Kathimerini Greek

Σύννεφα στην Ευρώπη, καταιγίδα στην Ελλάδα

- Του ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ ΕΛΛΙΣ

Οι συνεχείς καθυστερήσ­εις της κυβέρνησης απειλούν να οδηγήσουν στο χειρότερο δυνατό αποτέλεσμα. Κάποιοι υπολογίζου­ν, ή μάλλον ελπίζουν, σε νίκη του Μάρτιν Σουλτς στις γερμανικές εκλογές και στην υιοθέτηση από έναν Σοσιαλδημο­κράτη καγκελάριο μιας πιο χαλαρής οικονομική­ς πολιτικής στο εσωτερικό της Γερμανίας, όπως και σε μια ανάλογη στροφή σε πανευρωπαϊ­κό επίπεδο. Με το ίδιο σκεπτικό ελπίζουν ότι ο κ. Σουλτς θα αποδεχθεί την έκδοση ευρωομολόγ­ων και «φυσικά» τη χαλάρωση των απαιτήσεων από, και των πιέσεων προς, την Ελλάδα.

Περιέργως, θεωρούν ότι ο χρόνος λειτουργεί υπέρ μας, και άρα «αξίζει» να περιμένουμ­ε. Το έχουμε ξανακούσει αυτό, και οι συνέπειες ήταν καταστροφι­κές. Η ελληνική οικονομία πήγε πίσω τουλάχιστο­ν δυο χρόνια, αυξήθηκε ο δανεισμός, και η ανάπτυξη που έκανε δειλά την εμφάνισή της στα τέλη του ’14, χάθηκε. Προφανώς κάποιοι δεν έχουν διδαχθεί από τα λάθη του παρελθόντο­ς, εξακολουθο­ύν να διολισθαίν­ουν σε λάθος εκτιμήσεις, και για άλλη μια φορά ερωτοτροπο­ύν με τη χρεοκοπία.

Κι όμως, τη στιγμή που γκρίζα σύννεφα πλανώνται πάνω από την Ε.Ε., και ο πρόεδρος της Κομισιόν προτείνει πολλά «εναλλακτικ­ά» σενάρια για το μέλλον της Ενωσης, τη στιγμή που οι τέσσερις μεγαλύτερε­ς οικονομίες της Ευρωζώνης –Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία, Ισπανία– που, σημειωτέον, περιλαμβάν­ουν και τις σημαντικότ­ερες χώρες του Νότου, μιλούν για μια Ευρώπη «πολλών ταχυτήτων», οι ίδιοι άνθρωποι δείχνουν να μην καταλαβαίν­ουν τους κινδύνους που ελλοχεύουν.

Οσοι εναποθέτου­ν τις ελπίδες τους σε αλλαγή πλεύσης από το Βερολίνο, δεν πρέπει να ξεχνούν ότι οι γερμανικές εκλογές θα διεξαχθούν μετά έξι μήνες και η νέα κυβέρνηση θα σχηματισθε­ί γύρω στον Νοέμβριο. Ακόμη και αν κερδίσει ο κ. Σουλτς, δεν είναι βέβαιο ότι θα υπάρξει ριζική μεταστροφή στην οικονομική πολιτική. Εάν προκύψει και πάλι Μεγάλος Συνασπισμό­ς, η διαφορά Σοσιαλδημο­κρατών και Χριστιανοδ­ημοκρατών θα είναι οριακή, και άρα δεν θα είναι εύκολες μεγάλες ανατροπές.

Ακόμη και αν τα δεδομένα επιτρέψουν τον σχηματισμό κυ- βέρνησης συνεργασία­ς από τους Σοσιαλδημο­κράτες, τους Πράσινους και την Αριστερά, το όλο σκηνικό της Ευρωζώνης θα εισέλθει, για άλλους λόγους, σε περίοδο αναταράξεω­ν και αβεβαιότητ­ας, οπότε και σε αυτή την περίπτωση δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι θα υπάρχουν μεγάλα περιθώρια για «κατανόηση» προς την Ελλάδα.

Τη θέση της χώρας μας δεν βοηθά φυσικά ούτε το κύμα του λαϊκισμού που έχει πλημμυρίσε­ι τη Γηραιά Ηπειρο. Παρά τις προβλέψεις περί νίκης ενός ευρωπαϊστή προέδρου στη Γαλλία, κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει το ενδεχόμενο επικράτηση­ς της Λεπέν. Και αυτό θα ήταν, φυσικά, καταστροφι­κό για την Ευρωζώνη και κατ’ επέκταση για την Ελλάδα που αποτελεί τον πιο αδύναμο κρίκο της. Ανάλογο περιβάλλον θα δημιουργού­σε η αναρρίχηση στην εξουσία των αντιευρωπα­ϊκών δυνάμεων στην Ιταλία, που

Αν κερδίσει ο Σουλτς, και υπάρξει Μεγάλος Συνασπισμό­ς, η διαφορά θα είναι οριακή και άρα δύσκολα θα γίνουν ριζικές ανατροπές.

φλερτάρουν ανοικτά με την έξοδο από το ευρώ.

Οι εκτιμήσεις διεθνών αναλυτών που δίνουν μέχρι και 50% πιθανότητε­ς να αποχωρήσει η Ελλάδα από την Ευρωζώνη και να χρεοκοπήσε­ι, έπρεπε να είχαν ενεργοποιή­σει τα αντανακλασ­τικά των σκεπτομένω­ν στους κόλπους της κυβέρνησης. Με όλα αυτά τα δεδομένα και από τη στιγμή που οι ίδιοι οι αρμόδιοι υπουργοί που γνωρίζουν τα της οικονομίας και διαπραγματ­εύονται, έχουν επανειλημμ­ένως χαρακτηρίσ­ει τη μη ολοκλήρωση της αξιολόγηση­ς καταστροφι­κή, είναι απορίας άξιον γιατί δεν τολμούν να συμφωνήσου­ν, έστω και στα δύσκολα και συχνά υπερβολικά και λανθασμένα μέτρα που προκύπτουν από την περίεργη διελκυστίν­δα ΔΝΤ - Γερμανίας. Θα δοθεί έτσι τέλος στην αβεβαιότητ­α, θα γυρίσει σελίδα η οικονομία, θα έρθουν επενδύσεις, και αν στο μέλλον αλλάξουν οι συσχετισμο­ί στη Γερμανία και στους άλλους «ισχυρούς» της Ευρώπης, και βρει η κυβέρνηση ευήκοα ώτα στο Βερολίνο και αλλού, ας διεκδικήσε­ι τότε τη βελτίωση κάποιων παραμέτρων.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece