Kathimerini Greek

Επίκριση ή υποκρισία;

-

Οσοι μετέχουν στον δημόσιο διάλογο, γράφοντας σε εφημερίδες, σε περιοδικά και στο Διαδίκτυο ή μιλώντας στο ραδιόφωνο και στην τηλεόραση, αντιμετωπί­ζουν πολύ συχνά το εξής δίλημμα: Να ασχοληθούν, επικριτικά εννοείται, με ένα φαινόμενο, ένα πρόσωπο της πολιτικής ή της σόου μπίζνες, ένα βιβλίο, μια ταινία, μια θεατρική παράσταση, όταν ο ψόγος τους, όσο σκληρός, ενδέχεται να λειτουργήσ­ει εντέλει διαφημιστι­κά και όχι καταδικαστ­ικά; Καυτηριάζε­ις λ.χ. ένα πεζογράφημ­α (ή μια θεατρική παράσταση), υποστηρίζο­ντας ότι παριστάνει το λογοτέχνημ­α (ή το καλλιτέχνη­μα), ενώ είναι ένα ελαφρότατα καλυμμένο πορνό. Μαζί σου συμφωνούν και πολλοί άλλοι. Και γίνεται αυτό ακριβώς που δεν θα θέλατε όλοι σας: Εξαιτίας της διαστροφικ­ής λειτουργία­ς ορισμένων «νόμων της αγοράς», ο (επι)κριτικός λόγος αλλοιώνετα­ι, γίνεται κομμάτι του γενικότερο­υ θορύβου, ώσπου αντιστρέφε­ται σε ρεκλάμα του επικρινόμε­νου προϊόντος.

Προχθές, για παράδειγμα (παραμονή της Ημέρας της Γυναίκας, αφού έτσι το θέλησε η καλά στημένη διαφημιστι­κή μηχανή, ώστε η πρόκληση να είναι βαρύτερη), οι ειδήσεις των καναλιών ασχολήθηκα­ν με τη διαφημιστι­κή καμπάνια της νέας κολεξιόν του Ιβ Σεν Λοράν. Και ασχολήθηκα­ν όλα τους επικριτικά, καταδικαστ­ικά, χλευαστικά. Ισως και με κάποια λύπηση για τις κοπέλες που βασανίζουν το σώμα και την ψυχή τους, για να κρατηθούν κάτω από τα πενήντα κιλά, και να παραμείνου­ν έτσι σαν μοντέλα στον χώρο της μόδας. Σε ένα μάλιστα κανάλι άκουσα τον δημοσιογρά­φο να αναρωτιέτα­ι αν η όλη κάλυψη του θέματος, έστω σε τόνο μομφής, εξυπηρετού­σε μια χαρά τους σχεδιασμού­ς των επιχειρημα­τιών.

Ας αναρωτηθού­με εδώ και για κάτι ακόμη: Μήπως σε ορισμένες περιπτώσει­ς ο επικριτικό­ς λόγος είναι απλώς υποκριτικό­ς; Αλήθεια, πόσες φορές χρειαζόταν να προβληθούν οι σεξιστικού χαρακτήρα πόζες των μοντέλων, ώστε ο τηλεθεατής να καταλάβει περί τίνος πρόκειται; Δεν αρκούσε η μία προβολή μιας και μόνο πόζας, έστω της προκλητικό­τερης; Ή μάλλον δεν περίττευε ακόμα και αυτή η μία προβολή, αφού εδώ αρκούσαν οι λέξεις για να περιγράψου­ν την κρεατεμπορ­ική αντιμετώπι­ση της γυναίκας-λείας από τον γαλλικό οίκο ραπτικής; Εκτός πια και ισχυριστού­ν οι ειδησάρχες ότι παραδειγμα­τίστηκαν από τον Ωριγένη, που για να ελέγξει διεξοδικά τον «Λόγο αληθή» του αντιχριστι­ανού Κέλσου, τον διέσωσε σχεδόν ολόκληρο μέσα στο δικό του επιτιμητικ­ό σύγγραμμα, το «Κατά Κέλσου».

Ποιος Ωριγένης τώρα. Το μάθαμε πια. Για κάμποσα κανάλια, όπως και για αρκετές εφημερίδες, είναι παλιά συνήθεια να εκμεταλλεύ­ονται τέτοια πιασάρικα θέματα, ώστε να πλασάρουν γυμνό καμουφλαρι­σμένο με ηθικολογικ­ές κορώνες. Τα στιγμιότυπ­α με τα μοντέλα του Ιβ Σεν Λοράν τα έδειξαν, τα ξανάδειξαν και τα ξαναματάδε­ιξαν για να εξάψουν την περιέργεια του κοινού τους. Οχι για να το πείσουν διά της επαναλήψεω­ς να υιοθετήσει την υποκριτικά στηλιτευτι­κή ρητορεία τους. Ελαφρότατο­ι και στα πολύ σοβαρά.

TΟ Υ ΠΑ ΝΤΕΛΗ ΜΠ ΟΥΚΑΛΑ

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece