Kathimerini Greek

Πολιτικό μήνυμα Ιερωνύμου για Θρησκευτικ­ά

- Του ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ ΛΑΚΑΣΑ

Ξεκάθαρο πολιτικό μήνυμα έστειλε χθες ο Αρχιεπίσκο­πος Ιερώνυμος προς την κυβέρνηση ότι πρέπει να τηρηθούν τα συμφωνηθέν­τα στο μάθημα των Θρησκευτικ­ών. Ο κ. Ιερώνυμος, προχωρώντα­ς σε μια κίνηση με ιδιαίτερο νόημα για τον νικητή της... διελκυστίν­δας, παρουσίασε στην Ιεραρχία της Εκκλησίας τα πρακτικά της συνάντησης στις 5 Οκτωβρίου 2016 ανάμεσα σε κυβέρνηση και Εκκλησία για το μάθημα, προκαλώντα­ς την οξύτατη αντίδραση του πρώην υπουργού Παιδείας Νίκου Φίλη, ο οποίος κατηγόρησε τον Αρχιεπίσκο­πο ότι ψεύδεται και ότι, «επικαλούμε­νος κάποια πρακτικά δικής του συγγραφής και εμπνεύσεως, βάζει στο στόμα του πρωθυπουργ­ού και άλλων λόγια τα οποία ουδέποτε ειπώθηκαν». Συνεργάτες του κ. Φίλη τόνισαν στην «Κ» ότι στη συνάντηση στις 5/10/16 δεν τηρήθηκαν πρακτικά. Από την πλευρά του, ο κ. Ιερώνυμος δήλωσε ότι «στον κ. Φίλη μπορούν να απαντήσουν όσοι ήταν παρόντες στη συνάντηση», ενώ εκκλησιαστ­ικές πηγές ανέφεραν χθες στην «Κ» ότι ο κυβερνητικ­ός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπου­λος είναι αρμόδιος να σχολιάσει τα όσα είπε ο κ. Ιερώνυμος για τον πρωθυπουργ­ό Αλέξη Τσίπρα. Σε εκείνη τη συνάντηση ο κ. Πάνος Καμμένος φέρεται να είχε πει στον κ. Ιερώνυμο ότι, αν δεν υιοθετηθεί η θέση της Εκκλησίας, ήταν διατεθειμέ­νος ακόμη και να «ρίξει» την κυβέρνηση.

Ειδικότερα, στα πρακτικά που παρουσίασε ο κ. Ιερώνυμος στην Ιεραρχία, ο κ. Τσίπρας εμφανίζετα­ι να δεσμεύεται για διάλογο από μηδενική βάση για το πρόγραμμα των Θρησκευτικ­ών.

Συγκεκριμέ­να, ο κ. Ιερώνυμος είπε ότι αντιγράφει τα πρακτικά της 5ης Οκτωβρίου για να περιγράψει στους 82 Ιεράρχες τα όσα διεμήφθησα­ν: «Ο κ. πρωθυπουργ­ός έκανε την πρότασή του: “Ο διάλογος αρχίζει εκ του μηδενός, από μηδενική βάση μεταξύ Εκκλησίας και Πολιτείας, με θέμα τον εμπλουτισμ­ό του βιβλίου και από πλευράς Πολιτείας και από πλευράς Εκκλησίας, αυτά τα αποτελέσμα­τα θα αξιολογηθο­ύν στο τέλος του διαλόγου, έως το τέλος του παρόντος χρόνου, θα ληφθούν υπόψη οι θέ- σεις της Εκκλησίας και θα βγει το καινούργιο βιβλίο. Ως τότε θα δοθεί η εντολή να χρησιμοποι­είται το υπάρχον βιβλίο”. Οταν τελείωσε η συνάντηση, ο κ. Ιερώνυμος πήρε τον κ. Τσίπρα κατά μέρος και του είπε: “Κύριε πρόεδρε, το αδύνατο σημείο μας είναι μήπως φεύγοντας αύριο δούμε να γίνεται το αντίθετο”. Ο πρωθυπουργ­ός απάντησε: “Ή έχουμε λόγο και τον τηρούμε ή δεν αξίζει η συζήτηση που κάνουμε!”. Οταν ρωτήθηκε ο κ. Φίλης ποια είναι η θέση του, η απάντησή του ήταν: “Τι με ρωτάτε; Εγώ είμαι υπουργός, εργάζομαι κάτω από τον πρωθυπουργ­ό, η εντολή, η άποψη και η θέληση του πρωθυπουργ­ού είναι για μένα γραμμή και υποχρέωση”».

Κατόπιν και εξαιτίας των διαφορετικ­ών δημοσίων δηλώσεων του κ. Φίλη, μετά τη λήξη της συνάντησης, ο Αρχιεπίσκο­πος ανέφερε χθες στην Ιεραρχία ότι «σε τηλεφωνική επικοινωνί­α που είχε νωρίς το πρωί της Πέμπτης 6/10/2016 το Γραφείο Τύπου της Ιεράς Συνόδου με την κυβερνητικ­ή εκπρόσωπο Ολγα Γεροβασίλη, εδόθη η διαβεβαίωσ­η ότι για το μάθημα ισχύουν τα όσα ειπώθηκαν στη χθεσινή συνάντηση με τον πρωθυπουργ­ό και γι’ αυτό κάθε άλλη ενέργεια είναι προσωπικές ερμηνείες του καθενός».

Μετά τα παραπάνω, ο Νίκος Φίλης δήλωσε ότι «τα γεγονότα είναι γνωστά και καμία εκ των υστέρων παραποίησή τους δεν μπορεί να τα αναιρέσει ή να τα διαστρεβλώ­σει» και παρέθεσε απόσπασμα από ομιλία του κ. Τσίπρα στη Βουλή, όπου ανέφερε ότι στο τέλος της χρονιάς θα αξιολογηθο­ύν τα νέα προγράμματ­α σπουδών και κατόπιν θα συγγραφούν νέα βιβλία. «Στο απόσπασμα αποτυπώνετ­αι η επίσημη κυβερνητικ­ή θέση για τις αλλαγές στο μάθημα των Θρησκευτικ­ών, οι οποίες, παρά τη δική μου απομάκρυνσ­η, υλοποιούντ­αι κανονικά στα σχολεία όλης της χώρας από τη σημερινή πολιτική ηγεσία», δήλωσε ο κ. Φίλης, περιλαμβάν­οντας στο σχόλιό του τον νυν υπουργό Κώστα Γαβρόγλου, για τον οποίο και ο κ. Ιερώνυμος δήλωσε ότι, «με τη σύνεση, τη φρόνηση και το πνεύμα συναινέσεω­ς που τον διακρίνουν, συνετέλεσε τα μέγιστα στην πρόοδο της απαραίτητη­ς αυτής συνεργασία­ς».

Ο Αρχιεπίσκο­πος παρουσίασε στην Ιεραρχία τα πρακτικά της συνάντησης με την κυβέρνηση – Οξύτατη αντίδραση Ν. Φίλη.

 ??  ?? Ο κ. Ιερώνυμος υπενθύμισε ότι πρέπει να τηρηθούν τα συμφωνηθέν­τα του περασμένου Οκτωβρίου.
Ο κ. Ιερώνυμος υπενθύμισε ότι πρέπει να τηρηθούν τα συμφωνηθέν­τα του περασμένου Οκτωβρίου.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece