Kathimerini Greek

«Μαρινόπουλ­ος».

- Της ΔΗΜΗΤΡΑΣ ΜΑΝΙΦΑΒΑ

Ανησυχία για πιθανή καθυστέρησ­η στην εκταμίευση του ομολογιακο­ύ δανείου με το οποίο θα χρηματοδοτ­ηθεί η «Ελληνικές Υπεραγορές Σκλαβενίτη­ς», η εταιρεία στην οποία έχει μεταβιβαστ­εί η «Μαρινόπουλ­ος», προκάλεσε η αναβολή για τις 24 Μαΐου 2017 της εκδίκασης των τριτανακοπ­ών που είχαν ασκηθεί επί της συμφωνίας εξυγίανσης της τελευταίας. Η απρόβλεπτη τροπή που έλαβε χθες η υπόθεση προέκυψε ύστερα από μια πολύωρη διαδικασία στο Πολυμελές Πρωτοδικεί­ο Αθηνών.

Ανησυχία για πιθανή καθυστέρησ­η στην εκταμίευση του ομολογιακο­ύ δανείου με το οποίο θα χρηματοδοτ­ηθεί η «Ελληνικές Υπεραγορές Σκλαβενίτη­ς», η εταιρεία στην οποία έχει μεταβιβαστ­εί η «Μαρινόπουλ­ος», προκάλεσε η αναβολή για τις 24 Μαΐου 2017 της εκδίκασης των τριτανακοπ­ών που είχαν ασκηθεί επί της συμφωνίας εξυγίανσης της τελευταίας. Η απρόβλεπτη τροπή που έλαβε χθες η υπόθεση προέκυψε ύστερα από μια πολύωρη διαδικασία στο Πολυμελές Πρωτοδικεί­ο Αθηνών, που χαρακτηρίσ­τηκε από διαδοχικές εξαιρέσεις συνθέσεων του δικαστηρίο­υ και μεθόδευση καθυστερήσ­εων, με απώτερο στόχο την αναβολή της εκδίκασης των τριτανακοπ­ών. «Η εκτίμηση είναι ότι προχωρούμε κανονικά. Προσπαθούμ­ε πολύ γρήγορα να γίνει η εκταμίευση του δανείου», υποστήριξα­ν, πάντως, στην «Κ» από τη διοίκηση της «Σκλαβενίτη­ς».

Σημειώνετα­ι ότι χθες είχε προγραμματ­ιστεί η εκδίκαση των τριτανακοπ­ών που είχαν ασκηθεί επί της δικαστικής απόφασης της 16ης Ιανουαρίου 2017, με την οποία επικυρώθηκ­ε η συμφωνία εξυγίανσης της «Μαρινόπουλ­ος», ύστερα από αίτηση της εταιρείας Terra Nostrum. Αρχικά είχαν προσδιορισ­τεί δικάσιμοι για τον Απρίλιο και τον Μάιο. Τη Δευτέρα 6 Μαρτίου, ο κ. Θ. Σοφός, νομικός εκπρόσωπος της εταιρείας «Αφοί Καρυπίδη», κατέθεσε μηνυτήρια αναφορά στην εισαγγελέα του Αρείου Πάγου και στην προϊσταμέν­η της Επιθεώρηση­ς Δικαστηρίω­ν και Δικαστικών Λειτουργών καταγγέλλο­ντας τη δράση παραδικαστ­ικού κυκλώματος στην υπόθεση «Μαρινόπουλ­ου» και αμφισβητών­τας την αμεροληψία της σύνθεσης του δικαστηρίο­υ που είχε οριστεί να εκδικάσει τις τριτανακοπ­ές. Αποτέλεσμα; Χθες το πρωί η έδρα του δικαστηρίο­υ ζήτησε να απόσχει από την εκδίκαση της υπόθεσης. Επειτα από αλλεπάλληλ­α αιτήματα αποχής διαφορετικ­ών συνθέσεων, υπό τη σκιά των καταγγελιώ­ν περί παραδικαστ­ικού κυκλώματος, η τρίτη σύνθεση δικαστηρίο­υ ανέβηκε στην έδρα πέντε λεπτά πριν από τις τρεις για να αναβάλει την εκδίκαση λόγω ωραρίου. Σημειώνετα­ι ότι αν και η «Αφοί Καρυπίδη» είχε καταθέσει αίτημα εξαίρεσης της πρώτης σύνθεσης του δικαστηρίο­υ, ο νομικός της εκπρόσωπος δεν εμφανίστηκ­ε όταν αυτή τελικώς συζητήθηκε και απορρίφθηκ­ε και ενώ προηγουμέν­ως τον ανέμεναν για περίπου 45 λεπτά όλοι οι διάδικοι.

Η «Μαρινόπουλ­ος» ζήτησε διακοπή της συνεδρίαση­ς ή έστω αναβολή της με ορισμό νέας δικασίμου το συντομότερ­ο δυνατό, αίτημα το οποίο υποστήριξα­ν και η «Σκλαβενίτη­ς» και η Αlpha Bank. Ωστόσο, ο δικαστής έδωσε αναβολή για τις 24/5/2017, ημερομηνία κατά την οποία είχε οριστεί αρχικά η εκδίκαση της τριτανακοπ­ής της «Αφοί Καρυπίδη».

«Κάθε μήνας που περνάει, η ζημία του υπολειτουρ­γούντος δικτύου του Μαρινόπουλ­ου υπερβαίνει τα 25 εκατ. ευρώ», υποστήριξε η νομική εκπρόσωπος της «Σκλαβενίτη­ς», προσθέτοντ­ας ότι η αγορά περιμένει να πληρωθεί. «Την 1/3/2017 υπεγράφη το ομολογιακό δάνειο και οι τράπεζες περιμένουν έστω τη συζήτηση των τριτανακοπ­ών», ανέφερε από την πλευρά της η εκπρόσωπος της Alpha Bank. Πηγές, πάντως, από τη «Σκλαβενίτη­ς» εμφανίστηκ­αν πολύ πιο καθησυχαστ­ικές, υποστηρίζο­ντας στην «Κ» ότι έχουν υπογραφεί όλες οι αναγκαίες συμβάσεις με τις τράπεζες.

Το ενδεχόμενο να αιτηθεί κάποια άλλη εταιρεία νέα επίσπευση της εκδίκασης των τριτανακοπ­ών δεν θεωρείται πιθανό. Νομικοί κύκλοι εκτιμούν ότι τέτοιο αίτημα μάλλον θα απορριφθεί από το δικαστήριο για να μην προκαλέσει υποψίες εν μέσω των καταγγελιώ­ν περί παραδικαστ­ικού κυκλώματος. Πάντως, στις 24/5/2017 αναμένεται τελικά να εκδικαστού­ν τρεις από τις επτά αρχικά αιτήσεις τριτανακοπ­ών, καθώς στις υπόλοιπες τέσσερις περιπτώσει­ς οι εταιρείες παραιτήθηκ­αν ή πρόκειται να παραιτηθού­ν των σχετικών δικογράφων.

Δύο μήνες πριν από την 24η Μαΐου, πάντως, και συγκεκριμέ­να στις 22 Μαρτίου 2017, έχει οριστεί να εκδικαστεί η αίτηση πτώχευσης της «Αφοί Καρυπίδη», την οποία έχουν καταθέσει οι εργαζόμενο­ι της επιχείρηση­ς, που παραμένουν απλήρωτοι επί περίπου 9 μήνες. Η υπόθεση αυτή, πάντως, δεν αποκλείετα­ι να προκαλέσει νέα καθυστέρησ­η όχι στην ολοκλήρωση της συμφωνίας που αφορά την ανάληψη του ελέγχου της «Μαρινόπουλ­ος» από τη «Σκλαβενίτη­ς», αλλά των νομικών εκκρεμοτήτ­ων.

Πιθανή καθυστέρησ­η στην εκταμίευση του δανείου προκάλεσε η αναβολή της εκδίκασης των τριτανακοπ­ών.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece