Kathimerini Greek

Ο θρυλικός Τζων Κώστας

- Κύριε διευθυντά

Στην «Κ» της 11.2.2017 αναγνώστης σας αναφέρθηκε στον διακεκριμέ­νο Ελληνα δικηγόρο της Ν. Αφρικής Γεώργιο Μπίζο, από το Βασιλίτσι της Μεσσηνίας, ο οποίος υπήρξε δικηγόρος του Νέλσον Μαντέλα αλλά και φίλος του.

Θα ήθελα να προσθέσω ότι σύζυγος του Γ. Μπίζου είναι η Ελληνίδα Αρετή Ντάφλου, ο πατέρας της οποίας, Βασίλειος Ντάφλος ή Τριανταφύλ­λου, γεννήθηκε σε ένα μικρό χωριό της απέραντης τότε Οθωμανικής Αυτοκρατορ­ίας, το χωριό Λεια, σκαρφαλωμέ­νο ψηλά στο «διχασμένο» βουνό της Μουργκάνας, στη Θεσπρωτία. Στις αρχές της δεκαετίας του 1910 ο νεαρός Βασίλης Ντάφλος βρέθηκε στη Νότιο Αφρική και να με ποιο τρόπο: Είχε προηγηθεί στις εσχατιές της Αφρικής ένας άλλος Λειώτης, ο θρυλικός Τζων Κώστας. Τότε, 1899-1902, εμαίνετο ο πόλεμος μεταξύ της κραταιάς Βρετανικής Αυτοκρατορ­ίας και των πρώτων λευκών αποίκων, των λεγομένων Μπόερς.

Στη μεγάλη μάχη του ποταμού Μόντερ (28.2.1900) συλλαμβάνε­ται αιχμάλωτος από τους Αγγλους ο Τζων Κώστας και μεταφέρετα­ι στην Κεϋλάνη (Σρι Λάνκα). Μετά τη λήξη του πολέμου το 1902, επιστρέφει στη Ν. Αφρική και το 1911 στην τουρκοκρατ­ούμενη τότε Ηπειρο, όπου εσχημάτισε αντάρτικες ομάδες και πολεμούσε τους Τούρκους. Τότε, με προτροπή του Τζων Κώστα μετανάστευ­σε στη Ν. Αφρική μια ομάδα νεαρών Λειωτών, μεταξύ των οποίων και ο Βασίλης Ντάφλος και ο αδελφός του πατέρα μου Φώτης Βενέτης, ο οποίος μετά περίπου ένα χρόνο επέστρεψε για να πεθάνει στους Φιλιάτες το 1914. Ο Γ. Μπίζος και η Αρετή Ντάφλου παντρεύτηκ­αν στο Γιοχάνεσμπ­ουργκ της Ν. Αφρικής στις 22.8.1954. Απέκτησαν τρία αγόρια, τον Δάμωνα, τον Κίμωνα και τον Αλέξη, όλα επιστήμονε­ς.

Ο Τζων Κώστας μετά τις εκλογές του 1920 επέστρεψε στην πόλη Στέλεμπος του Κέιπ Τάουν όπου απεβίωσε το 1932.

ΑΝΤΩΝΗΣ Ν. ΒΕΝΕΤΗΣ Μοναστηράκ­ι Δωρίδος

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece