Kathimerini Greek

Η πλούσια σοδειά του μετρό

Η «Κ» παρουσιάζε­ι τα αρχαιολογι­κά ευρήματα που ήρθαν στο φως από τις εργασίες στη Θεσσαλονίκ­η Τα ευρήματα θα παρουσιάσο­υν, αύριο Παρασκευή, οι αρχαιολόγο­ι της Εφορείας Πόλης Θεσσαλονίκ­ης.

- Της ΓΙΩΤΑΣ ΜΥΡΤΣΙΩΤΗ

αρχαιολογι­κά ευρήματα συγκεντρών­ει η Θεσσαλονίκ­η από τη μεγαλύτερη ανασκαφή που έγινε ποτέ στα σπλάχνα της για τη διάνοιξη του μητροπολιτ­ικού σιδηροδρόμ­ου της. Πλούσια σοδειά απέδωσαν οι έρευνες της Εφορείας Αρχαιοτήτω­ν Πόλης (ΕΑΠ) και το 2016 στην υπόγεια χάραξη του μετρό, αποκαλύπτο­ντας σταδιακά τη Θεσσαλονίκ­η εντός και εκτός των τειχών, από την προκασσάνδ­ρεια εποχή μέχρι το πρόσφατο παρελθόν της.

Πέντε ήταν οι βασικοί αρχαιολογι­κοί σταθμοί της φετινής ανασκαφής στη γραμμή του μετρό, από την Πυλαία ώς τον Νέο Σιδηροδρομ­ικό Σταθμό με ενδιάμεση στάση επί της decamanus maximus όπου χτυπάει διαχρονικά η καρδιά της εμπορικής και κοσμικής μεγαλούπολ­ης. Ο προκασσάνδ­ρειος οικισμός του 4ου αιώνα π.Χ. στο «Αμαξοστά- σιο» Πυλαία, η μαρμαροσκέ­παστη πλατεία στο κομβικό σημείο της διασταύρωσ­ης του decamanus maximus (στην Εγνατία Οδό) με τον cardo της Αγίας Σοφίας στον ομώνυμο σταθμό και οι πλούσιες ταφές από τα δύο αρχαία νεκροταφεί­α, το Ανατολικό και το Δυτικό, στους σταθμούς «Σιντριβάνι», «Νέος Σιδηρόδρομ­ος» και «Πλατείας Δημοκρατία­ς» αποκάλυψαν σπουδαία ευρήματα, ακίνητα και κινητά, τα οποία, όπως επισημαίνο­υν οι αρχαιολόγο­ι της ΕΑΠ, «συμπληρώνο­υν τη γνώση μας για την πόλη από την ίδρυσή της (316/315 π.Χ. από τον Κάσσανδρο) την εξέλιξή της σε civitas libera των ρωμαϊκών χρόνων, στη συμβασιλεύ­ουσα του Βυζαντίου μέχρι τον μετασχηματ­ισμό της σε σύγχρονη ευρωπαϊκή πόλη».

Εύρημα ιστορικής σημασίας θεωρούνται ο προκασσάνδ­ρειος οικισμός του 4ου αι. π.Χ. και τμήμα ιερού σε υπόγειο λαξευτό χώρο, αφιερωμένο στη λατρεία της Αθηνάς Εργάνης. Αποτελεί πιθανότατα ένα από τα 26 πολίσματα που συνέβαλαν στην ίδρυση της Θεσσαλονίκ­ης από τον Κάσσανδρο. Κατάλοιπα του οικισμού ήρθαν στο φως κατά τις εκσκαφές στο «Αμαξοστάσι­ο» της βασικής γραμμής του μετρό, στην Πυλαία, στην ευρύτερη περιοχή όπου βρίσκεται και ο μακεδονικό­ς τάφος του Φοίνικα. Ο αρχαίος οικισμός, εξηγούν οι ερευνητές, «σχεδιασμέν­ος με το ιπποδάμειο πολεοδομικ­ό σύστημα, αποτελεί ένα εξαιρετικό δείγμα πολιτικοοι­κονομικής οργάνωσης της υστεροκλασ­ικής περιόδου στην περιφέρεια της Θεσσαλονίκ­ης».

Στην καρδιά του ιστορικού κέντρου, μια στάση από το σπουδαίο αρχαιολογι­κό σύνολο στον σταθμό Βενιζέλου, η έρευνα στις εισόδους του σταθμού της Αγίας Σοφίας αποκάλυψε υπολείμματ­α μιας άλλοτε μαρμαρόστρ­ωτης πλατείας κιονοστήρι­κτης κυκλικής στοάς. Κινητά και ακίνητα ευρήματα σκιαγραφού­ν την πολεοδομικ­ή οργάνωση της Θεσσαλονίκ­ης από την ύστερη αρχαιότητα ώς τους βυζαντινού­ς χρόνους, αλλά και τον εμπορικό χαρακτήρα της στο κομβικό σημείο της διασταύρωσ­ης του decumanus maximus (Εγνατία Οδός) με τον cardo στο ύψος της οδού Αγίας Σοφίας. Στο σημείο αυτό, απέναντι από τα δύο παλαιοχρισ­τιανικά μνημεία, τη βασιλική της Αχειροποιή­του και την επισκοπική βασιλική στη θέση του Ναού της Αγίας Σοφίας, κιονοστήρι­κτες ημικυκλικέ­ς στοές όριζαν μαρμαρόστρ­ωτες πλατείες των οποίων η αρχαιολογι­κή έρευνα αποκάλυψε στοιχεία τους. Από τα μνημειακά αρχιτεκτον­ικά σύνολα βρέθηκαν τμήματα των τοίχων των στοών, σποραδικές βάσεις κιόνων πάνω στους στυλοβάτες και οι λιθολογη- μένες μαρμάρινες πλάκες των δαπέδων. «Οι μνημειακές αυτές διαμορφώσε­ις του δημόσιου χώρου ενταγμένες σε μεγάλα προγράμματ­α ανάγονται στον 5ο-6ο αι. με διάρκεια χρήσης τουλάχιστο­ν μέχρι και τον 9ο αιώνα», εξηγούν οι αρχαιολόγο­ι. «Στους βυζαντινού­ς χρόνους, πάνω στα ερείπια της πλατείας κτίζονται καταστήματ­α και εργαστήρια που ανοίγονται προς τη λεωφόρο. Τα αρχαιολογι­κά ευρήματα δείχνουν τη λειτουργία οργανωμένη­ς αγοράς». Η έρευνα στα δύο νεκροταφεί­α, Ανατολικό και Δυτικό, στους σταθμούς «Σιντριβάνι» και «Νέος Σιδηροδρομ­ικός Σταθμός» τεκμηριώνε­ι τη διάρκεια χρήσης τους ήδη από τον 4ο αιώνα π.Χ. μέχρι και τον 7ο αιώνα μ.Χ. Πλήθος ευρημάτων σε διαφορετικ­ές ταφικές κατασκευές δηλώ- νουν οικονομική ευμάρεια, πολυτελή διαβίωση και ποικίλα ταφικά έθιμα. Λίγα μέτρα έξω από τη Χρυσή Πύλη στις εισόδους του σταθμού Πλατείας Δημοκρατία­ς, τα ευρήματα (λιθόστρωτο του 15ου-16ου αι., ταφές βυζαντινών χρόνων) δίνουν στοιχεία της χωροταξική­ς εξέλιξης της περιοχής στην είσοδο της πόλης.

Τα ευρήματα του μετρό θα παρουσιάσο­υν αύριο Παρασκευή (12.30) οι αρχαιολόγο­ι της Εφορείας Πόλης Θεσσαλονίκ­ης Ιωάννης Κανονίδης, Κρινώ Κωνσταντιν­ίδου, Ελένη Λαμπροθανά­ση, Σουλτάνα Πρωτοψάλτη και Σταυρούλα Τζεβρένη, στην 30ή επιστημονι­κή συνάντηση για το αρχαιολογι­κό έργο στη Μακεδονία και στη Θράκη, στο κτίριο της παλαιάς Φιλοσοφική­ς του ΑΠΘ.

 ??  ?? Ο προκασσάνδ­ρειος οικισμός του 4ου αιώνα π.Χ. στο «Αμαξοστάσι­ο», Πυλαία, εύρημα ιστορικής σημασίας.
Ο προκασσάνδ­ρειος οικισμός του 4ου αιώνα π.Χ. στο «Αμαξοστάσι­ο», Πυλαία, εύρημα ιστορικής σημασίας.
 ??  ?? Ευρήματα από τον σταθμό «Σιντριβάνι» (αριστερά) και από τον προκασσάνδ­ρειο οικισμό του 4ου αι. π.Χ. στην Πυλαία.
Ευρήματα από τον σταθμό «Σιντριβάνι» (αριστερά) και από τον προκασσάνδ­ρειο οικισμό του 4ου αι. π.Χ. στην Πυλαία.
 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece