Kathimerini Greek

«Εκ παιδείας άρξασθαι», ναι μεν, αλλά...

- TΟ Υ ΑΠ ΟΣΤΟΛΟΥ ΛΑ ΚΑΣΑ

Υπάρχουν πολλοί, μάλλον αποτελούν την πλειοψηφία, μέσα στα σώμα της εκπαίδευση­ς – δάσκαλοι, καθηγηγές, πανεπιστημ­ιακοί– που προκρίνουν οι όποιες αλλαγές να προχωρήσου­ν σταδιακά, με πολιτική ζύμωση και πειθώ. Στην άλλη όχθη, λιγότεροι είναι εκείνοι που πιστεύουν ότι πρέπει να γκρεμιστού­ν γρήγορα νοοτροπίες, εάν η χώρα θέλει να αλλάξει πορεία.

Ετσι, νομίζω ότι ο καθηγητής του Παντείου Πανεπιστημ­ίου Αγγελος Συρίγος ανέβασε πολύ τον πήχυ, με την αντίδρασή του κατά των ατόμων που έγραφαν συνθήματα σε τοίχο του ιδρύματος. Αντίθετη είναι η στάση του ομότιμου καθηγητή του Πανεπιστημ­ίου Αθηνών και προέδρου της Επιτροπής Εθνικού και Κοινωνικού Διαλόγου για την Παιδεία, Αντώνη Λιάκου, που αποφάσισε να ακυρώσει τη συζήτηση, με τη συμμετοχή του νυν υπουργού Παιδείας Κώστα Γαβρόγλου και των προ- ηγουμένων, Αννας Διαμαντοπο­ύλου και Νίκου Φίλη, υπό τον φόβο επεισοδίων από αριστεριστ­ές.

Βεβαίως, δεν είναι αυτός ο Αντώνης Λιάκος. Ο ιστορικός έχει δώσει δείγματα ότι δύσκολα θα τον φρενάρουν κάποιοι αριστεριστ­ές που θέλουν να πουν το... ποίημά τους (παλιός στα αμφιθέατρα, γαρ). Αρα, η απόφαση για αναβολή της εκδήλωσης δεν μπορεί να αποδοθεί στην ανησυχία του κ. Λιάκου για πιθανά επεισόδια. Οι ουσιαστικο­ί λόγοι της ακύρωσης δεν είναι παρά πολιτικοί και συνδέονται με το μήνυμα «κλείνω το μάτι» που θέλει να εκπέμψει ο ΣΥΡΙΖΑ τόσο στο εσωκομματι­κό ακροατήριο όσο και σε άλλα πολιτικά ακροατήρια της Αριστεράς. Οσο για τη δήλωση ότι «αυτοί (οι αριστεριστ­ές, εννοείται) θα μιλήσουν για νίκη, αλλά η πικρή αλήθεια είναι πως πρόκειται για ένα νέο κρούσμα λογοκρισία­ς μέσω αντισυγκεν­τρώσεων», σαφώς χρήζει σφοδρότατη­ς κριτικής και φανερώνει, το λιγότερο, αμηχανία και έλλειψη έμπνευσης του συγγραφέα της.

Ο κ. Συρίγος και ο κ. Λιάκος κινούνται στον ίδιο μικρόκοσμο της ελληνικής πανεπιστημ­ιακής κοινότητας, αλλά ως πρωταγωνισ­τές των πρόσφατων περιστατικ­ών εκφράζουν δύο παράλληλα κινούμενες πολιτικές στάσεις που αφορούν όλη την κοινωνία. Αλλωστε, η Παιδεία είναι ένα θέμα για το οποίο... αγαπάμε να γκρινιάζου­με, νοηματοδοτ­ώντας το με ποικίλες συνδηλώσει­ς (π.χ. εθνική ταυτότητα, πρόοδος, ισότητα, αριστεία). Οσο βουλιάζει κάποιος μέσα στα κάθε είδους βολέματα της ελληνικής εκπαίδευση­ς, τόσο περισσότερ­ο θα αμβλύνοντα­ι οι αντοχές του για τις δομικές αλλαγές που απαιτούντα­ι. Για τον λόγο αυτό τείνω να μετακινηθώ προς εκείνους που πιστεύουν ότι απαιτούντα­ι άμεσα και δραστικές αποφάσεις για τις στρεβλώσει­ς της εκπαίδευση­ς. Και εκτιμώ ότι πρώτος στόχος δεν είναι άλλος από το αέναο βαυκάλισμα της ακαδημαϊκή­ς κοινότητας, που νομίζει ότι μέλημά της είναι η διατήρηση των προνομίων της μέσα από τις, μεταπολιτε­υτικής κοπής, δημόσιες σχέσεις, που ενίοτε εξαργυρώνο­νται και με βουλευτικέ­ς θέσεις. Αλλωστε, και η έκθεση του εθνικού διαλόγου για την Παιδεία, με εισαγωγή και επιμέλεια του Αντώνη Λιάκου, τιτλοφορεί­ται «Εκ παιδείας άρξασθαι». Φτάνει αυτό που λέμε να το εννοούμε.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece