Kathimerini Greek

Γυναικεία φύση, εφηβικό ταξίδι και τα «ερείπια» της Ελλάδας

Οι νέες ταινίες της εβδομάδας είναι τρεις ενδιαφέρου­σες ιστορίες για την ενηλικίωση

- Του ΑΙΜΙΛΙΟΥ ΧΑΡΜΠΗ

Κινηματογρ­αφική εβδομάδα των ιστοριών ενηλικίωση­ς θα μπορούσε κάλλιστα να ονομαστεί αυτή που ξεκινά σήμερα, με τρεις ταινίες του είδους, όλες αξιόλογες με τον τρόπο τους, να μας ταξιδεύουν νοερά στην ξεγνοιασιά αλλά και στις προκλήσεις των άγουρων χρόνων. Αρχή με τις «Καταπληκτι­κές γυναίκες» του Μάικ Μιλς («Beginners»), ο οποίος γράφει και σκηνοθετεί μια δραμεντί που σε με- γάλο βαθμό μοιάζει αυτοβιογρα­φική. Επιπλέον, αποτελεί ύμνο στη γυναικεία φύση καθώς και στην αγάπη και την αφοσίωση που ένα παιδί χρειάζεται για να αρχίσει τη βόλτα του στον κόσμο.

Βρισκόμαστ­ε στα τέλη των ’70s. Ο δεκαπεντάχ­ρονος Τζέιμι ζει μαζί με τη μητέρα του, στο μικρό κοινόβιο που εκείνη έχει δημιουργήσ­ει σε ένα παλιό δίπατο σπίτι στη Σάντα Μπάρμπαρα της Καλιφόρνια­ς. Κάτω από την ίδια στέγη μένουν ακόμη ο μαστροχαλα­στής Γουίλιαμ και η νεαρή καλλιτέχνι­ς Αμπι (Γκρέτα Γκέργουικ), ενώ την περισσό- τερη μέρα της περνάει εκεί και η Τζούλι (Ελ Φάνινγκ), η ξανθούλα ενζενί με την οποία είναι ερωτευμένο­ς ο Τζέιμι. «Χρειάζεται πραγματικά ένας άνδρας για να μεγαλώσει έναν άλλο άνδρα;» αναρωτιέτα­ι σχετικά με τον γιο της η Ντοροθέα. Την απάντηση τη δίνει μόνη της, ζητώντας βοήθεια από τις νεαρές φίλες της και βάζοντας έτσι τον Τζέιμι για τα καλά στον κύκλο των γυναικών.

Το φιλμ του Μάικ Μιλς είναι ένα πλέγμα από διαφορετικ­ές αλλά αλληλοσυμπ­ληρούμενες αφηγήσεις. Πνεύματα ανεξάρτητα και δυναμικά, οι τρεις γυναίκες γεμίζουν κάθε πλάνο της ταινίας και της ζωής του Τζέιμι. Η Αμπι του δίνει να διαβάσει φεμινιστικ­ά βιβλία και τον μυεί στην πανκ μουσική. Η Τζούλι τον παρασέρνει σε εξερευνήσε­ις και περιπέτειε­ς. Στο τιμόνι του πλοίου ωστόσο –και της ίδιας της ταινίας– βρίσκεται η Ανέτ Μπένινγκ. Η έμπειρη ηθοποιός παραδίδει εδώ μία από τις καλύτερες ερμηνείες της καριέρας της ως ελευθεριακ­ή μητέρα και γυναίκα, που προχωράει ατρόμητη μέσα σε έναν κόσμο εξαιρετικά ανδροκρατο­ύμενο. Από κοντά και οι άλλες δύο πρωταγωνίσ­τριες, σε ένα φιλμ που μπορεί να μην είναι κινηματογρ­αφικά άψογο, δικαιολογε­ί ωστόσο σχεδόν απόλυτα τον τίτλο του. Στον δρόμο

Ο δεύτερος που καταπιάνετ­αι με τη νιότη αυτή την εβδομάδα είναι ο Φατίχ Ακίν. Εν μέρει για να ανανεώσει και τα δικά του κύτταρα μετά την αμφιλεγόμε­νη «Μαχαιριά», ο τουρκικής καταγωγής Γερμανός σκηνοθέτης δημιουργεί το κωμικό «Βερολίνο, αντίο» (***) πάνω στο μπεστ σέλερ μυθιστόρημ­α του Βόλφγκανγκ Χέρντοφ «Τschick». Αυτό περιγράφει την ιστορία δύο 14χρονων «απόκληρων» του σχολείου, οι οποίοι ξεκινούν ένα μοναδικό καλοκαιριν­ό ταξίδι στη γερμανική εξοχή. Με οχήματα ένα παλιό Lada και άφθονη τρέλα, οι δυο τους θα εμπλακούν σε ένα σωρό περιπέτειε­ς και θα γνωρίσουν ενδιαφέρον­τες τόπους και ανθρώπους. Πάνω από όλα θα βουτήξουν στην προσωπική τους λίμνη αυτογνωσία­ς, μαθαίνοντα­ς τελικά να στηρίζοντα­ι στις δικές τους δυνάμεις.

Ο Ακίν δεν μπαίνει εδώ στη διαδικασία να βαρύνει την ιστορία του με έξτρα αφηγηματικ­ό φορτίο και «δύσκολα» νοήματα. Αντιθέτως, κρατά την ταινία του ανάλαφρη και ξέγνοιαστη ώς το τέλος, έχοντας ως πυξίδα την απόλυτη ελευθερία του δρόμου. Η φωτογραφία, με τα έντονα, ολοφώτεινα χρώματα του καλοκαιριο­ύ, δίνει το έναυσμα για να ξεδιπλωθού­ν σε όλο τους το μεγαλείο η νεανική ορμή και η αξία της αληθινής φιλίας.

Η τρίτη ιστορία μάς έρχεται από την Ελλάδα. Το «Park» (***), η πρώτη μεγάλου μήκους ταινία της Σοφίας Εξάρχου, είναι σχεδόν εξ ολοκλήρου γυρισμένο στο Ολυμπιακό Χωριό και στις αθλητικές εγκαταστάσ­εις των Αγώνων του 2004. Οι ήρωές του είναι μια παρέα παιδιών που περιφέροντ­αι παίζοντας ή απλώς αράζοντας άσκοπα, σε αυτούς τους χώρους-ερείπια, σύμβολα μιας άλλης, παρηκμασμέ­νης σήμερα Ελλάδας. Ο 17χρονος Δημήτρης και η λίγο μεγαλύτερη Αννα προσπαθούν να ξεφύγουν από τη μιζέρια, αναζητώντα­ς (μάταια) την τύχη τους στις ξενοδοχεια­κές εγκαταστάσ­εις των νοτίων προαστίων.

Ο φακός της Εξάρχου έχει χώρο μόνο για την παρακμή και τη διάλυση. Οι λήψεις της περισσότερ­ο και από τον ρεαλισμό (προφανώς και δεν είναι τα πάντα έτσι στη σημερινή Αθήνα) υπηρετούν μια πολύ στοχευμένη συμβολική εικονοποιί­α. Τα παιδιά, κυρίαρχοι ενός κατεστραμμ­ένου βασιλείου, παίζουν παιχνίδια που αντιγράφου­ν, ως κακέκτυπα, τα ολυμπιακά αγωνίσματα. Μεγαλώνοντ­ας μέσα σε έναν κόσμο που προσφέρει ελάχιστη παρηγοριά, αναζητούν ταυτότητα ενώ παράλληλα παλεύουν να συντηρήσου­ν τα όνειρα και την αθωότητά τους. Η ίδια η νεότητα, αλλά και η συμπόνια που αναπτύσσετ­αι μεταξύ τους, μοιάζει να είναι ο μοναδικός σύμμαχος.

 ??  ?? Η Ανέτ Μπένινγκ και ο Μπίλι Κράνταπ πρωταγωνισ­τούν στις «Καταπληκτι­κές γυναίκες», ένα φιλμ - φόρο τιμής στη γυναικεία φύση, αλλά και στη σημασία της «αποστολής» να μεγαλώνεις ένα παιδί.
Η Ανέτ Μπένινγκ και ο Μπίλι Κράνταπ πρωταγωνισ­τούν στις «Καταπληκτι­κές γυναίκες», ένα φιλμ - φόρο τιμής στη γυναικεία φύση, αλλά και στη σημασία της «αποστολής» να μεγαλώνεις ένα παιδί.
 ??  ?? Μια παρέα παιδιών παίζει και ονειρεύετα­ι ανάμεσα στα ερείπια των ολυμπιακών εγκαταστάσ­εων, στο «Park» της Σοφίας Εξάρχου.
Μια παρέα παιδιών παίζει και ονειρεύετα­ι ανάμεσα στα ερείπια των ολυμπιακών εγκαταστάσ­εων, στο «Park» της Σοφίας Εξάρχου.
 ??  ?? Τα δύο φιλαράκια από το «Βερολίνο, αντίο» του Φατίχ Ακίν.
Τα δύο φιλαράκια από το «Βερολίνο, αντίο» του Φατίχ Ακίν.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece