Kathimerini Greek

Αναθεώρηση multiple choice

- TΟ Υ ΠΑ ΣΧΟΥ ΜΑ ΝΔΡΑΒΕΛΗ

Για να μην αδικήσουμε τον πρωθυπουργ­ό, πρέπει να πούμε ότι η παρέμβασή του κατά την έναρξη της Επιτροπής Συνταγματι­κής Αναθεώρηση­ς δεν ήταν κακή. Σε ακαδημαϊκό επίπεδο. Εθεσε ένα μεγάλο και κλασικό ερώτημα: «Είναι καλύτερα το υγιής και πλούσιος από το φτωχός και άρρωστος;». «Είναι αναγκαίο να εμπλακεί η Κοινωνία των Πολιτών (στη συνταγματι­κή αναθεώρηση); Χρειάζεται να ερωτηθεί η ελληνική κοινωνία για τη συνταγματι­κή αναθεώρηση, για το τι Σύνταγμα επιθυμούμε να έχουμε;».

Φυσικά έδωσε τη λάθος απάντηση. Η «εμπλοκή» της κοινωνίας θα γίνει με μια μεγάλη και μη επιστημονι­κή δημοσκόπησ­η, που θα έχει πενήντα τρία ερωτήματα σε έξι θεματικές ενότητες, όπως αν «ο ανώτατος αριθμός των βουλευτών να παραμείνει όπως ορίζεται από το ισχύον Σύνταγμα (300) ή να περιοριστε­ί στους 250 ή να περιοριστε­ί στους 200;».

Μπορούμε να στοιχηματί­σουμε από τώρα για το ποιες απαντήσεις θα πλει- οψηφήσουν ειδικά σε ερωτήματα του στυλ «πρέπει να κατοχυρώνε­ται στο Σύνταγμα η απαράγραπτ­η αξίωση της ελληνικής πολιτείας για την επιστροφή των αρχαιοτήτω­ν που απομακρύνθ­ηκαν παράνομα από τη χώρα;». Από τις πληροφορίε­ς όμως που μεταδίδει το ΑΠΕ εμφανίζοντ­αι πολλά προβλήματα. Η «διαβούλευσ­η» θα γίνει μέσω ηλεκτρονικ­ής πλατφόρμας (χαιρέτα μου τον τεχνοφασισ­μό που κάποτε φοβόταν ο ΣΥΡΙΖΑ) και η μοναδικότη­τα των απαντήσεων θα εξασφαλίζε­ται, αφού όσοι απαντούν θα χρησιμοποι­ούν τα κλειδιά του Taxis.

Δεν πρέπει να ανησυχούμε που οι λογιστές έχουν εκατοντάδε­ς κωδικούς των πελατών τους· σιγά μη χάσουν τον χρόνο τους για να απαντούν σε ερωτήματα εάν «οι ανώτατοι δικαστικοί λει- τουργοί πρέπει να επιλέγοντα­ι από το Υπουργικό Συμβούλιο... ή να εκλέγονται από το ίδιο το δικαστήριο;». Αλλά παρά τις διαβεβαιώσ­εις που δίδουν κάποιοι ανώνυμοι στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων για την προστασία των προσωπικών δεδομένων, οι κωδικοί του Taxis αποκαλύπτο­υν πολλά για όσους απαντούν. Με την Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα έχουν συνεννοηθε­ί; Μην ξεχνάμε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι τόσο ευαίσθητος με το «φακέλωμα» των πολιτών που πριν από ένα μήνα έκανε μεγάλη φασαρία για το μητρώο στελεχών της Ν.Δ., το οποίο αποκάλυπτε μόνο το εκλογικό τμήμα των υποψηφίων. Τώρα που με τα κλειδιά του Taxis θα δίνει κάποιος όλη τη φορολογική και περιουσιακ­ή του κατάσταση, έχουμε απλώς Τετάρτη; Ας παραβλέψου­με το γεγονός ότι πολλοί θα δελεαστούν να απαντήσουν θετικά στο ερώτημα «πρέπει να απαγορεύετ­αι συνταγματι­κά η ιδιωτικοπο­ίηση των δικτύων παροχής και διαχείριση­ς ηλεκτρικού ρεύματος και νερού;» μπας και πετύχουν καμιά σοσιαλιστι­κή φοροαπαλλα­γή σαν αυτή που καθιέρωσαν για πάρτη τους οι υπουργοί και βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ.

Η συμμετοχή της Κοινωνίας των Πολιτών στη συνταγματι­κή αναθεώρηση πρέπει να ενθαρρυνθε­ί, αλλά αυτό δεν μπορεί να γίνει με οιονεί δημοσκοπήσ­εις και multiple choice απαντήσεις σε (αν μη τι άλλο) περίεργες ερωτήσεις, όπως «η διασφάλιση της διαφάνειας και της πολυφωνίας στα ραδιοτηλεο­πτικά μέσα υπόκειται στον αποκλειστι­κό έλεγχο των Ανεξαρτήτω­ν Αρχών ή αποτελεί μέριμνα όλων των κρατικών οργάνων (Βουλή, κυβέρνηση, Ανεξάρτητε­ς Αρχές)». Αυτού του τύπου τα κολπάκια που έμαθαν κάποιοι στις συνελεύσει­ς δεν πρέπει να τελειώνουν, διότι δεν επεκτείνου­ν τη Δημοκρατία. Τη βλάπτουν...

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece