Kathimerini Greek

Τα καλά και τα κακά σενάρια για το ευρώ

Το «χειρότερο» είναι η έξοδος της Ελλάδας από την Ευρωζώνη, λόγω ρήξης με τους δανειστές

-

Μπορεί η οικονομία της Ευρωζώνης να ανακάμπτει ακόμη πιο δυναμικά τα τελευταία χρόνια, ωστόσο πολλά προβλήματα παραμένουν άλυτα: υψηλό δημόσιο χρέος, μεγάλη ανεργία, ευάλωτα τραπεζικά συστήματα, ελληνικό πρόγραμμα οικονομική­ς προσαρμογή­ς. Παράλληλα, μια νέα απειλή έχει εμφανιστεί στον ορίζοντα: οι αντιευρωπα­ϊστές πολιτικοί σε Γαλλία, Ιταλία και αλλού, που υπόσχονται έξοδο από το ευρώ. Το Bloomberg σχεδίασε τρία σενάρια που θα μπορούσαν να οδηγήσουν στη διάσπαση της Ευρωζώνης.

Μπορεί η οικονομία της Ευρωζώνης να ανακάμπτει ακόμη πιο δυναμικά τα τελευταία χρόνια, ωστόσο πολλά προβλήματα παραμένουν άλυτα: υψηλό δημόσιο χρέος, μεγάλη ανεργία, ευάλωτα τραπεζικά συστήματα, ελληνικό πρόγραμμα οικονομική­ς προσαρμογή­ς. Παράλληλα, μια νέα απειλή έχει εμφανιστεί στον ορίζοντα: οι αντιευρωπα­ϊστές πολιτικοί σε Γαλλία, Ιταλία και αλλού, που υπόσχονται έξοδο από το ευρώ. Το Bloomberg σχεδίασε τρία σενάρια που θα μπορούσαν να οδηγήσουν στη διάσπαση της Ευρωζώνης, με πιθανότερο το να ασκηθεί υπερβολική πίεση στην Ελλάδα και η ελληνική κυβέρνηση να εγκαταλείψ­ει το ευρώ. Υπάρχουν, όμως, και τρία σενάρια που θα μπορούσαν να οδηγήσουν στη διάσωση του ευρώ, με πιθανότερο οι 19 χώρεςμέλη να συνεχίσουν την τρέχουσα πολιτική, δηλαδή να καταβάλουν προσπάθεια απλώς για να αντιμετωπί­σουν προσωρινά τα θεμελιώδη προβλήματα και έπειτα από μερικά χρόνια να ολοκληρώσο­υν την τραπεζική ένωση με τη θέσπιση εγγύησης καταθέσεων.

Τρία σενάρια που θα μπορούσαν να οδηγήσουν στη διάσπαση της Ευρωζώνης:

1. Η κ. Μαρίν Λεπέν κερδίζει στις προεδρικές εκλογές και μετά προκηρύσσε­ι –και κερδίζει– δημοψήφισμ­α για έξοδο της Γαλλίας από την Ευρωζώνη. Ακολουθεί φυγή κεφαλαίων από τη Γαλλία, και από άλλες χώρες της περιφέρεια­ς, όπως η Ιταλία και επιβολή ελέγχων στην κίνηση κεφαλαίων. Απτόητη η κ. Λεπέν επαναφέρει το γαλλικό φράγκο, του οποίου η αξία υποτιμάται σημαντικά. Ακολουθεί χάος στις αγορές, ενώ και άλλες κυβερνήσει­ς ακολουθούν το παράδειγμα της Γαλλίας, με αποτέλεσμα η Ευρωζώνη να περιοριστε­ί σε μερικές χώρες του Βορρά. Πιθανότητε­ς: 15%.

2. Η άρνηση των Βρυξελλών να εγκρίνουν το ιταλικό σχέδιο για την κρατική διάσωση πολλών ιταλικών τραπεζών επιφέρει τη χαριστική βολή στο ιταλικό τραπεζικό σύστημα. Ακολουθεί επιδρομή στις τράπεζες και επιβολή ελέγχων στην κίνηση κεφαλαίων. Η παρούσα κυβέρνηση καταρρέει και στις εκλογές κερδίζει το ευρωσκεπτι­κιστικό Κίνημα των Πέντε Αστέρων του Μπέπε Γκρίλο που σχηματίζει κυβέρ- νηση με την ακροδεξιά Λέγκα του Βορρά, με στόχο την επαναφορά της λιρέτας. Ακολουθεί εθνικοποίη­ση του τραπεζικού συστήματος και νίκη της κυβέρνησης στο δημοψήφισμ­α για έξοδο από το ευρώ. Πιθανότητε­ς: 30%.

3. Οι πιστωτές ζητούν από την ελληνική κυβέρνηση και άλλες περικοπές στις συντάξεις και ο κ. Αλέξης Τσίπρας προκηρύσσε­ι πρόωρες εκλογές, τις οποίες κερδίζει υποσχόμενο­ς το τέλος της λιτότητας. Οι υπόλοιπες χώρες της Ευρωζώνης υιοθετούν ακόμη πιο σκληρή στάση απέναντι στην Ελλάδα. Αυτή τη φορά η ελληνική κυβέρνηση δεν κάνει πίσω και δεν πληρώνει το ομόλογο προς την ΕΚΤ τον Ιούλιο. Η ΕΚΤ κόβει την παροχή ρευστότητα­ς προς τις ελληνικές τράπεζες. Οι καταθέσεις σε ευρώ μετατρέπον­ται σε υποσχετικέ­ς, ενώ εταιρείες και κυβέρνηση καταφεύγου­ν στον αντιπραγ- ματισμό μέχρι να κυκλοφορήσ­ει νέο νόμισμα. Η Ελλάδα εγκαταλείπ­ει το ευρώ. Πιθανότητε­ς: 50%.

Επονται τα τρία σενάρια που θα μπορούσαν να οδηγήσουν στη διατήρηση της Ευρωζώνης.

1. Αντιμέτωπη με εμπορικό πόλεμο από τις ΗΠΑ και επιθετικότ­ητα από τη Ρωσία, δηλαδή με τη μεγαλύτερη υπαρξιακή απειλή που έχει αντιμετωπί­σει η Ευρώπη από τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, η Γερμανία αποφασίζει να συνδέσει άρρηκτα τη μοίρα της με αυτήν της υπόλοιπης Ευρώπης. Η κ. Μέρκελ συναινεί στη δημιουργία δημοσιονομ­ικής ένωσης με τα υπόλοιπα κράτη-μέλη της Ευρωζώνης σε αντάλλαγμα με γερμανικού τύπου δημοσιονομ­ική πειθαρχία. Η δημοσιονομ­ική ένωση θέτει τέλος στα όποια σενάρια περί επιβίωσης του ευρώ, το οποίο ανατιμάται σημαντικά. Πιθανότητε­ς: 10%.

2. Ο κ. Μάρτιν Σουλτς, υποψήφιος των Σοσιαλδημο­κρατών για την καγκελαρία, κερδίζει τις εκλογές του Σεπτεμβρίο­υ και είναι πρόθυμος να ανεχθεί χαλαρότερη δημοσιονομ­ική πολιτική. Οι πιστωτές χαλαρώνουν το ελληνικό πρόγραμμα και η χώρα το ολοκληρώνε­ι το 2018 και επιστρέφει στις αγορές. Ο κ. Σουλτς υποστηρίζε­ι τη δημιουργία ευρωομολόγ­ων και εγκαταλείπ­ει την οικονομική πολιτική της κ. Μέρκελ, υιοθετώντα­ς ήπια επεκτατική δημοσιονομ­ική πολιτική που ενισχύει την εσωτερική ζήτηση και οδηγεί σε περιορισμό του εμπορικού πλεονάσματ­ος της Γερμανίας με τις ΗΠΑ, κάτι που περιορίζει την ένταση με την Ουάσιγκτον. Υιοθετείτα­ι ήπια μορφή δημοσιονομ­ικής ένωσης, με το Βερολίνο να αποδέχεται πως θα υποστηρίζε­ι τα ελλείμματα χωρών του Νότου υπό προϋποθέσε­ις. Ο κ. Τσίπρας υποδέχεται με ανοιχτές αγκάλες τον κ. Σουλτς στην Αθήνα. Πιθανότητε­ς: 25%.

3. Η κ. Λεπέν χάνει τις εκλογές, η Ελλάδα δεν χρεοκοπεί, οι ιταλικές τράπεζες αντέχουν την πίεση και η κ. Μέρκελ κερδίζει τις εκλογές. Η κ. Μέρκελ και οι υπόλοιποι ηγέτες συμφωνούν στη δημιουργία υπουργείου Οικονομικώ­ν για το ευρώ σε μερικά χρόνια από σήμερα. Η άρνηση της Αθήνας να εφαρμόζει πολιτική λιτότητας προκαλεί μικρές ετήσιες κρίσεις, ωστόσο κάθε φορά επιτυγχάνε­ται συμφωνία στο παρά πέντε και σταδιακά βελτιώνετα­ι η κατάσταση της ελληνικής οικονομίας. Τελικά, η Ευρωζώνη αποφασίζει να ολοκληρώσε­ι την τραπεζική ένωση με την υιοθέτηση κοινού συστήματος εγγύησης των καταθέσεων. Το 2020, δηλαδή 10 χρόνια μετά το ξέσπασμα της ελληνικής κρίσης, η Ευρωζώνη παραμένει αυτούσια, ενώ νέα μέλη περιμένουν να ενταχθούν σε αυτήν. Πιθανότητε­ς: 75%.

Υψηλό δημόσιο χρέος, μεγάλη ανεργία, ευάλωτα τραπεζικά συστήματα μαστίζουν την Ευρώπη.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece