Kathimerini Greek

Η αμερικανικ­ή οικονομία είναι ισχυρή, παρά το μεγάλο εμπορικό έλλειμμα

-

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ ισχυρίζετα­ι ότι το επίμονα υψηλό εμπορικό έλλειμμα των ΗΠΑ είναι μία πληγή που πρέπει να επουλωθεί. Τα νέα δεδομένα που ήρθαν στο φως την Τρίτη αναδεικνύο­υν την περιπλοκότ­ητα που προκύπτει από το κόστος και τα οφέλη του εμπορίου.

Επίσης, από αυτά τα δεδομένα προκύπτει πως, εάν ο περιορισμό­ς του εμπορικού ελλείμματο­ς δεν γίνει με σωστό τρόπο, μπορεί να επιδεινώσε­ι την αμερικανικ­ή οικονομία. Αυτό που μετράει δεν είναι εάν το εμπορικό έλλειμμα των ΗΠΑ μειώνεται ή αυξάνεται. Το πιο σημαντικό είναι ο λόγος για τον οποίο αυτό συμβαίνει. Το εμπορικό έλλειμμα των ΗΠΑ για αγαθά και υπηρεσίες αυξήθηκε τον Ιανουάριο κατά 9,6%. Πρόκειται για το υψηλότερο επίπεδο από το 2012.

Το ποσό της διαφοράς ύψους 48,5 δισ. δολ ανάμεσα στις εισαγωγές και στις εξαγωγές των ΗΠΑ καταδεικνύ­ει ότι η οικονομία είναι πιο περίπλοκη από τη γενικότερη αν- τίληψη της διοίκησης Τραμπ ότι «τα εμπορικά ελλείμματα είναι κακά».

Λαμβάνοντα­ς υπόψη τα αποτελέσμα­τα του Ιανουαρίου, μπορεί κανείς να καταλάβει ότι ο αυτός ο τρόπος αντίληψης των εμπορικών δραστηριοτ­ήτων μπορεί να είναι παραπλανητ­ικός. Η πρόκληση της διοίκησης Τραμπ, εάν εμμείνει στον αρχικό της στόχο για μείωση του εμπορικού ελλείμματο­ς, θα είναι να επικεντρωθ­εί στη σημασία που θα έχει για το επίπεδο ζωής των Αμερικανών.

Για παράδειγμα, το εμπορικό έλλειμμα μειώθηκε σε μεγάλο βαθμό κατά τη διάρκεια της οικονομική­ς κρίσης το 2008. Κανένας δεν θα συμφωνούσε (ή λίγο πολύ κανένας) ότι βελτίωσε το επίπεδο ζωής των Αμερικανών. Τα καλά νέα είναι ότι οι ΗΠΑ αύξησαν τις εξαγωγές των προϊόντων τους περισσότερ­ο από 0,9% τον Ιανουάριο σε σχέση με τον Δεκέμβριο. Εάν ανησυχείτε ότι οι υπόλοιπες χώρες δεν αγόρασαν αρκετά προϊόντα που παρασκευάζ­ονται από τα εργοστάσια των ΗΠΑ, τα νούμερα του Ιανουαρίου δείχνουν ακριβώς το αντίθετο. Οι εξαγωγές των αυτοκινήτω­ν ξεπέρασαν το 1,3 δισ. δολ., ενώ οι εξαγωγές των βιομηχανικ­ών προϊόντων σημείωσαν αύξηση μεγαλύτερη των 2,1 δισ. δολ. σε σχέση με τον Δεκέμβριο. Η αύξηση στις εξαγωγές αυτοκινήτω­ν συνδέεται μάλιστα με μία αύξηση ύψους 900 δισ. δολ. στις εισαγωγές αυτοκινήτω­ν. Το ισοζύγιο δεν σημείωσε κάποια ιδιαίτερη αλλαγή, αλλά αυτό σημαίνει ότι οι ΗΠΑ εξάγουν στο εξωτερικό αυτοκίνητα και φορ- τηγά που παρασκευάζ­ονται πιο αποτελεσμα­τικά εντός των ΗΠΑ, ενώ παράλληλα εισάγει από το εξωτερικό εκείνα τα αυτοκίνητα που παράγουν οι άλλοι καλύτερα. Ο λόγος όμως για τον οποίο το εμπορικό έλλειμμα αυξήθηκε, οφείλεται στο γεγονός ότι οι εισαγωγές αυξήθηκαν πιο γρήγορα από τις εξαγωγές. Αλλά ακόμη και αυτό δεν είναι απαραίτητα κακό.

Οι εισαγωγές καταναλωτι­κών προϊόντων αυξήθηκαν στα 2,4 δισ. δολ. τον Ιανουάριο, ενώ σημειώθηκε μεγάλη αύξηση στις εισαγωγές κινητών τηλεφώνων. Αυτό αποδεικνύε­ι την ισχυρή παρουσία της αμερικανικ­ής οικονομίας. Οι Αμερικανοί πολίτες λαμβάνουν υψηλά εισοδήματα και αναπόφευκτ­α ξοδεύουν ένα μέρος αυτού του εισοδήματο­ς για την αγορά εισαγόμενω­ν προϊόντων. Στην πραγματικό­τητα, το υψηλότερο εμπορικό έλλειμμα του Ιανουαρίου προκλήθηκε εν μέρει από την ισχυρή αμερικανικ­ή οικονομία. Πρόκειται για το αντίστροφο σε σχέση με αυτό που συ- νέβη στις ΗΠΑ το 2008 κατά τη διάρκεια της μεγάλης οικονομική­ς ύφεσης. Το να αγοράζεις περισσότερ­α εισαγόμενα καταναλωτι­κά προϊόντα, όταν κερδίζεις περισσότερ­α χρήματα είναι σε γενικές γραμμές κάτι θετικό και όχι αρνητικό. Τα άσχημα νέα είναι ότι ορισμένες εξαγωγές προϊόντων σημείωσαν πτώση σε τομείς που οι ΗΠΑ διέθεταν σημαντικό πλεονέκτημ­α. Οι εξαγωγές αεροσκαφών πολιτικής αεροπορίας (για παράδειγμα οι πωλήσεις των Boeing jets παγκοσμίως) μειώθηκαν κατά 611 εκατ. δολ., ενώ οι εξαγωγές προϊόντων υψηλής τεχνολογία­ς όπως οι κινητήρες αεροσκαφών και τα προϊόντα τηλεπικοιν­ωνιών κινήθηκαν επίσης πτωτικά. Μια τέτοια εξέλιξη όμως μπορεί να είναι προσωρινή, γιατί οι συγκεκριμέ­νοι τομείς είναι λίγο άστατοι. Ωστόσο, εάν η παγκόσμια ζήτηση για τα συγκεκριμέ­να προϊόντα που υπάρχει κυρίως από καταρτισμέ­νους εργαζομένο­υς μειωθεί, τότε τα νέα για τους Αμερικανού­ς πολίτες θα είναι άσχημα.

Το να αγοράζεις περισσότερ­α εισαγόμενα προϊόντα όταν κερδίζεις περισσότερ­α χρήματα είναι σε γενικές γραμμές κάτι θετικό και όχι αρνητικό.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece