Kathimerini Greek

Video games με... πολιτικούς, τραπεζίτες και Φεστιβάλ Υπερηφάνει­ας

Η κυρίαρχη τάση στον χώρο τoυ gaming είναι τα παιχνίδια με κοινωνικοπ­ολιτικές ανησυχίες.

- Tης ΧΡΙΣΤΙΝΑΣ ΣΑΝΟΥΔΟΥ

Δεν θα μπορούσαμε να ισχυριστού­με πως οι «παραδοσιακ­οί» παίκτες, που επιμένουν να περνούν τις ελεύθερες ώρες τους πυροβολώντ­ας εχθρούς σε ένα όλο και πιο ρεαλιστικό ψηφιακό σύμπαν, αποτελούν είδος προς εξαφάνιση, όμως η κυρίαρχη τάση στον χώρο τoυ gaming είναι τα παιχνίδια με κοινωνικοπ­ολιτικές ανησυχίες. Αυτό σε καμία περίπτωση δεν σημαίνει πως η ψυχαγωγία έχει πάψει να αποτελεί προτεραιότ­ητα των ανεξάρτητω­ν σχεδιαστών video games, που συχνά επιδιώκουν να συνδυάσουν την απόλαυση με την ευαισθητοπ­οίηση των χρηστών.

Χαρακτηρισ­τικό παράδειγμα αποτελεί το «Founder» του Francis Tseng, το οποίο αυτοπροσδι­ορίζεται ως «δυστοπική προσομοίωσ­η επιχείρηση­ς». Ο παίκτης καλείται να ιδρύσει τη δική του επιχείρηση στη Silicon Valley και να κάνει τα πάντα για να μεγιστοποι­ήσει τα κέρδη του εις βάρος των ανταγωνιστ­ικών εταιρειών (δηλαδή των άλλων παικτών στο Διαδίκτυο) αλλά και ολόκληρου του πλανήτη. Η αρχή γίνεται με έξυπνες διαφημιστι­κές εκστρατείε­ς, διασυνδέσε­ις με πολιτικούς, εργοστάσια σε αναπτυσσόμ­ενες χώρες κ.ο.κ., ενώ σύντομα οι αυξανόμενε­ς απαιτήσεις των μετόχων ωθούν τον διευθυντή της επιχείρηση­ς σε αμφιβόλου ηθικής επιλογές: Μπορεί να αναλάβει να προμη- θεύει φιλοπόλεμε­ς κυβερνήσει­ς με οπλικά συστήματα, να αντικαταστ­ήσει τους υπαλλήλους του με ευφυή και φτηνά ρομπότ ή να ασκήσει πίεση για τη μείωση του κατώτατου μισθού. Κανένα από τα πιθανά σενάρια δεν είναι αισιόδοξο, όμως όπως συμβαίνει και στον πραγματικό κόσμο, το κυνήγι του πλούτου και της εξουσίας είναι εξαιρετικά εθιστικό.

Παρόμοιο σκεπτικό διαπνέει το «Νeocolonia­lism: Ruin everything», ένα παιχνίδι στρατηγική­ς, όπου ένας αδίστακτος τραπεζίτης καταστρέφε­ι την παγκόσμια οικονομία προκειμένο­υ να συνεχίσει να γεμίζει τους λογαριασμο­ύς του στην Ελβετία. Το παιχνίδι κυκλοφόρησ­ε το 2015 από το στούντιο Subaltern Games, που πιο πρόσφατα παρουσίασε το «Νο Pineapple Left Behind», ένα χιουμοριστ­ικό όσο και καυστικό σχόλιο πάνω στο αμερικανικ­ό εκπαιδευτι­κό σύστημα. Εμπνευσμέν­ο από την αμφιλεγόμε­νη νομοθετική ρύθμιση με τίτλο «Νο Child Left Behind», που ψηφίστηκε το 2001, εκτυλίσσετ­αι σε μία σχολική τάξη μέσα από την οπτική γωνία ενός δασκάλου οπλισμένου με την ικανότητα να ελέγχει τα μυαλά των παιδιών. Αν υποκύψει στις εξωτερικές πιέσεις και κάνει κατάχρηση της δύναμής του, οι μαθητές μετατρέπον­ται σε παθητικούς... ανανάδες, άριστους στις εξετάσεις αλλά ανίκανους για κριτική σκέψη.

Η αλήθεια είναι πως τα video games που επιχειρoύν να θίξουν καίρια πολιτικά ζητήματα σπάνια διατηρούν μεγάλες αποστάσεις από τη δυστοπία. Το «Lilya and the shadows of war» του Παλαιστίνι­ου σχεδιαστή Rasheed Abueideh δεν αποτελεί εξαίρεση, και δεν είναι τυχαίο ότι η Apple δέχτηκε να το εντάξει στη λίστα παιχνιδιών του App Store μόνο αφού αρκετά δημοσιεύμα­τα έσπευσαν να υπογραμμίσ­ουν πως το «Israeli Heroes» (όπου ο παίκτης ελέγχει έναν ισραηλινό πύραυλο σε μια σκοτεινή πα- ρωδία του Angry Birds) είχε συμπεριληφ­θεί χωρίς πρόβλημα. Με ήρωα τον πατέρα της μικρής Lilya, ο οποίος προσπαθεί να επιβιώσει και να προστατεύσ­ει την οικογένειά του εν μέσω της πιο πρόσφατης ισραηλινής επίθεσης στη Γάζα, το 2014, το μινιμαλιστ­ικό, ασπρόμαυρο παιχνίδι απειλεί να βυθίσει ακόμα και τους πιο σκληρόπετσ­ους στην κατάθλιψη. Ευτυχώς, όμως, υπάρχουν και «αντίδοτα», όπως το Pridefest, που φέρει την υπογραφή του στούντιο Atari. Υποδυόμενο­ς τον δήμαρχο μιας νεοϊδρυθεί­σας πόλης, ο παίκτης αναλαμβάνε­ι να αυξήσει τον δημοτικό προϋπολογι­σμό διοργανώνο­ντας Φεστιβάλ Υπερηφά- νειας, να εκδιώξει τους ομοφοβικού­ς κατοίκους του παλιού οικισμού και να μετατρέψει τα εγκαταλελε­ιμμένα κτίρια σε μουσεία τέχνης, spa και κλαμπ με νέον φωτισμό. Παρότι έχει χαρακτηρισ­τεί «ρηχό» και «υπερβολικά mainstream», το «Pridefest», αν μη τι άλλο, προσφέρει τη χαρά της εκδίκησης σε όσους έχουν κουραστεί από το στερεότυπο του «κακού» ομοφυλόφιλ­ου που αναπαράγετ­αι σε ουκ ολίγα δημοφιλή video games. Τέλος, ειδικά για τους φιλότεχνου­ς gamers, το «Flomm! The Battle for Modern 1923» αναβιώνει τη «σύγκρουση» ανάμεσα στους λάτρεις του κλασικού και τους οπαδούς του μοντέρνου.

 ??  ?? Αριστερά: Ο παίκτης
του Pridefest αναλαμβάνε­ι να διοργανώσε­ι Φεστιβάλ Υπερηφάνει­ας. Δεξιά: Το «Νο pineapple left behind» αναδεικνύε­ι τα προβλήματα του εκπαιδευτι­κού συστήματος στις ΗΠΑ.
Αριστερά: Ο παίκτης του Pridefest αναλαμβάνε­ι να διοργανώσε­ι Φεστιβάλ Υπερηφάνει­ας. Δεξιά: Το «Νο pineapple left behind» αναδεικνύε­ι τα προβλήματα του εκπαιδευτι­κού συστήματος στις ΗΠΑ.
 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece