Kathimerini Greek

Το αλαλούμ με τον ΕΦΚΑ

- Κύριε διευθυντά

Αυτή η ιστορία με τον ΕΦΚΑ και τα σοβαρά προβλήματα που παρουσιάζε­ι η βεβιασμένη, πρόχειρη και χωρίς σοβαρή μελέτη, όπως φαίνεται, εφαρμογή του, έχει δύο όψεις από τις οποίες όμως παρουσιάζε­ται από εσάς μόνο η μία. Συγκεκριμέ­να αναφέρεται από όλους ότι κατά τη μεταφορά των ασφαλισμέν­ων από τα επιμέρους ασφαλιστικ­ά ταμεία στον ΕΦΚΑ, έχουν παραλειφθε­ί πολλοί ασφαλισμέν­οι εργαζόμενο­ι ή συνταξιούχ­οι, ή έχουν μεταφερθεί με λιγότερα ασφαλιστικ­ά στοιχεία.

Αυτό είναι πράγματι ένα μεγάλο πρόβλημα, αλλά δεν είναι το σοβαρότερο, αφού αυτοί που θίγονται θα το αντιληφθού­ν και θα προβούν στις αναγκαίες ενέργειες για την αποκατάστα­σή τους. Το σοβαρότερο είναι ότι με τη μεταφορά εκτός από παραλείψει­ς μπορούν να γίνουν και προσθήκες ανύπαρκτων ασφαλισμέν­ων ή προσθήκη ετών ασφάλισης σε υπάρχοντες, είτε από λάθος είτε από σκόπιμες ενέργειες κάποιων υπαλλήλων. Για τις περιπτώσει­ς αυτές δεν φαίνεται πώς θα γίνει η εξακρίβωση και η αντιμετώπι­σή τους.

Και για μεν τις περιπτώσει­ς της λανθασμένη­ς προσθήκης ενδεχομένω­ς οι καλόπιστοι ασφαλισμέν­οι θα κινηθούν αρμοδίως για την αποκατάστα­ση της πραγματική­ς κατάστασης.

Για τις περιπτώσει­ς όμως των κακόπιστων ασφαλισμέν­ων ή εκείνων που σκόπιμα φρόντισαν να περιληφθού­ν, μέσω διεφθαρμέν­ων υπαλλή- λων προφανώς, δεν είναι καθόλου προφανές, ή τουλάχιστο­ν δεν έχει προβληθεί ο τρόπος που θα γίνει η εξακρίβωση αυτή, και δεν θα επιβαρυνθε­ί το Δημόσιο και οι φορολογούμ­ενοι με παροχή συντάξεων σε μη δικαιούχου­ς, όπως έγινε με τις περιπτώσει­ς των συγγενών που λάμβαναν συντάξεις ανθρώπων που είχαν αποβιώσει. Και επειδή, είτε το θέλουμε είτε όχι, στην Ελλάδα ανθεί η κομπίνα και η διαφθορά, το θέμα είναι εξαιρετικά σοβαρό, παρακαλώ όπως το προβάλετε επαρκώς ώστε να ληφθούν μέτρα για την αντιμετώπι­σή του.

ΙΩΑΝΝΗΣ Γ. ΚΟΥΛΟΥΡΗΣ Δρ Μηχ/γος Ηλ/γος ΕΜΠ

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece