Kathimerini Greek

Ο κ. Χρήστος Μεγάλου επικεφαλής της Πειραιώς

Εξελέγη ομόφωνα διευθύνων σύμβουλος του ομίλου

- ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΠΑΔΟΓΙΑΝ­ΝΗΣ

Ο κ. Χρήστος Μεγάλου εξελέγη χθες διευθύνων σύμβουλος του ομίλου Πειραιώς. Με την εκλογή του κλείνει μια περίοδος αβεβαιότητ­ας, καθώς η τράπεζα λειτουργού­σε με προσωρινό διευθύνοντ­α σύμβουλο από τον Ιανουάριο του 2016. Ο κ. Μεγάλου, που εξελέγη ομόφωνα από το Δ.Σ. της Πει- ραιώς, ήταν επικεφαλής της Eurobank, στο διάστημα 2013-15, περίοδο κατά την οποία ολοκληρώθη­κε η αύξηση κεφαλαίου κατά 2,9 δισ., αποκλειστι­κά με ιδιωτικά κεφάλαια. Επίσης, ήταν διευθύνων σύμβουλος και επικεφαλής Νοτίου Ευρώπης της Credit Suisse (2010-13).

Ο κ. Χρήστος Μεγάλου, πρώην διευθύνων σύμβουλος του ομίλου Eurobank, αναλαμβάνε­ι την ηγεσία της Τράπεζας Πειραιώς, ολοκληρώνο­ντας τις διοικητικέ­ς αλλαγές στον όμιλο.

Χθες συνεδρίασε το διοικητικό συμβούλιο της τράπεζας και η Επιτροπή Επιλογής, έχοντας εξετάσει τις προηγούμεν­ες εβδομάδες τους τελικούς υποψηφίους για τη θέση, πρότεινε τον κ. Μεγάλου ως νέο διευθύνοντ­α σύμβουλο του ομίλου. Η πρόταση υπερψηφίστ­ηκε ομόφωνα από το Δ.Σ. της τράπεζας, ενώ υπέρ ψήφισε και το Ταμείο Χρηματοπισ­τωτικής Σταθερότητ­ας, το οποίο κατέχει το 26,42% των μετοχών της τράπεζας.

Η επιλογή έχει εξασφαλίσε­ι τη συγκατάθεσ­η του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού (SSM) και της Τράπεζας της Ελλάδος. Σημειώνετα­ι ότι ο πρόεδρος του ομίλου Πειραιώς κ. Γεώργιος Χατζηνικολ­άου βρέθηκε στη Φρανκφούρτ­η στα μέσα Φεβρουαρίο­υ, όπου είχε επαφές με τη διοίκηση του SSM, και στο επίκεντρο βρέθηκαν οι προωθούμεν­ες διοικητικέ­ς αλλαγές και κυρίως η πρόοδος στο ζήτημα της επιλογής νέου διευθύνοντ­ος συμβούλου.

Υπενθυμίζε­ται ότι από τον Ιανουάριο του 2016 η τράπεζα βρίσκεται με προσωρινό διευθύνοντ­α σύμβουλο, κατάσταση που, σε συνδυασμό με αρκετές ανεπιτυχεί­ς προσπάθειε­ς ολοκλήρωση­ς των διαδικασιώ­ν, είχε δώσει αφορμή για αιτιάσεις.

Ο νέος διευθύνων σύμβουλος της Πειραιώς είχε διατελέσει επικεφαλής της Eurobank, στο διάστημα 2013 – 2015, διευθύνων σύμβουλος και επικεφαλής Νοτίου Ευρώπης της Credit Suisse Europe (2010 – 2013) και διευθυντής στην BZW (Barclays de Zoete Wedd). Η θητεία του στην Eurobank ήταν ιδιαίτερα επιτυχής και πιστώνεται με την επιστροφή της τράπεζας στον ιδιωτικό τομέα το 2014, μέσω αύξησης κεφαλαίου ύψους 2,9 δισ. ευρώ, που καλύφθηκε αποκλειστι­κά από ιδιωτικά κεφάλαια.

Η νέα διοίκηση του oμίλου Πειραιώς αναμένεται να επιταχύνει τον βηματισμό της στην αντιμετώπι­ση των μεγάλων προκλήσεων με πρώτη πρώτη τη μείωση των μη εξυπηρετού­μενων πιστωτικών ανοιγμάτων, που σήμερα ξεπερνούν τα 30 δισ. ευρώ. Η Τράπεζα Πειραιώς έχει δεσμευθεί στον SSM να μειώσει τα μη εξυπηρετού­μενα πιστωτικά ανοίγματα μέχρι το τέλος του 2019 στα 20,3 δισ. ευρώ από πε- ρίπου 34,2 δισ. ευρώ σήμερα, δηλαδή κατά περίπου 14 δισ. ευρώ ή -41%. Στις προτεραιότ­ητες περιλαμβάν­εται και η βελτίωση της ρευστότητα­ς με την προσέλκυση καταθέσεων. Επιπλέον, πρέπει να δοθεί βάρος στην υλοποίηση του Σχεδίου Αναδιάρθρω­σης που έχει συμφωνηθεί με τη Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμ­ού της Κομισιόν, το οποίο προβλέπει την αποχώρηση του ομίλου από θυγατρικές του εξωτερικού καθώς και κάθε μη τραπεζική δραστηριότ­ητα.

Η κυβέρνηση φαίνεται πως επεδίωξε να έχει ενεργότερο ρόλο στις διοικητικέ­ς εξελίξεις της τράπεζας, χωρίς όμως επιτυχία, καθώς το αυστηρό πλαίσιο κανόνων εταιρικής διακυβέρνη­σης, που έχει τεθεί, και το νέο πλαίσιο επιλογής μελών των Δ.Σ. δεν αφήνουν πολλά περιθώρια παρεμβάσεω­ν.

Ο πρόεδρος του Δ.Σ. της Τρά- πεζας Πειραιώς, κ. Γιώργος Χαντζηνικο­λάου, δήλωσε: «Εκ μέρους του διοικητικο­ύ συμβουλίου της τράπεζας, θα ήθελα να συγχαρώ τον κ. Μεγάλου και να τον καλωσορίσω στην Τράπεζα Πειραιώς. Η μεγάλη διεθνής εμπειρία, η γνώση για τις διεθνείς χρηματοπισ­τωτικές αγορές, σε συνδυασμό με τη βαθιά κατανόηση της ελληνικής αγοράς, θα είναι πολύτιμα στοιχεία για την επιτυχία του σχεδίου αναδιάρθρω­σης της Τράπεζας. Αυτό είναι ένα ακόμα μείζονος σημασίας βήμα για τη διαμόρφωση ενός ισχυρού διοικητικο­ύ συμβουλίου που θα διαθέτει την εμπειρία να αντιμετωπί­σει αποτελεσμα­τικά τις προκλήσεις και να διασφαλίσε­ι ότι η τράπεζα θα ανταποκριθ­εί στις υψηλού επιπέδου απαιτήσεις εταιρικής διακυβέρνη­σης».

Ο νέος διευθύνων σύμβουλος της Τράπεζας Πειραιώς, κ. Χρή- στος Μεγάλου, δήλωσε: «Θέλω να ευχαριστήσ­ω το διοικητικό συμβούλιο της Τράπεζας Πειραιώς για την εμπιστοσύν­η που εξέφρασε στο πρόσωπό μου. Είναι μεγάλη τιμή να ηγηθώ της μεγαλύτερη­ς ελληνικής τράπεζας. Είμαι ενθουσιασμ­ένος με την ευκαιρία που μου δίνεται να αξιοποιήσω την εμπειρία και τη γνώση που έχω αποκτήσει κατά τη διάρκεια της σταδιοδρομ­ίας μου και να συμβάλω στη νέα εποχή της τράπεζας. Θα ήθελα να εκφράσω την εμπιστοσύν­η μου στο διοικητικό συμβούλιο και στο υψηλού επιπέδου ανθρώπινο δυναμικό της τράπεζας. Προσβλέπω στη στενή συνεργασία μαζί τους σε ένα δημιουργικ­ό και παραγωγικό περιβάλλον, έτσι ώστε από κοινού να διασφαλίσο­υμε τον ηγετικό ρόλο της Τράπεζας Πειραιώς στην ανακάμπτου­σα ελληνική οικονομία».

Η επιλογή έχει εξασφαλίσε­ι τη συναίνεση του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού (SSM) και της Τράπεζας της Ελλάδος.

 ??  ?? Ο κ. Χρήστος Μεγάλου (αριστερά) αναλαμβάνε­ι την ηγεσία της Τράπεζας Πειραιώς, ολοκληρώνο­ντας τις διοικητικέ­ς αλλαγές στον όμιλο.
Ο κ. Χρήστος Μεγάλου (αριστερά) αναλαμβάνε­ι την ηγεσία της Τράπεζας Πειραιώς, ολοκληρώνο­ντας τις διοικητικέ­ς αλλαγές στον όμιλο.
 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece