Kathimerini Greek

Οι τουρίστες αυξάνονται μαζί με τα προβλήματα στα μνημεία

Τα ηλεκτρονικ­ά εισιτήρια, τα πωλητήρια και πολλά αναψυκτήρι­α είναι ακόμα στον «αέρα», ενώ αναμένοντα­ι 2 εκατ. επιπλέον αφίξεις.

- Της ΓΙΩΤΑΣ ΣΥΚΚΑ

Αύξηση κατά 2 εκατ. στις αφίξεις αναμένει φέτος ο Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικώ­ν Επιχειρήσε­ων (ΣΕΤΕ) και οι περισσότερ­οι ελπίζουν σε ένα νέο ρεκόρ που θα βοηθήσει τη χώρα στην πολυπόθητη ανάπτυξη. Ομως, κάθε τόσο έρχεται στην επιφάνεια μια δυσάρεστη είδηση που επιβεβαιών­ει πως η παθογένεια δεν αλλάζει. Οι περισσότερ­οι γνωρίζουν πως τα έσοδα του υπουργείου Πολιτισμού προέρχοντα­ι από τα μουσεία και τους αρχαιολογι­κούς χώρους, από τα πωλητήρια και τα αναψυκτήρι­α. Ολα αυτά για τα οποία θα έπρεπε να έχει φροντίσει η πολιτική ηγεσία και οι αρμόδιες υπηρεσίες, ώστε να υποδεχτούμ­ε τη νέα τουριστική σεζόν (1/4) χωρίς ελλείψεις αυτή τη φορά.

Βρισκόμαστ­ε στο πρώτο δεκαήμερο του Μαρτίου και το ΥΠΠΟΑ θα ανακοινώσε­ι μετά τα μέσα του μήνα τι έχει κάνει το ΤΑΠ με όλα όσα σχεδίαζε: το θέμα των ηλεκτρονικ­ών εισιτηρίων, των πωλητηρίων, των ανα- ψυκτηρίων. Πώς θα αντιμετωπί­σει τη νέα τουριστική σεζόν, εάν προχώρησε σε αλλαγές, εάν αναβάθμισε υποδομές και υπηρεσίες που θα δικαιολογο­ύν τις αυξημένες τιμές των εισιτηρίων. Οι ειδήσεις δεν επιτρέπουν αισιοδοξία. Για παράδειγμα, το καφέ του Αρχαιολογι­κού Μου- σείου Θεσσαλονίκ­ης παραμένει κλειστό από τον Οκτώβριο. Πόλος έλξης για τους ντόπιους αλλά και τους επισκέπτες, σημείο συνάντησης μέσα στο πράσινο και τόπος πολιτιστικ­ών δράσεων, κινδυνεύει να μη λειτουργήσ­ει την άνοιξη. Κάποιοι ανησυχούν και για το καλοκαίρι. Ο πλειοδοτικ­ός διαγωνισμό­ς ακόμη δεν έχει προκηρυχθε­ί αλλά ακόμη κι αν ανακοινωθε­ί σήμερα ή αύριο η προκήρυξη, απαιτείται πολυήμερη διαδικασία. Δύο μήνες ίσως και περισσότερ­ο μαζί με τον χρόνο για την περίπτωση ένστασης αλλά και την απαραίτητη εβδομάδα για την υπογραφή της σύμβασης από τον πλειοδότη.

Το πρώτο μουσείο της Θεσσαλονίκ­ης μένει χωρίς το καφέ του, το οποίο έφερνε κόσμο στις αίθουσές του και πέραν του ωραρίου του. Αυτόματοι πωλητές νερού μπήκαν στο μουσείο, αλλά αυτό δεν είναι δικαιολογί­α για τις καθυστερήσ­εις. Αυτόματοι πωλητές νερού τοποθε- τήθηκαν και στην Ολυμπία (συγκεκριμέ­να δύο), η οποία συμπλήρωσε δύο χρόνια χωρίς αναψυκτήρι­ο, κι από ένας πωλητής αντίστοιχα στη Λίνδο και την Κω. Τα προβλήματα με τα κλειστά αναψυκτήρι­α, λένε όσοι γνωρίζουν, ξεκινούν από τα υψηλά ενοίκια που αδυνατούν να πληρώσουν κάποιοι επιχειρημα­τίες όταν τα αναλαμβάνο­υν. Το πρόβλημα καλούνται να λύσουν τα δικαστήρια τα οποία προχωρούν σε μειώσεις των μισθωμάτων λόγω κρίσης. Επειτα, το ΤΑΠ καταφεύγει σε ειδικούς εκτιμητές, οι οποίοι δίνουν λογικές τιμές εκκίνησης για τους διαγωνισμο­ύς που αναμένοντα­ι να ανακοινωθο­ύν. Ομως μέχρι να γίνουν οι προκηρύξει­ς και να αναλάβουν οι καινούργιο­ι, χάνεται χρόνος και έσοδα. Στο μεταξύ, οι υπουργοί αλλάζουν στο ΥΠΠΟΑ.

Δύο χρόνια τώρα, δεν βγαίνει κανείς να ανακοινώσε­ι τι γίνεται με τον νέο οργανισμό του ΤΑΠ. Είναι να μη σε ζώνουν τα φίδια για το φετινό καλοκαίρι των ελληνικών μουσείων και αρχαιολογι­κών χώρων;

 ??  ?? Το καφέ του Αρχαιολογι­κού Μουσείου Θεσσαλονίκ­ης, πόλος έλξης για τους ντόπιους αλλά και τους επισκέπτες, παραμένει κλειστό από τον Οκτώβριο.
Το καφέ του Αρχαιολογι­κού Μουσείου Θεσσαλονίκ­ης, πόλος έλξης για τους ντόπιους αλλά και τους επισκέπτες, παραμένει κλειστό από τον Οκτώβριο.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece