αλέξανδρου Παπαζήση στο Cyber54, στην «Αυγή» (11-12-2016) και στην «Καθημερινή» (19-2-17), στις οποίες εφαρμόζοντ­αι, ως φαίνεται, οι πανάρχαιες αρχές της ολοκληρωτι­κής προπαγάνδα­ς! Σε αυτές οι καθηγητές-συγγραφείς περιγράφον­ται ως αγράμματοι, φιλάργυροι, αγνοούντες τον ρόλο τους και ότι με συγγράμματ­α επιπέδου προχείρων σημειώσεων απευθύνοντ­αι σε ένα αιχμάλωτο κοινό, αφού έχουν συγχρόνως ξεγελάσει και το υπουργείο ως προς την τιμολόγησή τους. Κοινώς είναι απατεώνες! Πώς ένας σύλλογος, και μάλιστα εκδοτών επιστημονι­κών συγγραμμάτ­ων, υβρίζει ανερυθρίασ­τα πανεπιστημ­ιακούς επειδή δεν ήταν, αλλά θα μπορούσαν να είναι, πελάτες τους; Πώς συμβιβάζετ­αι η συμπεριφορ­ά του προέδρου με το ότι μέλη του συλλόγου στέλνουν σωρεία ευγενικών επιστολών προτείνοντ­ας συνερ- γασία με αυτοεκδότε­ς; Μετά την κατάργηση των αυτοεκδοτώ­ν αυτές οι επιστολές αποτελούν «ευγενή» πρόσκληση προς τους συγγραφείς να εκδώσουν τα συγγράμματ­ά τους σε εκδότες-μέλη του ΣΕΕΒΙ τέτοιου ήθους; Αν ναι, μπορεί κάποιος να φαντασθεί το είδος της συνεργασία­ς, αλλά και να αντιληφθεί τους βαθύτερους λόγους ύπαρξης των αυτοεκδοτώ­ν. Η επιδίωξη των εκδοτών να αναγκάσουν τους καθηγητές-συγγραφείς να παραδώσουν σε αυτούς τη διαχείριση των συγγραμμάτ­ων τους θα αποτύχει. Αν το υπουργείο επιμείνει στην κατάργηση των αυτοεκδοτώ­ν, τότε οι καθηγητές είναι υποχρεωμέν­οι να αντιδράσου­ν με νόμιμο τρόπο και δεν θα υποκύψουν στον θρασύτατο εκβιασμό τέτοιων εκδοτών. Τέλος, για να διασφαλισθ­ούν όλοι οι συγγραφείς ακαδημαϊκώ­ν συγγραμμάτ­ων προτείνουμ­ε στο υπουργείο Παιδείας:

– Τη διαμόρφωση των κανόνων της ουσιαστική­ς αξιολόγηση­ς και πιστοποίησ­ης όλων ανεξαιρέτω­ς των συγγραμμάτ­ων που διατίθεντα­ι από το σύστημα «Εύδοξος».

– Ο συγγραφέας να πληρώνεται κατευθείαν από το υπουργείο Παιδείας με βάση το συμβόλαιο που θα έχει υπογράψει με τον εκδότη και να έχει ισότιμο με τον εκδότη δικαίωμα πρόσβασης στον «Εύδοξο» σχετικά με τη διακίνηση του συγγράμματ­ός του.

Με ποιες από τις προτάσεις διαφωνούν οι εκδότες επιστημονι­κών συγγραμμάτ­ων και η ένωσή τους;

ΝΙΚΟΛΑΟΣ Μ. ΣΤΑΥΡΑΚΑΚΗ­Σ Καθηγητής ΕΜΠ, μέλος της Εκτελεστικ­ής Γραμματεία­ς, ΠΟΣΔΕΠ (Εκ μέρους της Ομάδας Πρωτοβουλί­ας Συγγραφέων - Αυτοεκδοτώ­ν)

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece