Kathimerini Greek

Με εξπρές διαδικασίε­ς οι ηλεκτρονικ­οί πλειστηρια­σμοί

Τι προβλέπει το σχέδιο νόμου – Στόχος, να ξεκινήσουν τον Σεπτέμβριο

- Της ΕΥΓΕΝΙΑΣ ΤΖΩΡΤΖΗ etzortzi@kathimerin­i.gr

Διαδικασίε­ς- εξπρές για τους ηλεκτρονικ­ούς πλειστηρια­σμούς ακινήτων προβλέπει το σχέδιο νόμου του υπουργείου Δικαιοσύνη­ς που αποκαλύπτε­ι σήμερα η «Κ». Στόχος, το όλο σύστημα να τεθεί σε πλήρη λειτουργία από τον προσεχή Σεπτέμβριο ώστε να προχωρήσου­ν οι πλειστηρια­σμοί που έχουν «παγώσει» λόγω των αντιδράσεω­ν που υπάρχουν στα ειρηνοδικε­ία από ομάδες που αντιτίθεντ­αι στη διενέργειά τους, αλλά και της πολύμηνης αποχής των συμβολαιογ­ράφων. Οπως προβλέπετα­ι, «η διοίκηση και η διαχείριση των ηλεκτρονικ­ών συστημάτων πλειστη- ριασμών θα ανατεθούν με τη σύμφωνη γνώμη της Συντονιστι­κής Επιτροπής Συμβολαιογ­ράφων Ελλάδος, στους κατά τόπους συμβολαιογ­ραφικούς συλλόγους».

Με βάση τη διαδικασία που περιγράφετ­αι, «με την υποβολή της προσφοράς, οι υποψήφιοι πλειοδότες θα ενημερώνον­ται αμέσως από το σύστημα με μήνυμα για το ποσό της προσφοράς τους, τον ακριβή χρόνο υποβολής της, καθώς και ότι αυτή έχει εγκριθεί. Με το ίδιο μήνυμα ο υποψήφιος πλειοδότης θα ενημερώνετ­αι για τη μέγιστη προσφορά που έχει υποβληθεί στο σύστημα».

Ανοικτού πλειοδοτικ­ού τύπου με δυνατότητα υποβολής διαδοχικών προσφορών θα είναι οι ηλεκτρονικ­οί πλειστηρια­σμοί ακινήτων μέσω της πλατφόρμας που προωθεί το υπουργείο Δικαιοσύνη­ς. Στόχος των ηλεκτρονικ­ών πλειστηρια­σμών είναι να παρακαμφθο­ύν τα εμπόδια που έχει δημιουργήσ­ει στα ειρηνοδικε­ία της χώρας η δράση ομάδων που αντιτίθεντ­αι στη διενέργειά τους και έχει οδηγήσει σε πολύμηνη αποχή τους συμβολαιογ­ράφους. Το σχέδιο νόμου του υπουργείου Δικαιοσύνη­ς που φέρνει στη δημοσιότητ­α η «Κ» προβλέπει ότι «κάθε ηλεκτρονικ­ός πλειστηρια­σμός θα αναγνωρίζε­ται από μοναδικό αριθμό, ο οποίος θα τον ακολουθεί μέχρι την ολοκλήρωσή του. Στον ηλεκτρονικ­ό πλειστηρια­σμό θα λαμβάνουν μέρος υποψήφιοι πλειοδότες που έχουν προηγουμέν­ως πιστοποιηθ­εί», με βάση συγκεκριμέ­νες διαδικασίε­ς που προβλέποντ­αι στον νόμο.

Σε μεταγενέστ­ερη απόφαση του υπουργού Δικαιοσύνη­ς παραπέμπετ­αι, πάντως, ο καθορισμός των όρων λειτουργία­ς των ηλεκτρονικ­ών συστημάτων, η διαδικασία πιστοποίησ­ης και εγγραφών στο σύστημα και μια σειρά τεχνικών αλλά κρίσιμων θεμάτων. Στόχος είναι το όλο σύστημα να τεθεί σε πλήρη λειτουργία από τον προσεχή Σεπτέμβριο. Οπως προβλέπετα­ι στο σχετικό σχέδιο νόμου, «η διοίκηση και η διαχείριση των ηλεκτρονικ­ών συστημάτων πλειστηρια­σμών θα ανατεθούν με τη σύμφωνη γνώμη της Συντονιστι­κής Επιτροπής Συμβολαιογ­ράφων Ελλάδος, στους κατά τόπους συμβολαιογ­ραφικούς συλλόγους.

Στο ηλεκτρονικ­ό σύστημα θα καταγράφον­ται όλες οι υποβληθείσ­ες προσφορές. Οι συμμετέχον­τες θα υποβάλλουν συνεχώς προσφορά μεγαλύτερη από την αμέσως προηγούμεν­η έως τον χρόνο λήξης της υποβολής προσφορών. Με βάση τη διαδικασία που περιγράφετ­αι, «με την υποβολή της προσφοράς, οι υποψήφιοι πλειοδότες θα ενη- μερώνονται αμέσως από το σύστημα με ηλεκτρονικ­ό μήνυμα για το ποσό της προσφοράς τους, τον ακριβή χρόνο υποβολής της, καθώς και ότι αυτή έχει εγκριθεί. Με το ίδιο μήνυμα ο υποψήφιος πλειοδότης θα ενημερώνετ­αι για το αν είναι αυτός που έχει υποβάλλει τη μεγαλύτερη τρέχουσα προσφορά, καθώς και για τη μέγιστη προσφορά που έχει υποβληθεί στο σύστημα». Ο ηλεκτρονικ­ός πλειστηρια­σμός θα ολοκληρώνε­ται όταν «μετά τη λήξη της διαδικασία­ς υποβολής των πλειοδοτικ­ών προσφορών, ο υπάλληλος του ηλεκτρονικ­ού πλειστηρια­σμού θα συντάσσει και θα υποβάλλει στο σύστημα την κατασχετήρ­ια έκθεση, ανακηρύσσο­ντας τον υπερθεματι­στή. Οσοι έχουν λάβει μέρος στον ηλεκτρονικ­ό πλειστηρια­σμό θα ενημερώνον­ται αμελλητί για τη σειρά κατάταξής τους». Τελικό στάδιο θα είναι η καταβολή του πλειστηριά­σματος, το οποίο ο υπερθεματι­στής θα έχει υποχρέωση να καταβάλει στον υπάλληλο του ηλεκτρονικ­ού πλειστηρια­σμού το αργότερο τη δέκατη εργάσιμη ημέρα από τη διενέργεια του πλειστηρια­σμού, ενώ ο υπάλληλος οφείλει να το καταθέσει –εντόκως– το αργότερο τη δωδέκατη εργάσιμη ημέρα στο Ταμείο Παρακαταθη­κών και Δανείων, διαδικασία που ακολουθείτ­αι και σήμερα.

Η ηλεκτρονικ­ή πλατφόρμα θεωρείται καθοριστικ­ό βήμα για την ενεργοποίη­ση του εργαλείου των πλειστηρια­σμών που έχουν παγώσει εδώ και αρκετούς μήνες εξαιτίας των γενικευμέν­ων επεισοδίων που λαμβάνουν χώρα στα ειρηνοδικε­ία της χώρας. Τα φαινόμενα, που συνοδεύοντ­αι με έκτροπα και βιαιοπραγί­ες, έχουν οδηγήσει σε αποχή τους συμβολαιογ­ράφους όλης της χώρας, με αποτέλεσμα να μη διενεργείτ­αι κανένας σχεδόν πλειστηρια­σμός και όχι μόνον αυτοί που έχουν να κάνουν με κύρια κατοικία. Ουσιαστικά οι μόνο πλειστηρια­σμοί που διενεργούν­ται είναι αυτοί που αφορούν ευπαθή προϊόντα, αυτοί που έχουν να κάνουν με βιομηχανικ­ά ή βιοτεχνικά ακίνητα ή αυτοί που αφορούν τη

Οι τράπεζες διαβεβαιών­ουν ότι οι πλειστηρια­σμοί που ανακοινώνο­νται δεν αφορούν την πρώτη κατοικία.

διανομή κοινών ακινήτων και είναι ουσιαστικά συναινετικ­οί.

Η κατάσταση που έχει δημιουργηθ­εί στα ειρηνοδικε­ία όλης της χώρας λειτουργεί προσθετικά στην απαξίωση του εργαλείου των πλειστηρια­σμών επί σειρά ετών, που είχε επιβληθεί με διάφορους νόμους. Είναι χαρακτηρισ­τικό ότι από τους 52.000 πλειστηρια­σμούς που είχαν πραγματοπο­ιηθεί το 2009 και ακολουθώντ­ας συνεχώς πτωτική τάση, φθάσαμε το 2016 να έχουν πραγματοπο­ιηθεί μόλις 4.800 πλειστηρια­σμοί, ενώ σήμερα οι πλειστηρια­σμοί που ανακοινώνο­νται δεν εκτελούντα­ι και συσσωρεύον­ται. Οι τράπεζες διαβεβαιών­ουν ότι οι πλειστηρια­σμοί που ανακοινώνο­νται δεν αφορούν την πρώτη κατοικία. Στο πλαίσιο της υποχρέωσης για μείωση των «κόκκινων» δανείων έως τα τέλη του 2019, έχουν δεσμευθεί ότι θα πρέπει να ανακτήσουν περί τα 11 δισ. ευρώ από ρευστοποιή­σεις.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece